用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區,學額最緊張,你地派成點??聖芳濟中學BAND幾架?? ...
go

荃灣區,學額最緊張,你地派成點??聖芳濟中學BAND幾架??

仔仔派左荃灣聖芳濟中學,呢間學校點架??男校多唔多打架?上網睇其他人評價都係較舊既帖,有冇媽咪知多D可分享下?
仲有佢係屬於BAND幾?上網睇個個帖講都唔同,校風如何??THX!!!!!!!!!!!!

我仔派了此校,之前也無觀校,無準備,昨天行入去學校取這校資料温書。朋友及坊間口埤唔錯,关爱小朋友。著重外出探訪、義工、交流开拓視野。

聽老一輩的舊生说,當年校長眼見小朋友讀書太大壓力,所以自願降價為中中,以减輕學生壓力,讓他門开心地得到智識。 這決定曾經帶來家長很大不满,但最後校長也堅持他的理念。

hinhin0204  請問第幾志願派入?  發表於 13-7-12 21:39

我去了學校簡介會, 超 like
放心讀!

引用:我仔派了此校,之前也無觀校,無準備,昨天

我囡既同學去年入咗去,好鍾意,發燒唔返得學就好唔開心
仲有:我囡同學既阿哥前兩年入,話老師同同學仔既關係好好,農曆新年,老師會請同學仔去佢屋企玩,仲車埋佢地返屋企添
老公都係聖芳濟既舊生,佢當年既班主任都係會管接管送招呼同學仔返屋企玩既,而家做咗校長,較為積極改善校風。據聞,學校每年會收幾十元訊息費(自願繳交既),學生有乜遲到遲交等表現,家長既刻知道。

hinhin0204  此中學係天主教, 而我本身係基督徒, 學校會否排斥?

上宗教課點算?  發表於 13-7-11 12:48

太好了。。。多謝你們分享。。。感激!!!
放榜當天去了保良局李成壁叩門。。今天考試。。其實這兩天我做了很多資料搜集。。。很多家長都話聖芳濟是不錯的學校,如果萬一李成壁叩門成功,這兩校應怎樣選擇呢?

像家一樣的學校,同學仔有手足情,男孩子會讀得好開心,惟一不知是好還是壞,就係學校不太谷學生,也沒有太嚴厲處罰手段,凡事要求學生自律,我自己就好like,  但亦有家長唔滿意學校太寬鬆,曾聽有家長建議學校,對付欠功課要嚴厲d,  例如在罰企,因她說另一子女在荃灣另一所中學係咁做,覺得好有效云云…

幾好, 學校不太谷學生

簽名被屏蔽

廖寶珊李城壁聖芳濟都是B2比較好的學校,無須特別諗黎轉去

csy_ma  聽講李城壁既老師都有口碑?  發表於 13-7-11 21:41

1241mum 發表於 13-7-11 10:22
幾好, 學校不太谷學生

荃濟其實幾有傳統男校既特色。例如,好多學會都係高年級師兄搞的,佢地要一手一腳自己去出面搵贊助、聯絡場地同各種事宜……響以前仲有會考既年代,因為F6, F7學生較少,好多人都係孭住最少一兩個學會主席、副主席名銜。佢地代代相傳,都幾鍾意搞聯校活動,且全由師兄帶,所以d仔出黎會醒d。

老公話,因中學時代既訓練,到大學上tutor堂就幾無敵吓,殺晒,搞學生報又好快上手。

荃濟既師生關係好融洽,有在附近工作的小學同學家長謂,常見師生搭住膊頭行,都幾似父子

回復 mandylau0609 的帖子

一間關愛的中學,超值!
1   2   3   6  8

聽人家怎樣評價荃濟學生http://programme.rthk.hk/channel ... Hour=11&eMin=59 &part=2
請由PART2的16 MINS 30 SECS :

聯校活動?請問邊間同筌聖係有關係?謝指點~~