用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮?
樓主: chun媽
go

hkama請指教:沙田循道衛理?還是丘佐榮? [複製鏈接]

回復 chun媽 的帖子

我都唔敢問那麼多, 只知他自行和抽獎首選係華英. 今日他四出叩門, 說 4 點去到顏寶鈴, 即收了, 不過明天再去華英和黃芴南叩門

大文  祝心想事成  發表於 13-7-10 01:30
chun媽  明白  發表於 13-7-9 23:36

沙循

chun媽  thanks {:1_1:}  發表於 13-7-10 00:29

今日同同事討論一個問題, 是小孩的第一志願定父母的第一志願? CHUN媽你有問過你的小朋友嗎? 分析給他們聽, 可能他們會有驚喜給你, 不要再當他們是小孩子了,TVB NEWS 看見一個小朋友狂哭, 但他們父母笑著面對鏡頭, 那刻想, 小朋友六年帶著埋怨接受那校, 或是好壞也是自己選擇開心些, 天曉得?!

請問你的仔仔是肯定Band one生 , 還是邊緣Band one呢?因我仔仔是Band one尾學生 , 明年升六年級 , 本想跟你一至四的志願 , 但你的答案会影響我的决定了o
很大可能會把丘校放第一志願了 , 因丘校在家附近 o
懇請賜覆或PM我 , 好嗎?

大文 發表於 13-7-10 01:38
今日同同事討論一個問題, 是小孩的第一志願定父母的第一志願? CHUN媽你有問過你的小朋友嗎? 分析給他們聽,  ...
明白你的意思,我會分析給他聽,讓他選擇,明天到沙循註冊時,也是一個好時機讓他看清楚沙循,也試下交通方面.
因家住大角嘴,如果到沙循,要van,轉地鐵大圍,再轉巴士,只擔心他辛苦

yovin 發表於 13-7-10 02:17
請問你的仔仔是肯定Band one生 , 還是邊緣Band one呢?因我仔仔是Band one尾學生 , 明年升六年級 , 本想跟你 ...
都不用pm 啦,只是很基本的資料及看法,有時,把問題放出傾,集思廣益,自己再想想,不是更好嗎?
仔仔都是band one尾,這是老師說的,咁我自然唔會放band one頭的中學,華英.咖密.唔係我柸茶
所以首選旅港,旅港是band one 中,.程度較適合亞仔,而亞仔是足球隊員,老師建議他首選旅港,如果他唔係band one, 老師唔會叫他揀吧
老師建議第二是黃笏南,而亞仔個人唔鐘意個名,是小朋友嘛,我建議丘佐榮,知道校風好,成績不俗,而我喜歡丘是基督學校,因為我本人在基督教團隊做事,亞仔已入青春期,好難搞,我想他聽聽基督的故事,思想洗腦,唔錯
老師建議第三是銀禧,而我把黃笏南放第三,因為去年據聞有人放第四都得,但今年看來黃只能放第二
第四是很難決定的,學校建議陳喇,問下bk人的意見,還是把本區學位較多的放入去,所以放銀禧
第五是其他區,hkmama說是執雞位,我想,曾記.呂中是熱門中學,不如選沙循,區外人對沙循唔熟,所以同樣只是兩個學位,我避重就輕,放沙循

yovin  Thank you very much.  發表於 13-7-11 05:26

今天下午一時,收到丘佐榮來電,收了亞仔,必須明天9 點至10點到丘註冊

orangebb  恭喜你呀, 好消息, 希望其他叩緊門嘅同學, 都順利 !  發表於 13-7-10 20:33
YY媽咪    發表於 13-7-10 16:37
elbar  Congradulation   發表於 13-7-10 16:23

其實亞仔是心儀旅港,今天特意致電旅港,校務處話如果昨天收唔到電話就無機會

回覆:chun媽 的帖子

你旅港放第一唔得,隔離個帖話放第五入咗??

khmama 發表於 13-7-10 16:29

我都唔明,可能似我的case,是跨區位?????

khmama 發表於 13-7-10 16:29

hi, hkmama, 去丘佐,好嗎?

以我估計,小朋友很大可能是Band2生,如果Band2生能夠執雞沙循確是很好運。不過丘佐榮卻是小朋友用實力叩回來,你自己也可以諗吓邊樣更值得。個人較喜歡沙循,但丘佐榮應該也不會令你失望。小小意見。

chun媽  thanks  發表於 13-7-11 06:54
1   2   3   6  8

從你選校已見你很有心思策略, 也很了解小朋友去選校, 結果派入一所好學校.
兩間學校在學術成績上應該相差唔遠, 比我會選丘佐榮, 正如你所講的交通問題, 而且覺得你還是比較鍾情九龍城區學校. 的確小朋友到青春間真係幾難攪, 基督教學校唔多唔少都有少少幫助, 但氣氛唔夠迦密濃厚. 還是帶埋佢返教會好d.
既然成功叩入了丘佐榮, 其實你自己已有了答案.

YY媽咪  我估因丘佐榮給予家長感覺是一間收BAND2生的BAND1C的學校, 所以chun媽囝囝派到沙循BAND1B的學校, 雖則有了答案, 難免會有考慮.  發表於 13-7-10 17:12

回覆:chun媽 的帖子

贊成去丘佐榮,轉兩次車真係人都癲。丘佐榮雖然畧遜於沙循,仍不失為好學校,學術唔係差太遠。

chun媽  多謝你的支持  發表於 13-7-11 06:56

沙田循道衛理好d, 校風好好

回覆:redkoni 的帖子

相信樓主仔仔係band2機會好大,好彩係九龍城區,如果唔係咁樣當自己係band1填表係必死無疑,偏偏有幸運之神眷顧,可以第五志願執到沙循。另外個媽媽矇查查亂填,又係第五志願執到旅港,今年實在很有趣

grace_xian  笑咗  發表於 13-7-17 16:38

回覆:hkama請指教:沙田循道衛理

九龍城區今年band 1學校位過剩,可能幾間私小的學生多了去直資,相信亦多了band 2生入到band 1校,此情况也許會持續幾年。

khmama 發表於 13-7-10 19:26
相信樓主仔仔係band2機會好大,好彩係九龍城區,如果唔係咁樣當自己係band1填表係必死無疑,偏偏有幸運之神眷顧,可以第五志願執到沙循。另外個媽媽矇查查亂填,又係第五志願執到旅港,今年實在很有趣
很同意!咁嘅現象其實影響最慘的,應該是夾係中間,正正常常排填大抽獎的Band2生,有些Band2生的熱門保險學校都出奇地失手(可能被Band1生攞咗),真是意料之外,我巳經跌咗幾副眼鏡,真係唔好意思!Band2生真係幾被動。
1   2   3   6  8

回覆:hkama請指教:沙田循道衛理

沙循係我母校俾我一定揀佢

引用:Quote:khmama+發表於+13-7-10+19:26+相信樓

原帖由 redkoni 於 13-07-10 發表
很同意!咁嘅現象其實影響最慘的,應該是夾係中間,正正常常排填大抽獎的Band2生,有些Band2生的熱門保險學 ...
原來係甘解!真的獲益良多!

‹ 上一主題|下一主題