用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 看請轉直資真面目
go

看請轉直資真面目

回覆:chanmaymay 的帖子

喺, 唔喺化, 咁佢又唔去考直資

回復 chanmaymay 的帖子

「向轉直資說不!」

係咪因為佢個女今年升中一, 所以家長要多謝校長幫學校轉直資間接令佢個女明年可以受惠呀?

"點解要將一間傳統好學校, 能讓社會各階層公平入讀的學校....."

想請問"社會各階層公平入讀"係咩意思? 唔住灣仔區又唔夠20分的有無機會公平入讀聖保祿天主教小學呢?

如果確實做到基層學生學費減免的話其實轉直資先至係會做到能讓社會各階層公平入讀, 而唔係要家長勞師動眾搬去灣仔去搏抽獎

引用:回復+chanmaymay+的帖子 "點解要將一間傳

原帖由 mobaba 於 13-07-17 發表

"點解要將一間傳統好學校, 能讓社會各階層公平入讀的學校....."

難道轉直資後,學校收生有自主性,你又能否保証你小朋友一定考入?
你小朋友手上冇10張8張証書,再加流利英普,數學運算面試已考乘數,你小朋友冇上述所講能力都未緊要, 最緊你有冇財力!!

雖則津貼校小學要計分,跟住址,但起碼小朋友已冇心理壓力, 家長亦是, 亦不用每天鞭策兒女! 起碼小學前佢都享受過吃喝玩樂!

所以津助制度先能做到各階層公平入讀。 不會因你家中財力能力去過早支援學前兒童。

回覆:chanmaymay 的帖子

一位無宗教分無世襲分住北角公屋的學生又算唔算社會各階層一份子?佢地同灣仔區的學生又可否公平競爭入聖保祿小學和中學?
就算佢亞媽肯俾錢培育佢,根本無機會俾學校選佢,但係有25分或以上的就零付出就入到小學,呢個制度又有幾公平呀?

明我講咩未?

回覆:mobaba 的帖子

Agree with mobaba

絕對明白你想所講的, 但絕對不認同這家長嘅points.

既然你喜歡st paul,但又因冇宗教分第1輪冇你份; 又唔喺住灣仔,第2輪亦都冇你份。
基於你個人私欲, 就要將間可以為更多基層學童而沒家庭backup而被拒於門外, 如是有感這位家長有點……

聖保祿(同一辦學團體) 在同區有兩所中小學,嘅然你可以有大量資源投於給你小朋友,又覺直資選生過程比津助更為公平,為何偏要選跑馬地這間聖保祿,而不選同區姊妹校st paul convent。將大眾資源分給比你更有需要的人不是公平嗎!

CWB st paul convent 中小一條龍,選校不會因宗教,舊生,住區分等而受影響,完全符合你資格。何必因一己私欲而破壞一些給予大眾共同可擁有資源而佔據!

感謝chanmaymay開這個題目, 等我有機會對最近一些反對聖保祿中學轉直資的理據表達一些想法.

1)        轉直資有違校訓“為一切人成為一切” , 對基層不公平

要入聖保祿中學, 最大機會一定是先入聖保祿天主教小學. 入聖保祿天主教小學有兩大方法, 自行分配學位(計分)和統一派位(大抽獎).

計分制度下, 有家姐讀緊或父母在該校就職的就必收, 然後母親為小學舊生再加上天主教徒(25分)基本上接近必收. 首名子女加天主教徒(20分)或舊生非教徒(20分)都有相當機會抽到.

大抽奬(中一和小一)基本上就係給灣仔區居住的人抽. 另有少部分學位給所有區的人抽.

在此制度下, 一位住北角公屋無20分的學生可以入讀該小學的機會是極小. 就算真正住灣仔區的基層也要面對一些有能力從其他區搬入灣仔區搏抽獎的家庭的競爭. 所以現行制度只是對世襲得益者和有能力隨時搬入灣仔區的家庭特別有利, 絕對不公平. 反之, 轉直資會有更多學位給其他區的學生去申請, 基層學生又有學費減免安排, 真正做到為一切人成為一切.

講開又講, 現在灣仔區有四間女子傳統名津校(MSS, Paul Sec, St. Francis, 真光), 中西區有三間(St. Stephen’s, St. Clare’s, 英華), 但東區咁大個區先得一間庇理羅士, D議員咁鍾意幫人不如幫吓東區基層女生爭取下啦

2)        轉直資 = 學校貴族化?

聖保祿中學現建議收取大約$2300一個月的學費. 如果每月俾得起二千幾就可以做貴族全香港將會多左好多貴族, 而所有非學劵的幼稚園都會變成貴族幼稚園.

