用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 看請轉直資真面目
樓主: chanmaymay
go

看請轉直資真面目 [複製鏈接]

多謝chungtai的回覆.  先旨聲明, 我只係一個好普通的家長, 我自己都係灣仔名津男小的舊生, 我的小朋友係世襲制度下的得益者, 正如pooh仔所言, 我小朋友可以享受下小學前生活, 唔使好緊張要幫佢build portfolio.  如果我母校要轉直資, 我將會算盤大亂, 但我唔會因為咁就話對灣仔區基層唔公平, 因為現行制度亦唔見得十分公平.  我中小學校長都叫我一定要送佢入母校, 唔好入Co-ed/DBS呀.  喂講真, 我小朋友入唔入到唔係我的決定, 亦都唔係佢地的決定, 係由個計分/抽獎制度決定.  我好彩d有25分, 機會尚算高, 我中學同學唔係教徒得20分, 佢就要同好多同分的人抽籤.  講真, 你小學品學兼優出來社會做份正當職業又係20分, 另一個操行C-年年記過最後成績唔好升唔上中學出來加入黑社會又係20分, 但同分抽籤係靠運氣, 所以佢只好K3前搬入灣仔區加入大抽獎, 抽中先搬返走. 咁對一直住在灣仔區的基層又係咪好公平?

你覺得我有備而來, 只不過係好多反直資的人(esp學生)根本唔明現行制度係點work, 剩係聽到d反直資口號就話要反, 我見有呢個題目先抒發吓意見, 等多d人睇到唔同的觀點.

我學得有人反Paul Sec轉直資係正常, 不過係咪以基層為main point呢? 講真聖保祿中小學學生最多係來自咩家庭呀? 咪就係中產囉. 現時小學係基層學生的基本上會受惠於學費減免, 所以轉唔轉都係唔使俾錢, 但係中產呢? 家庭入息又唔乎合學費減免, 又要供樓供車供保險, 又要交足稅, 原先諗住中學唔需要交學費宜家無啦啦每個月話要交二千幾, 有兩個女的仲要交四千幾, 咁好多人都會失哂預算. 好多人覺得每個月省回二千幾俾個女補習/學琴/暑假去遊學團好過啦. 但係點解報紙無呢d聲音的呢?

不過現今社會政治環境就係咁, 一定要打擊有錢人, 幫窮人, 收窄貧富懸殊先至會有noise. 我地呢d唔富唔貧的中產就無人為我地出頭. 我聽講反直資的人會要求政府廢除直資制度, 我真係O哂咀. 如果無直資小學大部分EK的家長都反對啦, 咁係咪要所有唔夠分的中產家庭都搬哂入灣仔/中西區/油尖旺/九龍塘, 推高哂d樓價同租金, 變相逼走哂所有該區的基層先安樂?

回覆:chanmaymay 的帖子

我正正系因爲學费而曾經想放棄的呀!

引用:我正正系因爲學费而曾經想放棄的呀! +

原帖由 chungtai 於 13-07-22 發表
我正正系因爲學费而曾經想放棄的呀!
用錯符号

回覆:看請轉直資真面目

有些人睇嘢聽嘢,喺知一半作一半。
SPSS 大多是一般家庭,談不上中產,有財力嘅一早都去考paul con.
首先mobaba 亦要搞清楚,反對直資嘅人, 不是完全反直資,而喺直資制度對津助絕不公平,有時間唔該刨下文先講。

唔好以為自己好仁義。

多的人為博名校網賣樓買樓都抽唔到,有些只靠甲部大抽獎第一志願入,你可選誇區去博,亦睇你想唔想博! 不是冇機會比北角區居民。

引用:回復+mobaba+的帖子 小學提倡就近入學.+SP

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:多謝chungtai的回覆.++先旨聲明,+我只係一

原帖由 mobaba 於 13-07-22 發表
多謝chungtai的回覆.  先旨聲明, 我只係一個好普通的家長, 我自己都係灣仔名津男小的舊生, 我的小朋友係世 ...

要搞清楚一點,教育不是買賣,亦是教育局規定6歲小朋友接受12年教育。

嘅然喺法例規定,為何我哋要比錢讀書,仲要唉學校減免學費!

免費教育是學童應得嘅權利,唔想付學費而用作去旅行有何不妥?!  點解說到交學費喺應份,去旅行是多餘的。又或者說有錢去旅行為何冇能力付學費!

請這位家長不要本末倒置!

醒目開學勳章 王國長老

各位:
直資本來就係惹火議題, 傳統津校轉直資就更惹火
麻煩大家討論時, 互相尊重大家意見好嗎? 我屏閉左某d留言, 唔係因為我唔同意言論, 而家用語有不尊重別人之處
大家都係家長, 可以互相包容嗎? 我唔想出警告或封艇, 盞大家都唔開心

引用:各位:直資本來就係惹火議題,+傳統津校轉直

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-23 發表
各位:
直資本來就係惹火議題, 傳統津校轉直資就更惹火
麻煩大家討論時, 互相尊重大家意見好嗎? 我屏閉左某d ...
版主, 我句說話有影射佢咩?
佢亦不是sppcs 家長, 佢亦明顯喺度挑釁在讀家長情緒。
學校有冇做足本份,在校家長完全親身感受, 亦不用外人指桑罵槐。

醒目開學勳章 王國長老

在這個公開的平台, 大家能作理性討論, 家長能獲取多方面的資訊是不錯, 但如會員因過份激動而出言引發罵戰. 版主是有責任作出提醒及勸喻.

希望各位能保持冷靜, 如遇上違規回覆, 請按下舉報鍵, 謝謝!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

pooh仔 發表於 13-7-23 11:23
版主, 我句說話有影射佢咩?
佢亦不是sppcs 家長, 佢亦明顯喺度挑釁在讀家長情緒。
學校有冇做足本份,在 ...

多謝提醒, 已更改

否決了,一天光晒

引用:否決了,一天光晒

原帖由 whyyou 於 13-07-23 發表
否決了,一天光晒
未光㗎, 你冇聽2nd 諮詢會校監講咩?!
只要我哋團結就可事成

我都唔明你地 D 家長開口埋口眼裡面只係睇到 $$$$$   交幾多 $$$ 學費  

你地究竟係唔係咁無知政府堅決推行 校本條例  強行參予學後行政 和 教學方針   根住 就加入洗腦學科 所以點解 天主教學後會陸陸續續轉直資   

你地一日到刻就係到嘈學費  又 嘈 話世襲   老老實室 , 你地咁既質素父母真係無謂讓女兒讀呢一個級數既學校    浪費學校資源同你地溝通  唔通學校大大聲話反政府 ????   用下腦啦
‹ 上一主題|下一主題