用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇過度活躍症或專注力缺失的小朋友愛閱讀? ...
樓主: pak_sang
go

有冇過度活躍症或專注力缺失的小朋友愛閱讀?

回覆:lillymarie 的帖子

想請教,應該睇那科的醫生?

LLK 發表於 13-7-13 11:24
想請教,應該睇那科的醫生?
精神科或兒科醫生都可以。我認為最重要是對ADHD病人有足夠經驗。囝囝試過睇一位精神科醫生,那醫生主要是看情緒和厭食症病人,結果有天他對我說,不論我做甚麼,ADHD仔的前途都會是差的..........之後我囝無再睇佢。
for every one criticism, three positives must be given.

我個小朋友雖然只有5歲,但也很喜歡看書,不過可能仔太易受環境影響,所以佢係學校是不能專心看書的,老師話佢對閱讀興趣不大,其實只因係學校太多小朋友,佢係屋企係無問題的.活躍嘅小朋友需要簡單嘅環境!

回復 lillymarie 的帖子

你好呀lillymarie!喜歡看你的分享!
特別嘅小朋友真係要搵到識欣賞佢哋嘅人!我和我老公有個做老師嘅朋友,佢最近一次見我個仔,觀察到佢係運動方面有天份,話佢K2已有小二嘅能力,叫我哋幫佢搵訓練,還主動幫我們聯絡一位運動教練,問佢如何可以訓練到個小朋友!
天生我才!無論點樣特殊嘅小朋友都有優點!欣賞多D,問題也會少D!

回覆:lillymarie 的帖子

thank you
聽你地講完,我都開始懷疑阿囡有專注力不足,又想起K3 時,老師做的評估,說他不能完成五個指令(有連接性的),到了小學,又接收不到老師的交帶(例如要做某練習的那些頁數,但她說老師話要做哂全本,結果佢做哂全本,但老師要佢擦走多做的)。
叫佢去完洗手間(係屋企)要沖厠,佢又時常忘記。
真係好多好多其他的不能盡錄,今年的考試成績大跌,由中間至中下。
佢升P.3 了,想認真看看這是不是她屬大意,還是有病。
p.s. 佢唐哥哥有ADHD 的。

引用:Quote:ntefamily+發表於+13-7-11+21:48+我

wan_sosin 發表於 13-7-13 13:42
回復 lillymarie 的帖子

你好呀lillymarie!喜歡看你的分享!
做運動好呀!讓他有目標,鍛鍊身體,又用去他的精力。唔悶就不會搞搞震 :)
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

我仔都係ADHD, 仲加非典自閉, 從小我花左唔少心血, 見老師都唔少
曾經我擔心佢學障, 曾經擔心過佢升唔到班(我連問老師都唔敢, 我怕會揭發一d我唔想知既事), 雖然老師一直話okok, 我唔知有幾ok, 係唔駛留班果種ok定咩ok?! 學到不過分數低果種ok?
不過佢鐘意閱讀就真既, 非常鐘意, 鐘意到有時我地要禁止佢睇(例如去開大, 拎本書入去一個鐘都唔出黎), 所以我仔放學第一件事, 就係去偷書, 快手衝入廁所, 鎖門(工人理佢唔到丫嘛)
好在, 日子有功, 可能又大個左有進步, 而家係中文英寫作弱d (聽睇講都ok), 操fit d lor! 岩岩上次大考, 竟然考全班十幾, 開心屎我

回復 Charlotte_mom 的帖子

一直看到妳分享仔仔的事. 真為妳開心, ADHD 小朋友的每一小小進步真是得來不易.  
我個之前幼稚園check 都是 marginal,  而家上小二, 小一成績各科都算是A, 但佢最差是考聽, 真係好唔集中, 請問有咩可以幫到?

Charlotte_mom - Happy to hear that your son got so much improvement.  Did your son take medicine and other treatment?

(sorry, can't type chinese with this computer)

pak_sang 發表於 13-7-9 20:53
我個仔好喜歡看書,特別是小說,Harry porter,金庸、古龍等,但佢唔看書就周身郁,成績差,經常比老師投訴 ...
好唔明, 如果是專注力差, 點可能看晒成本咁厚的小說, Harry porter,金庸、古龍,
你看的醫生是什麼科呢?

