用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 今年升中派成點?
樓主: ha8mo
go

今年升中派成點?

chun媽,你未答到ha8mo,有邊d學生靠特異功能入到名校。

Yanamami 發表於 13-7-12 21:11
chun媽,你未答到ha8mo,有邊d學生靠特異功能入到名校。

有個同學在第二次呈分試中,只是band 1尾,不過,他的數學很勁,在world class areana的測試中,在運算及解難中,均取得distinction 的好成績,而他又是足球隊表現優異,面試喇沙,成功取錄.
不過,他肯定是叻仔,在第三次呈分試中,他又比上次進步多30名

Nightman  唔知係咪每年入喇沙的 KTS 學生, 讀書叻, 運動成績也都是勁的呢 ?  發表於 13-7-18 00:07

也有同學游泳出色,男拔及喇沙爭住收佢

回覆:chun媽 的帖子

請問A班和其他班所接受的師資和課程有什麼分別?如授課內容較深,為何只group咗頭15名精英,而不是成班精英班?另如果是一樣,為何不全部打散?這樣的安排,非頭15名的同學壓力不少,不太明白為何校方要這樣安排。

happystar 發表於 13-7-13 09:21
chun 媽,請教大前提是不是都要學術成績好先會被各大名校搶?

其實我覺得特異功能用來錦上添花就好,考禁入名校唔化算。人家收你目的就只有為校增光,日操夜練,又要成日比賽,點讀書?身為家長都喺想仔女入U o者。入左名校又入唔到U,有違原意。

chun媽  對  發表於 13-7-14 10:34

lingling06 發表於 13-7-13 10:03
請問A班和其他班所接受的師資和課程有什麼分別?如授課內容較深,為何只group咗頭15名精英,而不是成班精英 ...

課程一樣吖~其實分數差幾分,排名都差10名8名,只要小朋友唔小心答錯一兩題,就。。。禁即喺能力上分別又唔喺太大,唔會跟得辛苦。有d小朋友定d,小心d,緊張d就成績好d,大頭蝦、是但d既就無禁高分,唔代表他們能力不夠。當然,上課氣氛一定不同。

chun媽  係呀,其實,每個同學仔的分數咬得好緊,特別係呈分試  發表於 13-7-14 10:35

引用:請問A班和其他班所接受的師資和課程有什麼

原帖由 lingling06 於 13-07-13 發表
請問A班和其他班所接受的師資和課程有什麼分別?如授課內容較深,為何只group咗頭15名精英,而不是成班精英 ...
我反而欣賞學校這個安排,中間落墨。

lingling06 發表於 13-7-13 10:03
其實師資都冇分別, 就今年五年級來說, 除了班主任外, 其他主科老師都有教A/B/C班, 而課程亦是完全一樣的. 所以不要太介懷分班的準則, 讀那一班都是KTS教出來的學生.

聽聞今年5年級頭十有3個不是A班

Yanamami  後來居上?  發表於 13-7-13 13:34

是呀, 今次呈分試大家都很努力, 分數十分很接近, 有不少同學突然彈出, 名次變化都幾大.

chun媽 發表於 13-7-12 23:39
有個同學在第二次呈分試中,只是band 1尾,不過,他的數學很勁,在world class areana的測試中,在運算及解難中 ...
world class areana呢個試,我估計喇沙暫時都好睇重,呢個係國際認何資優test,如取到double distinction都好大機會收。呢個試响去年都仲未有pass paper賣俾人操,所以取得double distinction都係無操練過而憑真正個人實力取得,但今年已有pass paper,吾知喇沙點睇。

chun媽  是,所以,果同學仔係叻仔  發表於 13-7-14 10:37

Yanamami 發表於 13-7-13 10:10
其實我覺得特異功能用來錦上添花就好,考禁入名校唔化算。人家收你目的就只有為校增光,日操夜練,又要成 ...

Yanamami絕對認同你。
除非小朋友真係非讀書材料而運動係佢最好出路就另計。

Yanamami  那就是校長所講: 那是他的發亮點,要好好發揮。  發表於 13-7-14 07:10

oscarmama 發表於 13-7-13 23:35
Yanamami絕對認同你。
除非小朋友真係非讀書材料而運動係佢最好出路就另計。
...

oscar媽,你既經驗&心德好有參考價值,請多多指教。

Yanamami 發表於 13-7-14 14:01
oscar媽,你既經驗&心德好有參考價值,請多多指教。
Yanamami吾好講指教,大家分享吓。我眼見一位家長的經歷,我只想講事實,讓各位家長參詳吓,不過我所見可能只係個別事件。
不想在此講太多,總之各家長在孩子被優先選中錄取時,想清楚孩子將來要行的方向。

Yanamami  想清楚孩子將來要行的方向.。。。..呢句喺重點。  發表於 13-7-14 16:04

以下是大仔今年升中經歷的小小分享
http://www.edu-kingdom.com/forum ... p;extra=&page=1

Mat_Dad    發表於 13-7-17 10:50
BB成長期  good, 等的日子心血小都被玩死. 弓喜你.  發表於 13-7-17 10:36

又有兩條升P6女飛魚游左去DGJS啦!她們明年升中唔洗煩o路~~