用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Urgent: 荃官(麗城)vs 大角咀天主教(海帆道) ...
go

Urgent: 荃官(麗城)vs 大角咀天主教(海帆道) [複製鏈接]

真心救意見
   3    0    0    0

引用:真心救意見

原帖由 小BB爸爸 於 13-07-08 發表
真心救意見
唔駛問啦,大天排名高好多噃。

引用:Quote:原帖由+小BB爸爸+於+13-07-08+發表真

原帖由 dannyyau302 於 13-07-08 發表
唔駛問啦,大天排名高好多噃。
yeah

回覆:Urgent: 荃官(麗城)vs 大角咀天主教(海帆道)

好奇一問, 喺邊度知道排名?

我都想知點知排名呀?

係大天定油天高好多啊!
荃官(麗城)差d??(同大天海帆比)
我真係唔識比

大天好dd,未去到話高好多,主要都係贏中學網。
但如果住麗城果邊,我選荃官,如能把省回的車程用來看課外書,一定叻過讀大天的小朋友。

回復 小BB爸爸 的帖子

所有排名參考度不高, 小學是不公開BANDING學生人數的, 你想比較就直接比較學校升中派位成績,
大天: http://www.tktcpshfr.edu.hk/allocation_1112.htm
荃官: http://www.twgps.edu.hk/

個人意見: 只供參考, 從第3者角度看, 荃官派位成績好像一般, 而校網大天比較好, 所以我感覺大天好一些

引用:回復+小BB爸爸+的帖子 所有排名參考度不高

原帖由 Bosco爸爸 於 13-07-09 發表

所有排名參考度不高, 小學是不公開BANDING學生人數的, 你想比較就直接比較學校升中 ...
如果target唔係荃官中,我都感覺大天派位同網都好些,可惜大天只報升中校名,無報人數,稍欠參加價值

但參考大天forum, 好似有些家長話老師無愛心,所以有d擔心!但中學網的確比荃官優勝

Gloriasogashiwa  大天中學綢好些, 男仔更佳 (兩所band 1 男校),  發表於 13-7-11 13:19

引用:但參考大天forum,+好似有些家長話老師無愛

原帖由 小BB爸爸 於 13-07-09 發表
但參考大天forum, 好似有些家長話老師無愛心,所以有d擔心!但中學網的確比荃官優勝 ...
我細佬個囝也是這兩間取錄,問過荃官家長,此校有精英班(D&E班),一年2測2考,平日都有温習,老師較傳統,平均師齡>10年;大天無精英班,一年3考,老師師䶖較短,校舍較新較大,也是一級五班。兩間均無普教中,只有普通話科。

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

引用:Quote:原帖由+小BB爸爸+於+13-07-09+發表但

原帖由 Strawberrys 於 13-07-11 發表
我細佬個囝也是這兩間取錄,問過荃官家長,此校有精英班(D&E班),一年2測2考,平日都有温習,老師較傳統 ...
新大天係一年四測兩考,小四開始係普教中,另有部份科目設拔尖班

醒目開學勳章

Bosco爸爸 發表於 13-7-9 11:00

所有排名參考度不高, 小學是不公開BANDING學生人數的, 你想比較就直接比較學校升中 ...
荃官派入B1英中得3X %

Strawberrys, 請問最後小朋友揀咗邊間呢?

回覆:小BB爸爸 的帖子

我細佬一家去左旅行未返,暫時未知佢地的決定。咁你又決定未?幾時要回覆兩間學校呢?

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆:Urgent: 荃官(麗城)vs 大角咀天主教(海帆道)

大天个網好d

‹ 上一主題|下一主題