用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?
樓主: chun媽
go

hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?

我都有些資料提供: 小兒的三位同學(全級頭20內)本已分別註冊迦密同伊中, 15/7卻齊齊取回註冊証: 兩個成功扣門入喇沙及伊中; 另一個卻棄伊中, 過檔協恩. 似乎音樂椅遊戲還在繼續中...{:1_1:}

Yanamami 發表於 13-7-17 08:11
本是派去鄧鏡波,最終成功叩門華英.......Crazy~~都唔知點派位!
去聽中一講座, 校長咪不斷提醒有心入讀家長, 自行/甲/乙要放第一位, 可能就係預知教署有幾亂, 如果當初無申請過, 中學掌握唔到該學生全港排名位置.

khmama 發表於 13-7-17 08:23
呢個case仍然係一個謎,樓主放開平第一抽唔到,最終叩入開平。隔離放開平第五入咗,最後叩入上智。得兩個可能性: 1)樓主小朋友係band2頭邊缘人,portfolio同自行面試好,係waiting list. 2) 隔離自行二係旅港,雖然個媽咪好似講過話唔係。
chun媽和囝囝最終如願以償,咁唔介意我再講多兩句,chun媽囝囝係旅港waiting list,portfolio同自行面試好,但第一及第二次呈分試的名次亦應該有番咁上下,如果咁樣要跌落去Band2我覺得反而更有難度...第三次呈分試的名次可能要跌得深一點。所以,如果排除了估錯Band與及到目前為止可以參考的cases,都唔知係咪入錯code,例如221入咗227,男生抽女校如果入機果陣唔彈,我估大抽獎電腦一定會彈,exception handling係咪彈去第二志願?唔知,政府唔怪得我咁樣瞎猜和亂噏,教育局黑箱作業,放榜時連最低要求俾我見吓自己個隨機編號都欠奉!
1   2   3   6  8

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-17+08:23+呢個ca

原帖由 redkoni 於 13-07-17 發表
chun媽和囝囝最終如願以償,咁唔介意我再講多兩句,chun媽囝囝係旅港waiting list,portfolio同自行面試好 ...
唔使咁勞氣呢單case要揾個神探先查到,如果再有多幾個人衝出嚟話抽到二三四志願係旅港開平,咁chun媽就真係無辜辜,好彩依家失而復得,大團圓结局。

沙循好, 不過有心理準備, 勁多功課.

恭喜你chun媽! 我女兒也入了旅港,大家都是同學了.
我女兒應該是自行考入的,最初我們想放1.華英2.旅港的,
但去完兩校的簡介會後,我們覺得旅港比華英好
所以自行放1.旅港2.華英

chun媽  太好了,大家是同學仔  發表於 13-7-17 16:30

redkoni 發表於 13-7-17 13:14
chun媽和囝囝最終如願以償,咁唔介意我再講多兩句,chun媽囝囝係旅港waiting list,portfolio同自行面試好 ...

亞仔三次呈分試的名次差唔多,沒有大起大落,都是band one尾,都係果句,
升中制度好磨人

chun媽 發表於 13-7-17 16:29
亞仔三次呈分試的名次差唔多,沒有大起大落,都是band one尾,都係果句,
升中制度好磨人
...

我想講chun媽一直打錯名, 唔係hkmama, 是khmama

恭喜你!!入到咁好的學校

chun媽  我覺得khmama,真的為hk的媽媽提供很多升中指引,是我們的明燈,用hkmama也不錯{:1_1:}  發表於 13-7-18 06:30
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

LOWBEEL 和 Chun媽 兩位媽咪, 同你 地仔女打好D英文底呀, 旅港有別於華英, 迦密, 銀禧, 丘中和黃笏南, 高中是用英文教通識的。恭喜 !恭喜!

引用:Quote:chun媽+發表於+13-7-17+16:29+亞仔三

原帖由 grace_xian 於 13-07-17 發表
我想講chun媽一直打錯名, 唔係hkmama, 是khmama

恭喜你!!入到咁好的學校
係呀,我一早知道打錯khmama的名,但我唔知道點改正個標題?

HY412  去第一頁 1# forum 按編輯就可以修改標題 :D  發表於 13-7-17 21:09

引用:LOWBEEL+和+Chun媽+兩位媽咪,+同你+地仔女

原帖由 jemm 於 13-07-17 發表
LOWBEEL 和 Chun媽 兩位媽咪, 同你 地仔女打好D英文底呀, 旅港有別於華英, 迦密, 銀禧, 丘中和黃笏南, 高中 ...
知道,謝謝忠告

回復 jemm 的帖子

Thank You! 會好好同阿女打底

引用:Quote:chun媽+發表於+13-7-17+00:26+故事真

原帖由 Yanamami 於 13-07-17 發表
本是派去鄧鏡波,最終成功叩門華英.......Crazy~~都唔知點派位!
恭喜你呀!

回復 mryung2000 的帖子

好像看電視劇一樣..峰迴路轉, 唔到最後一分鐘都未知結果! 恭喜,恭喜!

回復 chun媽 的帖子

好像看電視劇一樣..峰迴路轉, 唔到最後一分鐘都未知結果! 恭喜,恭喜!

引用:回復+chun媽+的帖子 好像看電視劇一樣..峰

原帖由 O仔媽咪 於 13-07-19 發表
回復 chun媽 的帖子

好像看電視劇一樣..峰迴路轉, 唔到最後一分鐘都未知結果! 恭喜,恭喜! ...
升中直情係一套倫理、懸疑、驚慄大悲劇

chun媽    發表於 13-7-19 20:30

但這個悲劇有時都有好結局--> 叩門成功!