用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (觀塘區)有冇人派到觀塘官立中學?
樓主: szkelly
go

(觀塘區)有冇人派到觀塘官立中學? [複製鏈接]

上到中學,最重要靠自己自律,勤力,可以遇到好的老師、同學。好的影響一定會令小朋友進步!

ckm327 發表於 13-7-9 16:44
梁式芝都好丫,如果st cat都有得in, 我會放棄梁式芝面試,因為自行時梁式芝好大機會收咗你!所以我當初都放 ...

其實以2間面試的表現來看, 阿女話st cat的機會應比梁式芝大, 佢話梁式芝5人小組討論, d人既論述能力好勁好勁, 反而去到st cat的表現就好d, 不過有時d野真係好難講, 反而有把握既入唔到, 尋晚都同佢講左, 話佢的獨立能力太差, 又會暈車浪, 梁式芝亦係一間相當唔錯的band 1英中, 叫佢唔好諗太多, 好好準備個編班試, 下一步一定唔能夠考入最差的班.

回復 GL27 的帖子

始終st cat佢地只甄選150人有得in,有得in嘅女仔都好強,所以當初阿女雖然有得in都冇期望過會收阿女, 但有份in已開心到飛起XD 阿女盡咗力已好好

到今日佢已經好左好多, 基本上尋日+晚上, 費左我同媽咪好多口水, 始終小朋友一下子, 未能夠完全克服嗰種落差感, 梁式芝其實係一間相當唔錯的英中, 比佢玩埋今日, 聽日開始又要篤促佢快d溫書, 應付7/16的編班試

回覆:GL27 的帖子

加油呀!梁式芝真係唔錯架,可能反而會讀得更開心!

回覆:GL27 的帖子

唔係嘛,派梁式芝都喊。

回覆:lyanne826 的帖子

妳話嗰個校喺咪已經走咗呢?依家嗰個好係新來無幾多年。

小女也是LSCC, 升F2, 其實LSCC F1沒有精英班是平均分班,只有中文分大班小班,

jenny200211 發表於 13-7-9 16:22
我个甥女派左高雷.....

你个甥女係Band 1生嗎? 係就去名英中叩門啦!

如果佢係Band 2生,只不過同大部分高雷學生一樣。

萬一不幸是Band 3生,入到高雷只是少數民族而已!

‹ 上一主題|下一主題