用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 青松候寶垣中學
go

青松候寶垣中學 [複製鏈接]

我個女今日派咗呢間。有冇人可以介紹下〜
   0    0    0    0

回覆:青松候寶垣中學

係咪南浪海灣隔離?

對!!!!!!!!

引用:我個女今日派咗呢間。有冇人可以介紹下〜

原帖由 picky007 於 13-07-09 發表
我個女今日派咗呢間。有冇人可以介紹下〜
似乎不太理想。

屯門區又冇得叩門= ="請教下仲可以有咩辦法????好驚佢俾人帶壞

依間聽人講麻麻地,去叩門啦

我個女響呢間度讀,佢本來成績好差,但讀左一年開始有進步。

先利益申報,我係10年係侯中畢業既舊生

係03年中學派位時,呢一間係我第14志願,
果陣我都唔係好開心,因為又係好似大家咁
道聽途說,人地話呢間學校有咩唔好咁,
但其實而家諗返起,其實大家都無乜了解呢間學校,
好多時只係睇band幾就為一間學校下左一個定論。

可能有師姐話怕小朋友俾人帶壞
果陣時我又無乜呢個諗法,
因為我相信小朋友會唔會群左埋一班唔太好既朋友到,
其實都幾大程度同屋企人有關
如果屋企多關心自己既小朋友,由細到大都俾佢正確既價值觀既話
佢都係自己既諗法
識得揀一條佢覺得岩既路
即使入到一間無咁好既學校都一樣可以好好
相反,如果屋企同佢相處既時間唔足夠,同屋企人關係差既話
即使入到董玉娣呢d名校都好
都係可以變壞
呢個係我中六時由董玉娣轉過黎既同學同我講既~

以我自己為例啦,
我七年黎都係係侯寶垣讀
最後我都可以入左中文大學讀生物系
今年畢業lu~
我成日返去學校講講座都同班師弟妹講
讀書係靠自己既 老師再叻都好 間學校band1都好
你唔俾心機唔肯去行條好既路既話
無人幫到佢

可能講到呢到都有d長
所以唔打落去啦,
無論師姐最後決定點都好,
我都希望師姐你可以俾到多d鼓勵個小朋友
小朋友對一間學校既印象好緊要
你同佢講呢一間係一間差學校又成日話呢間學校有幾唔好有幾差
個小朋友都唔會開心
所以,俾多d支持,關懷小朋友先係最緊要:)
我認識既侯寶垣都好有多有俾心機既好老師 ~
如果仲想知道多d歡迎再問XD

呢間真係吾錯禾  我大仔係個到讀過  宜家升左入科大讀工程  本來佢小學考得好差  心唸佢都吾係讀書材料  係升左呢間中學之後   我真係為左個仔前途  忍吾住係家長日同啲老師哭訴  好采個度啲老師好好  同我講被啲時間佢地  佢地一定盡力教好我個仔  最後佢成績真係一年比一年好    我做丫媽真係好安慰  所以前年都被埋佢細仔入去   

我係舊生黎既,我覺得依間d師資好好 ~
好多都為學生著想,
達到師生共治 ,
而我自己對依間學校都有好大歸屬感。
同埋依間中學會比好多機會同學仔去發掘自己潛能,
講真間間學校都有好同壞既學生,
最緊要係自己仔女識得諗,
但係我讀左六年,
真係吾多覺有卑人帶壞

其實呢間學校都唔係太差,校風幾好架,我大仔有學障的,今年升中二啦,舊年選校時,佢只可以選band 3學校,我都將呢間學校放自行第一架,佢讀咗一年,讀得好開心,功課唔多,學校老師都好好人,我仔成績唔得,放學老師會捉佢留堂幫佢地温書,同埋佢地中一至中五都要留校食飯,我見佢地d學生唔係咁壞架,所以不用太擔心
直明月耀安
極星輝照長

回覆:青松候寶垣中學

做咩咁多新國民答既

wayne0829 發表於 13-7-9 23:06
道聽途說,人地話呢間學校有咩唔好咁,
但其實而家諗返起,其實大家都無乜了解呢間學校,
好多時只係睇band幾就為一間學校下左一個定論。
Totally agree.
‹ 上一主題|下一主題