我個都是可以睇harry porter, 但某一些需要重覆的野, 就好唔專心的, 例如學琴, 就要考2級, 佢又好喜歡音樂, 但琴要穩定, 佢就因為想有趣, 有時同一首歌又彈得快, 又彈得慢, 又剩彈高音, 又彈低音, 我覺得要考試會好有難度, 因不肯老實地學...

回覆:HaYi 的帖子

大家不要灰心。森美也是add的。但一樣很有成就。既然小朋友喜歡閱讀,多為視覺學習形。可試下多用視覺提示代替說話。

想問吓各位媽媽, 有ADHD的小朋友會唔會做功課好慢, 經常教過的數學要想好耐又忘記點計, 成日唔跟你教的STEPS去做, 中文字又要諗好耐先記得點寫, 如果解決這些問題呢??  還是要等日子過, 他們自然會學曉呢??

回復 PoPoMom 的帖子

我個是有部份功課好慢, 例如抄詞語, 10個各抄5次, 中間佢會刨筆數次, 飲水去toliet 各數次, 數文具.. 看鐘數分鐘, 另加發爛渣等...另外各科最弱的是中文做句或重組句子, 因要耐性去寫返正確的中文字(尤其是筆順) 及需要組織能力,  
但佢記憶力超好, 深的內容, 只要有趣, 佢好快記得, 佢9月升小2, 我地間中會俾5年班的野 (英/數) 佢試下,  等佢因好玩學下.    所以IQ/記憶力應不是太大問題, 在學習過程中的專注力才是大問題.  我們大部份時間都是放在如何將一些必學的技能, 例如筆順, 變得更有趣.

醒目開學勳章 王國長老

HaYi 發表於 13-7-25 09:23

一直看到妳分享仔仔的事. 真為妳開心, ADHD 小朋友的每一小小進步真是得來不易 ...

SORRY唔係成日入黎, 岩岩至見到你個POST, 多謝你鼓勵
聽我仔都係飄忽, 上次仲係marginal合格, 今次差一分滿分, 我都唔敢講有咩幫你
我仔勁鐘意喜羊羊, 超級霹靂鐘意, 上次去大陸旅行, 擡左一大set dvd返黎, 全部講普通話+簡體字幕, 書店個姐姐都覺得好奇怪, 驚我買錯, 我話, 我就係要pth + 簡體, 我仔日睇夜睇, 點都操到listening同認簡體字 (認簡體字方面, 佢肯定叻過家姐同daddy)

HaYi  我個都喜睇, PTH OK, 不過因小一仍是廣教中, 希望小二會好似貴校普教中, 中文會因PTH 好些而好少少.  發表於 13-8-13 19:03

醒目開學勳章 王國長老

checkylam 發表於 13-7-26 15:45
好唔明, 如果是專注力差, 點可能看晒成本咁厚的小說, Harry porter,金庸、古龍,
你看的醫生是什麼科呢?
...

專注力都分好多種的, 而且小朋友對於鐘意既野, 幾專注都得! 你試下問佢打機打一日得唔得?

醒目開學勳章 王國長老

PoPoMom 發表於 13-8-7 15:32
想問吓各位媽媽, 有ADHD的小朋友會唔會做功課好慢, 經常教過的數學要想好耐又忘記點計, 成日唔跟你教的STEP ...

個個小朋友唔同既, 我女夠正正常常啦, 咪又係數學白痴! 由細嘔血嘔到大呀
我仔adhd, 但數學叻到震, 我而家唸住備課, 拎左p4數學出黎教, 教3位乘數, 大少一學就識舉一反三, 做練習跳step做, 有時d野真係吹佢唔漲
總之咩唔得就跟緊d, 咩學得快就俾d挑戰, a仔唔a仔都係咁教, 加油!

引用:回復+PoPoMom+的帖子 我個是有部份功課好

原帖由 HaYi 於 13-08-11 發表
回復 PoPoMom 的帖子

我個是有部份功課好慢, 例如抄詞語, 10個各抄5次, 中間佢會刨筆數次, 飲水去toliet  ...
我個仔也是超憎中文,特別係抄寫,筆順同作文,同你小朋友一樣,知道唔係能力問題,係專注問題,數理同英文能力也是超越同齡的,但唔可以唔理,好痛苦