用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校私立部 請問有沒有今年的升中派位結果,有無家長可分享一下? ...
go

請問有沒有今年的升中派位結果,有無家長可分享一下? [複製鏈接]

請問有沒有今年的升中派位結果,有無家長可分享一下?
   1    0    0    0

應該學校好快會出,亞囡講班主任話派得好好。

我知有D上唔番書院嘅派咗去SFCC, St.Clare's, 培德....

From shcsps website:

本年度六年級學生參加中一派位共124人:

66.1% 學生獲派嘉諾撒聖心書院,
33.9% 學生獲派其他中學,
87.1% 學生獲派第一志願中學,
93.55% 學生獲派首三志願中學。

polo819  對, 我知道了,但唔知點解今年無派邊間學校的資料,但已87.1﹪獲派第一志願,真的很厲害,再加上聖心中學今年減學額,有這個數已經很好了。  發表於 13-7-11 22:43

回覆:請問有沒有今年的升中派位結果,有無家長可分享一下?

係我個年代,每一個sacred heartist 都以升上原校為final mission,點解今年得66.1%已值得鼓掌?我個年代,am係over 80%直升上shcc! 係學生退步,還是有料嘅志不在此?

聽講今年有十幾二十個去咗DGS,YW, BPS, St Stephen girl's.
所以上番sH咪得66.1%囉。

回復 pluto_yuen 的帖子

對,還有同學去了Heep Yunn school...  其實年代不同, 基本上直屬小學頭個班女仔根本都不會考慮聖心中學, 她們都會向上選, 學校老師都會建議她們這樣做.  所以這個數字是正常的.

學校今年好像沒有如往年公佈詳細升中分配 。
聖心書院是否已大不如前? DSE的成績不知怎樣 ?

聽聞今年grade C 以後也收得番入SHCC?

始終近90%派到第一志願是值得高興啊。

其實好多家長唔選聖心中學的原因莫過於坊間傳聞的高中成績開始不及以前,所以只有成績GRADE B﹣C OR D的同學選聖心, 當然入到更好的中學是很好,但就算留在聖心也不是很差,始終比上不足,比下有餘, 是嗎?

fefemom  Absolutely agree.  發表於 13-7-20 13:27

我諗Grade C係指級排名而唔係平均分。

66.1%入SHCC當然會包括Grade C學生。
‹ 上一主題|下一主題