用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急請教Ohnono, KHmama & redkoni
go

急請教Ohnono, KHmama & redkoni

仔派黃笏南,叩了迦密和聖言。但要請教您們,如果叩門成功,三間點選擇好?

黃笏南唔好嗎??? 第幾志願入呢???
點解好似今年甘多人都入了黃笏南又唔滿意?

cautionchan 發表於 13-7-9 16:13
黃笏南唔好嗎??? 第幾志願入呢???
點解好似今年甘多人都入了黃笏南又唔滿意?
...
可能太多人派到第一志願, 而黃芴南又唔係佢地第一志願, 咁先會有呢個情況出現吧。
如果早一兩年或者遲多五六年, 情況可能又會唔一樣。

回復 cautionchan 的帖子

因黃笏南校舍重建,搬大圍三年

回復 cautionchan 的帖子

第二志願,不是首選,三年後有新校舍就會如silvia所說,成為很多人的第一志願

回覆:annaCH 的帖子

三間banding 差不多,我覺得要看看小朋友是甚麼類型。黃芴南重視音樂,迦密讀書氣氛濃厚,而聖言數理出名勁。如有錯,請指正

回覆:急請教Ohnono, KHmama & redkoni

1.聖言 2. 黃芴南 3. 迦密

甘其實都係捱三年, 會唔會個3 年變左大圍網呢????

回復 annaCH 的帖子

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057

根據上述入U率,黃笏南>迦密>聖言
還有聖言扣門是錯配優先(如Band 1派了Band2),是聖言校長說的,也曾認識有人是Band 1派了Band2而扣入聖言,當然數學成績亦是非常好オ會收的。

回復 annaCH 的帖子

聖言係男校,跟其餘兩間唔同。
聖言已有新校舍,跟黃笏南要等待重建不同。

迦密係三間之中比較谷既,著重整體成績。聖言重數理,比較著重同學的自我發揮。黃笏南始終受搬校的影響,要考慮搬校後的交通問題。

所以如果是男同學,我是傾向聖言多一點。

:verycold: :verycold: :verycold:

回復 SharonChan 的帖子

我仔音樂白痴,反而奧數拿了不少獎,如華夏盃經常一等獎,甚至特等獎,且是校隊,另讀書成綪差不多全級十名左右(紅磡區名牌小學)所以要結合各方意見才決定怎選(如叩門成功)

HappyEE  咁應該適合聖言多D  發表於 13-7-9 17:27

回復 ohnono 的帖子

如不考慮交通,三間點排?

annaCH 發表於 13-7-9 15:53
仔派黃笏南,叩了迦密和聖言。但要請教您們,如果叩門成功,三間點選擇好?
...
就算黃笏南並非暫搬校舍都好,應該仍是迦密較受歡迎。不過我個人較喜歡聖言。純屬個人意見!
1   2   3   6  8

annaCH 發表於 13-7-9 17:19

我仔音樂白痴,反而奧數拿了不少獎,如華夏盃經常一等獎,甚至特等獎,且是校隊, ...
如果這樣,聖言較合適吧!

回復 redkoni 的帖子

請教為什麼會較喜歡聖言?

annaCH 發表於 13-7-9 17:25
回復 ohnono 的帖子

如不考慮交通,三間點排?
因為自家小朋友都在男校讀書,感覺算是讀得暢快,玩得開心,我可以放心!
所以我都係揀男校先,聖言,之後到迦密,最後是黃笏南。
:verycold: :verycold: :verycold:

annaCH 發表於 13-7-9 17:19

我仔音樂白痴,反而奧數拿了不少獎,如華夏盃經常一等獎,甚至特等獎,且是校隊, ...
其實一定揀聖言,學校好重視數理,數學、化學及物理奧林匹克攞獎,大把同學同你個仔切磋。

引用:仔派黃笏南,叩了迦密和聖言。但要請教您們

原帖由 annaCH 於 13-07-09 發表
...
黃笏南

annaCH 發表於 13-7-9 17:46
回復 redkoni 的帖子

請教為什麼會較喜歡聖言?
講多無謂,我幾膚淺!哈哈
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20120720/51018666

1   2   3   6  8