用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果孩子的成績出黎唔理想,你會點吖。 ...
go

如果孩子的成績出黎唔理想,你會點吖。 [複製鏈接]

如果孩子的成績出黎唔理想,你會點吖。

0    0    0    0

天生我材必有用

會檢討下是什麼地方需要改善

回復 szeht 的帖子

都已成定局, 冇辦法, 睇番張卷睇下佢有冇盡力, 因為有d人補埋習讀極都系六七十分

趁呢個暑假同佢(惡補)補底, 以免再升上高一級時, 重難攪...

大人教不得其法,如果小朋友係正常的話.

每日都揀些基本野溫,等佢明白,打返好個底先

心理問題:首先父母們有沒有,甚麼家庭問題,因為有些小朋友對家庭比較敏感。因為有些小朋友長大的時候係很快跳天真的一環。
實戰問題:睇下佢主科目缺乏甚麼,有些小朋友硬係不小心同大意。
好多時父母工作都係忙碌型,性格父母好清楚,但功課考試,老師可能會比父母更了解,可以嘗試問下日頭老師或補習老師。
其實我本人覺得,如果孩子係有兩個老師的話,應多同早午老師了解,孩子情況。
好多時父母係家庭的局內人,有時局外人有可能會聆聽到,父母聽不到的聲音。
早前我家姐個囡囡,去了我補開的中心,由於我家姐係大忙人,多數都係由我接送姨㽒女,有日老師叫我入房詳談,原來姨㽒女有個多星期都沒說話,而且對同學仔不禮貌,但老師話先前都沒發生過,而且一直找不到我姐姐,只好搵我,原來姨㽒女有晚發現爸媽在房間炒大獲,聽到一啲唔應該聽的說話。
到最後父母老師一同去解決呢個心理問題。
所以最重係要搵出因由根源。

搵返個問題所在, 針對問題嚟改善囉!

‹ 上一主題|下一主題