收費中學學費的例子:
HKIS – 大約$20K一個月
弘立 – 大約$16K一個月
英基 – 大約$10K一個月
聖保羅男女-大約$52K一個月
DBS – 大約$3.5K一個月
St. Paul’s Convent – 大約$2.5K一個月
英華 – 大約$1.6K一個月

由此可見收費學校的學費分別可以好大, 唔係一收錢就等如全校學生都係有錢人. 講真, 好多好有錢的人一係送D仔女去國際學校(CIS, German Swiss, HKIS), 一係去弘立, 一係行local school路線的就先讀寶山幼稚園, 再培育佢地入聖保羅男女/DBS/DGS. 再講, 津校都唔一定係平民, 好似MSS咁, 連何生D女都讀啦, 咁又係咪貴族學校呀?

3)        轉直資 = 學校想賺錢, 會年年加學費和優先取錄有錢人

大家最鍾意以聖保羅男女做例子來證明呢一點. 我唔覺得要幫佢地辯護, 因為佢地的辦學團體係聖公會, 而聖保祿的辦學團體係St. Paul de Chartres. 無人會知Paul Sec轉直資後的收生準則, 但係我地可以從佢地的Sister school Paul Con 睇到少少端倪. Paul Con學費約$2500一個月, 在直資名校中絕對不算貴. 而眾所周知好多Convent的學生都係由聖保祿幼稚園(SPK)升上去, 所以幼稚園先至會年年幾千人報讀. 近幾年SPK有好多家姐讀緊細妹入唔返, 證明佢地係盡量減少世襲而讓多D家庭受惠. 而學生來自好多唔同地區例如將軍澳, 荃灣等等. 佢地interview唔會問小朋友今日坐咩車來呀, 你屋企住邊呢D查家宅問題. 如果佢有心想收有錢小朋友就專收家住半山, 南區, 跑馬地的小朋友啦. 個修會咁有錢, 又有兩間醫院, 有無需要靠辦學賺錢呀?

4)        入Paul Sec = 脫貧?

呢個point係無任何數據支持. 一個基層的小朋友讀聖保祿, 小學就要同一班放學去聖利X補習的同學競爭, 中學就要同一班去英X, 現X補習的人競爭, 佢地可能因為無錢補習所以成績一直中下游, 跟住入唔到大學, 咁點脫貧?  可能佢去一間無咁出名的band 1學校讀書成績會更好, 講到尾大家都係考DSE, 港大中大都係睇成績, 唔會因為你讀聖保祿就收你. 分分鐘轉左直資後D人少左錢去補習, D基層學生反而仲著數

5)        咨詢不足

我無份被咨詢, 不過我覺得修會一定係為左間學校好, 等資金運用更靈活, 最終受惠的都係學生. 你可能會話”我係持份者喎, 我點解無權決定呀?” 我都唔明點解要只係咨詢中學老師同小學家長這兩批持份者. 一批可能轉制後無左鐵飯碗; 另一批要無啦啦叫佢俾多D錢, 喂咁有人反對又有幾出奇? 要講持分者全港19區家長都係持份者, 因為佢地會受惠, 咁不如全港咨詢啦?

小學要請新校長, 又有無需要咨詢小學所有家長呀? 換校長咁大件事喎! 直接影響小學喎! 快D去搵議員爭取要求一人一票選校長, 反對辦學團體黑箱作業啦!

6)        直資學校把「消費」引進了師生關係中

社會的風氣在這三四十年變了很多. 當年的父母大多教育程度不高, 對老師和學校給予絕對的尊重和信任. 可惜隨著大部分家長的教育水平的提高, 令某部分家長對學校和老師採取不尊重和不信任的態度, 子女自然對老師也會有相同的態度.  這根本上是關乎個人修養的問題, 跟階級無關係.  當學生看見社會上有人以納稅人身分大聲跟警察說”你分糧都係我有分出架!” 津校學生和家長也可以用同樣態度對待工資跟公務員掛鈎的老師, 這並不是在直資學校才會出現.

7)        不少基層家長嚇怕而不敢貿然提出申請

基層學生在聖保祿中學從來不會因為要申請書簿津貼而被標籤, 而他們和其他來自中產或以上家庭的學生都能和洽相處, 如果學費減免計劃能幫助此類學生, 為什麼這種風氣會因為轉直資而改變呢?

傳媒和反直資的人士不停以直資=學校貴族化或經常以聖保羅男女作為直資名校年年加學費的例子, 自然地某些教育水平不高的基層家長會因此而放棄報讀. 但我們都不能否定其他區的基層家長會視之為一個好的機會去入讀一間好學校, 最重要是學校有無心去主動招攬該批學生

回復 pooh仔 的帖子

多謝你的回覆. 我quote的例子係一個住北角公屋的基層家庭, 並不是我自己, 所以無關我一己私欲.  現有制度下佢地係被拒於門外, 而你所指的所謂基層家庭都只係within 12網, ie 灣仔、銅鑼灣、跑馬地、大坑、渣甸山、掃桿埔、肇輝台、東山台、勵德邨、玫瑰新邨、松柏新邨.  請問基層家庭在這個list又有幾多呀?

請問mobaba你有咩理據轉直資系好?吾轉有又咩吾好?似乎你系有備而來,冲着我地依班比吾起錢又申請吾到資助嘅家長,模非……

回覆:chungtai 的帖子

點解樓主你又吾去舉牌支持轉直資?