用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.
樓主: cheukmanlai
go

阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.  

回復 cheukmanlai 的帖子

如果是這樣 , 個人意見如果大雄收, 便轉大雄吧
畢竟 各方面 大雄都略優勝

cheukmanlai  明白,希望開學前有好消息.  發表於 13-7-29 15:42

恭喜妳同囝囝
終於睇晒全文,將來開心或不開心事都要上來分享, 令我們分享妳的喜悅或幫加油.
水痘會傳染,就算妳生過都可能被傳染,所以妳們要小心身體健康, 早日康復

cheukmanlai  多謝關心,阿仔已完全康復了,希望阿仔星期五可以分到好一點的班.  發表於 13-7-31 13:20

回覆:阿仔BAND2頭,而家派左BAND3尾,呆左.

去年,我都有看過,都好感動,當時,亞仔都要叩門,後成功叩門第一志願,上來ek攞料,好過到小學攞料,ek有不少有心人,提供up-dated 的資料,只要是有實力的,都可叩門成功的。
明年小六學生人數進一步減少,相信學生更易升讀理想中學

LOKLOK89    發表於 14-1-8 12:23

回覆:LOKLOK89 的帖子

更新一下近況,阿仔入左中學之後,學校很積極進取,阿仔適應得很好,老師也很有心教,雖然很多默書測驗,但都尚能應付,而家阿仔個人都積極左好多,明白讀書的重要性,好像經過叩門一役後,真的成長了不少,上學期考試成績很好,考到全級頭五,我也很安慰!多謝大家在我困惑時給我的支持和鼓勵,祝福新一年大家能順利進心儀的中學!

ivory0915  加油  發表於 14-3-11 15:37
YinYin2002    發表於 14-3-7 15:47
goodboy1  叻叻  發表於 14-3-7 13:35
bbfish1992    替你和孩子高興!  發表於 14-3-7 10:49
CYPK    發表於 14-3-7 10:30

引用:更新一下近況,阿仔入左中學之後,學校很積

原帖由 cheukmanlai 於 14-03-07 發表
更新一下近況,阿仔入左中學之後,學校很積極進取,阿仔適應得很好,老師也很有心教,雖然很多默書測驗,但 ...
上年都有睇你嘅經曆,真係心力交粹,但係,係好個方向睇,你個仔一定會好記得哩個經歷,珍惜自己所有嘅野!所以佢全力做到最好!人生真係好奇怪,有失,真係有得架!
無論如何,都恭喜你呀!(今年到我個囡啦!)

cheukmanlai  多謝支持,你都要加油呀,今年情況應該較好,不用緊張.  發表於 14-3-7 13:31

更新一下近況,阿仔入左中學之後,學校很積極進取,阿仔適應得很好,老師也很有心教,雖然很多默書測驗,但 ...
恭喜你和仔仔,繼續努力

cheukmanlai  多謝支持呀.  發表於 14-3-7 13:29
cheukmanlai  多謝支持呀.  發表於 14-3-7 13:29

有冇諗過插班往更好的學校?

回覆 1314mama 的帖子

其實都有同阿仔傾過,不過阿仔都幾中意而家間中學,學校都好肯投放資源落學生度,
如果下學期能考到全級第一,先再諗.

goodboy1  難得經驗  發表於 14-3-7 13:37

恭喜恭喜

cheukmanlai 發表於 14-3-7 03:02

恭喜你

只要有信心, 哪一個band既學生一樣有人入U

引用:回覆+1314mama+的帖子 其實都有同阿仔傾過

其實都有同阿仔傾過,不過阿仔都幾中意而家間中學,學校都好肯投放資源落學生度,
若真係有打算的話,唔好再等了。明年課程又深啲,又唔捨得兩年同學感情,到時還要追兩年的差異。

其實我無咩心水,覺得合適阿仔程度,又會肯考慮阿仔可插班的學校.
因為如果同是BAND2中學,我覺得差不多就不想轉.
如果是BAND1尾的,怕不會考慮我仔.因阿仔沒有任何特異功能.

引用:回覆+1314mama+的帖子 其實我無咩心水,覺

其實我無咩心水,覺得合適阿仔程度,又會肯考慮阿仔可插班的學校.
應找至少band 1中好些。插班未必要特異功能,成績好可以試下cold call,  寄啲成績去,唔駛等校網公佈了。

回覆 cheukmanlai 的帖子

cheukmanlai 一口氣看晒四十幾版,心情隨著你和仔仔的歷程由悲至喜至滿足至感恩。十分感動,也很鼓舞,無論發生任何事,你和仔仔們都是同心合意,互相扶持,這比起什麼名校,什麼名次,什麼名師,更有教育意義,人生路長,願你倆堅毅的精神繼續發光發亮。
看到EK 家長們的熱心和無私的分享,真是人間有情,好窩心。

cheukmanlai  多謝你,這經歷過程雖然辛苦,但真的讓我感到人間有情.  發表於 14-3-11 00:27