用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問天水圍信義中學好嗎?
樓主: G.CHAN
go

請問天水圍信義中學好嗎? [複製鏈接]

回復 heung522 的帖子

我囡3A1B, 操行A, 全級第二名,  今天面試沒有份,

YWCCL 發表於 13-7-10 17:36
請問人為縮班咩意思?
勸退未達標的同學轉校

引用:我將band+1B+的趙中,商中,盧幹庭等放在頭3

原帖由 heung522 於 13-07-10 發表
我將band 1B 的趙中,商中,盧幹庭等放在頭3位, 而將band 1A - 崇德,鄉中及信義放在5-7位, 唔知點解會跌落第7 ...
信義只是在這裏天下無歒,現實中的家長一、二多數都是四大門派架:;pppp:

大家都係分享啫!  完全冇惡意的!

vincher  沒錯!喜歡便行!子女受谷,此校VERY GOOD  發表於 13-7-12 00:31

引用:大家都係分享啫!++完全冇惡意的!

原帖由 heung522 於 13-07-10 發表
大家都係分享啫!  完全冇惡意的!

kefjbl 發表於 13-7-10 17:45
信義只是在這裏天下無歒,現實中的家長一、二多數都是四大門派架

...
甚麼四大門派?

排第七,入到!应該是自行收了!是否全级头几名??

唔明,  點解會 "有些同學放頭三位都揾唔中。我連自選及甲部都冇填信義, 乙部只放在第7位!  只有一句------奇蹟!",  大抽獎系全部B1的第一志願派完,  未派位的學生(即第一志願學校無位), 再派二志願.  所以無可能同是B1生, 同選一校, 有學生第三志願派唔到, 而另一學生派到第四志願,  無可能有奇蹟出現, 除非電腦出錯, 或者"有些同學"-----是指Band 2 學生.

(人為縮班咩意思)
以往(舊制下), 信義 F1-F3 是5班, F4 只有四班, 所以有一班學生讀完中三, 成績差的系無得留底(不只是勸退), 聽有家長講, 就算曾在運動上為校攞獎, 成績差都無得留底, 所以會考成績(合格的百分比)會高.

新制下, 而信義近年亦換左校長, 新校長在2年前的簡介會上, 表明不再縮班.

我今日去註冊,有無家長都是今日去

回覆:pen2012 的帖子

Hi,小兒今日都會去註冊。溫馨提示:昨日打電話去學校,職員話要帶註冊証和身份証外,仲要交兩張相

既然玩得大抽奬, 就要尊重遊戲規則, 我個仔是否band 1 或 band 2亦不再重要, 我亦不會强辯。我說出來我抽到第7位, 只是分享, 讓家長知道, 抽不到頭三名亦不是世界末日, 只是多些正面消息, 亦不是宣揚我個仔點叻。既然我的發佈會令人不悅, 本人且告別這個討論了。

引用:既然玩得大抽奬,+就要尊重遊戲規則,+我個仔

原帖由 heung522 於 13-07-11 發表
既然玩得大抽奬, 就要尊重遊戲規則, 我個仔是否band 1 或 band 2亦不再重要, 我亦不會强辯。我說出來我抽到 ...
Heung522  我應為你的回應冇問題,大家討論吓。開心D!

我就是相信+尊重大抽獎的遊戲規則,先覺得唔合理,希望亦唔介意有家長指出我的諗法是錯的,不過要合理。我絕無懷疑你仔是B1 或 B2 生,因為 B2 生系唔會選信義,亦無可能抽到。

2年前,我在這裏得到很多

2年前,我在這裡得到很多有用資料,亦好感謝當年的家長作出詳盡的分析,使我能順利選校。

我一向唔崇拜名校,亦深信讀書系靠自己。其實「升中派位」已經影響唔到我,我只系路過啫!

引用:2年前,我在這裡得到很多有用資料,亦好感

原帖由 tracyleung 於 13-07-11 發表
2年前,我在這裡得到很多有用資料,亦好感謝當年的家長作出詳盡的分析,使我能順利選校。

我一向唔崇拜名 ...
請問你嗰小朋友派咗那一間中學。

信義近年的高考成績應該有所退步,因為只show入大學的學校比例,沒有確實的人數.文憑試成績也不夠top.其他band one學校也有此成績.應該是一屆吾同一屆.
相反鄉中就透明得多.有確實的人數.

鄉中成績下滑?表面看或許是,但多年來基本上分別不大,有預科班時,大約六十人入三大,三十人左右入其他大學,比率保持93%至99%。去年新高中仍有60人左右入三大,60多人入其他大學。成績算不錯,所以升學就業主升會建議考60名以外學生減科,吾會死谷。鄉中少功課,頗自由是其優点,但自主學習能力弱的同學便不大適合。利申,小兒是鄉中學生。

第三志願入左信義,叩門鄉中入左.....

KCWO  可否告知小朋友全級考第幾?叩門鄉中的要求是什麽?  發表於 13-7-12 10:06

YWCCL 發表於 13-7-10 15:09
真係好搏呀, 我小朋友都係band 1生, 佢就入到第一志願盧幹庭

Me too. My son is also 盧幹庭

引用:第三志願入左信義,叩門鄉中入左.....

原帖由 lauanan 於 13-07-12 發表
第三志願入左信義,叩門鄉中入左.....
恭喜恭喜!
和你一樣派入信義,鄉中叩門成功!.

‹ 上一主題|下一主題