用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區報喜區
樓主: Crabtree
go

油尖旺區報喜區 [複製鏈接]

亞仔入咗循道, 真係要感恩!

kcbeauty    發表於 13-7-10 13:53

回復 October. 的帖子

舊年阿仔選La Salle第一, St, Francis Xaviers' 第二, 最後派咗 St. Francis Xaviers'.

andrewwcng 發表於 13-7-10 13:06
回復 October. 的帖子

舊年阿仔選La Salle第一, St, Francis Xaviers' 第二, 最後派咗 St. Francis Xavier ...

吾明, LS 係九龍城網, SFX 係油尖旺,
如你指甲部就可以, 但乙部點La Salle第一, St, Francis Xaviers' 第二?  

Forgiveness is the best remedy for any injury

mum-LCC 發表於 13-7-10 13:15
吾明, LS 係九龍城網, SFX 係油尖旺,
如你指甲部就可以, 但乙部點La Salle第一, St, Francis Xaviers' 第二?  
喇沙油尖旺有3個位,睇你敢唔敢博!
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/kl1.pdf
1   2   3   6  8

回復 redkoni 的帖子

其實借區每間個二個位系米真系有机家,我心儀個間得二個位,真系放第一志願去吾到吾知派去邊...
平時D家長系米將呢D二個位放系第四五志願呢???

miffy 發表於 13-7-10 13:28
聖方濟好多人揀第一志願架
我知,好多人唔鍾意九華(特別在 EK)。聖芳濟都是好評多。
就係唔明點解D記者咁鍾意年年去油天採訪,而問親喜極的男仔都係話派到華仁.....

回復 fion6406 的帖子

九華個名气大過聖方濟好多,呢點系事實,老師心中也覺得華仁系好學校,但聖方濟就好似尾些...上次同個老師講開佢講的.

回復 fion6406 的帖子

但個人除左喜歡九華個校舍外還是覺得聖方濟好些

回復 mum-LCC 的帖子

阿仔小學在深水埗, 區內沒有很多好學校, 所以仁選的都是別區的.

chrischeung 發表於 13-7-10 13:47

其實借區每間個二個位系米真系有机家,我心儀個間得二個位,真系放第一志願去吾到吾知派去邊...
平時D家長系米將呢D二個位放系第四五志願呢???
都話明係博,博梗係要放在第一志願喇,所以第二志願便要放間多位啲、穩陣啲、又要自己收貨嘅,咁梗係要將就吓喇!放在第四五志願果啲叫做執雞,係預咗無嘅,但又相信世事無絕對及估計Band1位多過Band1生,所以執雞執多幾間先再揀Band2學校都未遲咁解。博喇沙喎,有3個位喎,咁樣博嘅油尖旺Band1男仔我估計唔會少,除非減至2個位,我估才會令多啲人卻步。哈哈

silvia_ng  nice!  發表於 13-7-10 17:06

我見黃芴萳二個位,但听人講前年有八個位,點解小左呢?

kcbeauty  學額數量未必年年一樣架!  發表於 13-7-10 14:39

chrischeung 發表於 13-7-10 14:31

我見黃芴萳二個位,但听人講前年有八個位,點解小左呢?
油尖旺區校網
黃笏南乙部大抽獎學額
2013年   2位
2012年   2位
2011年   8位
2010年   4位
2009年  10位

有時多咗,有時少咗,可能2014年無埋添呀,規劃嘅嘢,你最好問吓成日話加人工加得少影響士氣的官員,或者吳克儉局長。哈哈

問下吳局長,點解成日變變變,攪到我思覺失調

redkoni 發表於 13-7-10 13:22
喇沙油尖旺有3個位,睇你敢唔敢博!
http://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/s ...

係喎, 失憶添. 都諗過放吾放LS係乙部第一位, 但又驚放左之後, 放華仁第二位嘅話, 連條保險線都冇埋
Forgiveness is the best remedy for any injury

大家都勇气可加,如放黃芴南第一,第二聖方濟系米一定入到呢?

chrischeung 發表於 13-7-10 16:59

大家都勇气可加,如放黃芴南第一,第二聖方濟系米一定入到呢?
先此聲明,純屬個人估計。如果肯定是Band1男生的話,聖芳濟一定入不到,因為入咗黃笏南。同喇沙個case比較又唔同玩法。哈哈

冇咩人好似我咁選,大路選LS,皇仁,系米真系會入黃家?

二個位搵鬼填第一志願,填左失半年都睡吾著

chrischeung 發表於 13-7-10 17:36

二個位搵鬼填第一志願,填左失半年都睡吾著
你講得無錯,我講就易,你做就難,臨門一腳左諗右諗到時肯定縮沙,結果只有一個連老師都阻止唔到亂填嘅人填咗,另一個就是我,咁我梗係開心咗半年都睡吾著喇。
‹ 上一主題|下一主題