用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我好沮喪
go

我好沮喪 [複製鏈接]

我仔疑似資優,越大越自我,我好唔開心

0    0    0    0

發生甚麼事?
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:我好沮喪

同佢講道理唔理,好自我,學野快,唔鐘意D野唔理唔做,因為佢學野走得比人快,學野態度超差,個人坐唔定又飄忽,剩係对D深嘢有興趣,好多好多,排精神科到11月先有得睇,呢幾個月超辛苦,依家先小二

11月好快到。暑假放鬆下先,開學唔使兩個月就睇醫生。抖下先。
for every one criticism, three positives must be given.

佢成績係咪好好架?態度差就故意唔教佢,再搵D難的題目挑戰佢,又或者諗D好簡單但你估佢唔識的考佢,若唔識就要乖乖聽你講。

回覆:我好沮喪

是不是我教得不好?我真的不知道。佢學校成績好好,我其實亦已揾D比較難的野佢學,如奧數,劍橋flyer,佢應付到,不過越大,我覺得佢行為同情绪越差,自理又差,我同佢講佢又唔聽,我同我c6講,佢話係我教佢教得唔好,我覺得甚至連學校都係覺得係我係唔識教佢,我好想放棄,其實我想找私人機構同佢做test,可以早D幫我了解佢同揾方法幫佢

piggylily 發表於 13-7-16 11:15
是不是我教得不好?我真的不知道。佢學校成績好好,我其實亦已揾D比較難的野佢學,如奧數,劍橋flyer,佢應 ...

冇人天生識得做父母,don't give up !

我成日話,做家長系最challenging 的job. 我個仔由細好好教好好脾氣,但這兩年進入青春期就沉迷打機同態度變差異, keep distance from us,我都好苦惱.但cannot give up! 問下人睇下書邊學邊試lol.

Don't give up! 互相support !

引用:是不是我教得不好?我真的不知道。佢學校成

原帖由 piggylily 於 13-07-16 發表
是不是我教得不好?我真的不知道。佢學校成績好好,我其實亦已揾D比較難的野佢學,如奧數,劍橋flyer,佢應 ...
覺得似資優就去搵心理醫生做test囉!好多私人機構有得做!四至六千蚊都有!快啲做,快啲知結果,快啲尋求專業意見解決問題!等吾係辦法!

‹ 上一主題|下一主題