用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年11月出世
樓主: 晴晴ba
go

2011年11月出世 [複製鏈接]

係細B, 真係好多學校都唔收, 但如你直接報K1, 如你唔介意, 有些村校都會收。或者你找下依家有無PN有位, 做插班, 我仔都係9月, 仲有學校有位, 就去IN, 就收, 才有PN讀, 之前都係無學校收。

11年12月女,出年一月會返PN
依家全力報 2014 K1, 幸運地已經有一個am offer, 加埋PN 果間原校升K1, 接下來幾個禮拜可以放心揀一線學校面試。
到出年K1, 已經有七個月PN 經驗,希望跟得上。
下年九月可以再已超大B 報最心儀既K1 再睇下讀成點同出年邊間收而決定使唔使repeat K1

想法如下:
1. 要做大B, 我寧可repeat K1 而唔係超大B 讀PN, 因為怕佢大B讀PN 既野會悶
2. 每個小朋友既發展都唔同,除非真係跟唔上 (PN 果幾個月希望可以知道),我覺得做細B 無咩問題。相反做左超大B 但卻比細B 差,可能仲大壓力。
3. 唯一令我擔心做細B 既係K3 頭考直資或私小既時候只得四歲九個月,同一班五歲幾既哥哥姊姊爭,會好蝕底。
4. 做大B 又會撞龍B

都真係十五個吊桶......

細B 家長真矛盾!

sweet_heart2011 發表於 13-10-31 00:01
11年12月女,出年一月會返PN
依家全力報 2014 K1, 幸運地已經有一個am offer, 加埋PN 果間原校升K1, 接下來 ...

Cool!!
你情況同我一樣, 我囡只係大你囡一個月,
12月有pn, 又剛有下年 k1 offer...
來緊雖然2號有5間面試, 9號有7間,
不過都可以只去心儀果幾間...

至於上小學的確頭痛,
細b升小, 計分果陣會比人少10分, 詳情:
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/primary-one-admission-system.php

我係囡囡嘅爸爸

My daughter was born in Nov 2011 too, and I have applied to both PN and K1 and will choose depending on what options we have.

回覆:zabbielau 的帖子

我只報了一間K1

收就收,不收明年再算

maychik516  me too, 我阿仔報既系姐姐讀緊果間, N班都無哂位..  發表於 13-11-5 09:30

raysuen01 發表於 13-10-31 16:54
Cool!!
你情況同我一樣, 我囡只係大你囡一個月,
12月有pn, 又剛有下年 k1 offer...

唔好意思, 請問, 有少少唔係好明, "細B升小, 計分點解會少10分" ?  

就算12月31日出世, 到9月1日開學, 不是已足5歲8個月嗎?

orangebb 發表於 13-11-4 10:53
唔好意思, 請問, 有少少唔係好明, "細B升小, 計分點解會少10分" ?  

就算12月31日出世, 到9月1日開學, 不 ...

呀, 原來係我計錯,
的確係夠年齡, 即係人人都有果10分囉...

我係囡囡嘅爸爸

引用:Me+too,+我覺得雖係細仔但應該唔難識應k1生

原帖由 anniehah 於 13-07-14 發表
Me too, 我覺得雖係細仔但應該唔難識應k1生活,所有我都俾佢做細仔
我個囡有學校收k1啦,都係11月細b

‹ 上一主題|下一主題