用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2011年11月出世
go

2011年11月出世

請問什麼時候可以開始報幼稚園?
是應該報N班還是K1?

謝謝幫忙手

回覆:晴晴ba 的帖子

但又覺得他太細,如遲一年才報,
會不會有學校因為他不是適齡(太大)而不收?

今年我會報k1希望可以搵到間好ga幼稚園la.

我都係今年先報名,主力N班,會試K1. 出年9月開學只有2歲8個月,一來怕大部分學校不收細B, 二來怕K1課程對阿女太深,跟不上.
不過今日先開始上網睇資料,完全由零開始.

回覆:2011年11月出世

11年11月做细B今年要九月入PN了。現在報應非常遲了。可撰擇今年八九月開始報PN做超大(下年入學),或今年直接報K1做細B。

11年11月细B, 今年九月要入PN, 現在報已遲了, 因上年要報定.  
可撰擇今年直接報2014~2015嘅K1做細B。

你住邊區?

回覆:amyami 的帖子

我主力搵官塘將軍澳,其實村校n班應該ok, 例如順利/翠林/曉麗都有機會,上次坐車見廣告翠林浸信會新開n班如果只係俾佢習慣下返下,應該都ok,但學野就唔知。

回覆:anniehah 的帖子

係應該仲有n班學位。但講到好當然唔算啦!

回覆:bigheadchiu 的帖子

Me too, 我覺得雖係細仔但應該唔難識應k1生活,所有我都俾佢做細仔

我都有同樣的煩惱,怕佢做細b, 無幼稚園肯收,又擔心佢唔夠人爭,仲未決定到下年讀N班定K1, 唉!

回覆:bigheadchiu 的帖子

11/11 出世到今年9月未夠兩歲,頂多12月插班

anniehah 發表於 13-7-14 00:26
我主力搵官塘將軍澳,其實村校n班應該ok, 例如順利/翠林/曉麗都有機會,上次坐車見廣告翠林浸信會新開n班 ...

翠林浸信會個校長好有愛心嫁而且仲有net teacher!雖然最後選了另一間幼稚園,但這個校長令我對這所學校好有好感。

我都有同樣的煩惱 !!!!!!n班去年我已報但未in.已沒位了.現在打算報k1

藍田邊間讀k1會好啲?同報下年的話而家要點報名?
開始了解中,麻煩識嘅可以幫忙解答!

本身囡囡都係11月尾出世, 以我自己既經驗, 我會睇下自己小朋友既能力去到邊, 可唔可以應付到K1既課程, 如果能力夠我唔想佢浪費一年時間, so far 囡囡 今年9月升K2啦, 雖然係細B, 但係學習情況都好好

hippocow 發表於 13-8-15 19:46
本身囡囡都係11月尾出世, 以我自己既經驗, 我會睇下自己小朋友既能力去到邊, 可唔可以應付到K1既課程, 如果 ...
我個女女係11年12月超細B, 不過我們覺得佢各方面都發展得唔錯, 所以今年12月將會插班讀PN班呀!

引用:Quote:hippocow+發表於+13-8-15+19:46+本身

原帖由 raymondshum84 於 13-08-16 發表
我個女女係11年12月超細B, 不過我們覺得佢各方面都發展得唔錯, 所以今年12月將會插班讀PN班呀!
...
我囡都係11年12月b, 今年12月會返pn, 現開始報k1, 好多學校11月已開始interview, 唔知要準備甚麼?

回覆:05suey 的帖子

糧靈堂

我個仔都係11年11月出世, 係細B, 佢今年12月讀PN, 如無意外又追得上, 我都會比佢出年升K1, 除非龍校收佢, 先比佢REPEAT一年轉大B, 因為你幫佢轉大B, 你就跌入龍年2012出世那批, 到你升小, 大抽獎你就要同好多人競爭, 只是個人意見,除非真係追唔上, 最好唔好轉大B。

raysuen01  正中我想講, 兔b唔好跌入龍b果屆...
即使幼稚園時代做大b著數o左, 但升上去競爭大o左, 中學大學都多d人爭, 仲有雙非呢....  發表於 13-10-31 16:33