用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 好煩呀! 私小好定津小好?
go

好煩呀! 私小好定津小好?

小女九月要揀小學,究竟私小好定津小好?

跟本係兩間分別很大的學校, 睇你想要d乜? 程度理論上私校當然係高d, 家庭背景相對上私校當然係平均較富裕d/家長學歷平均會高d(學歷與收入理論上係成正比)....

比學費vs免學費
返上午vs返下午

回覆:spmok1999 的帖子

回覆:LuckyHH 的帖子

教深—年

私小好些,如果錢不是問題的話。

回復 spmok1999 的帖子

I wonder some parents with 2 daughters may prefer PM session for the sake of securing a P1 seat under current supply/admission system  of P1. IMO

mark2006 發表於 13-7-9 23:31
回復 spmok1999 的帖子

I wonder some parents with 2 daughters may prefer PM session for the sake of  ...
如果有妹妹跟尾當然係唔洗諗揀津校, 私校收姐姐但係唔擔保收妹妹, 如果兩個都讀私校學費支出也是雙倍的, 咁我相信有好多人負擔得起, 但對於某些人來講還是很吃力的...

津小出路唔錯,今年9個入女拔.津小用普通話 教中文科,小一就已 經有science科,校舍又好些,又免 費,應 該 津小好些

我囡讀津小升三年級,我覺得幾好,老師有愛心。

kinling 發表於 13-7-10 20:31
我囡讀津小升三年級,我覺得幾好,老師有愛心。

與私小比較,津小班上學生的水平會較為參差嗎?整體學生水平是否私小較高?

回覆:好煩呀! 私小好定津小好

其實津小都教深半年,最緊要看小朋友程度,津小中文科是普通話教學。英文用英語授課,如考得好可直升中學,都銜接到!

回覆:好煩呀! 私小好定津小好?

我覺得津小學生應該會參次啲,始終派位梗有啲家庭因為各種原因比唔到支援個小朋友,但我相信大部份都有人幫手溫書、學野等,而係人都會將津小同私小比,何況學校呢!所以都唔可能唔谷,排前嗰啲學生成績絕對唔差過私小,所以如果揀津小就要令小朋友保持前五十名,咁至有用,唔係間學校幾叻都同你個細路無關!
私小我覺得學校教嘅野同津小分別不大,因為知己知彼,兩個校長都知對方用咩野教學生,所以係好嘅都會互相「學習」 私小應該八成人嘅成績都等於津小前五十名嘅成績。
(以上純粹個人意見)

請問聖心津小小六平均分要有幾多分才可入返"聖心中學"?

今年聽聞津小考全級13x都有幸入到中學, 我估因為隨機number前, 相反考8,90的可能入唔到, 所以不能以平均分一概而論.   另外津小 有成三十個叻學生去左比聖心更好的中學.

如果叻女想去聖心中學, 兩間都冇問題,但津小較多課外活動和免費, 上PE堂又唔駛兩頭走, 津小應該係較佳選擇.
如果成績麻麻想去聖心中學, 私小應該係較佳選擇. 因為下午校校長不是修女,到叩門階段可能唔著數.

如果係細女, 津校應該係較佳選擇, 因為如果私小教快半年, 細女會好辛苦. 同埋津校唔知係唔係政府規定收一定數目學障人仕, 應該冇甘易考包尾.

私小一定辛苦過律小,因為assessment較密和考的範圍較多.

lawa  , 意見好中肯  發表於 13-8-1 01:05

我女中一笫一次默英文,冇得溫,全unseen, 最高分的兩人都是下午班生, 竟然不是傳說中英文較好的上午校生和超勁的外校生

回復 BoBoCute 的帖子

我好感深到聖心小學的「愛」, 所以我選擇了下午的津校.
而家好多小學生都有補習, 補完真的勁啲? 只是英文教得深啲就是好啲, 有機會的話訪問下中學部的學生或家長會有意想不到的答案。

我認識前聖心老師, 佢上下午都教過. 佢意見係兩間學術水平差不多, 上午英文教深D, 下午比較谷D. 去到小五小六基本上已大家差不多了. 另由於上午是私校, 所以一般家庭是比較OK的, 可能呢個緣故, 上午校有(很小量)囡囡上到小五小六仍有些"公主". 下午校是津校, 所以比較參次, 反而令學生更平均, 比較沒有"公主". 當然上下午校校長都會出盡法寶, 始終"良性競爭"麻 (). 總括而言, 兩間都是好野, D囡囡很乖很得體. 這些都是她個人感覺, 我覺得很中肯. 希望呢個分享可幫到大家. 另我覺得唔好話邊間勁D, 上下午都是一個大家庭, 只要揀適合自己小朋友的便OK了.  其實聖心咁好, 是但入一間都開香檳啦... :)

lawa    發表於 13-11-16 00:32
iantsang    發表於 13-11-8 13:12

入到津小la

200709  Congra!!!  發表於 13-11-26 11:57

回覆:sunbear_mama 的帖子

請問幾多分入?