用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 媽媽們,你們有沒有放棄工作?
樓主: pyalisa
go

媽媽們,你們有沒有放棄工作? [複製鏈接]

引用:我想同大家講,轉做全職媽媽係值得,先唔講小

原帖由 silvermijar 於 13-07-12 發表
我想同大家講,轉做全職媽媽係值得,先唔講小朋友係咪a仔,就算普通小朋友,家裏的工人可以陪伴到小孩子,但並不 ...
好同意.呢排帶仔仔出入唔同既訓練機構,都見好多都係工人姐姐帶去,見到好多都係挂住玩手機,我心諗,如果我冇時間陪阿仔,交俾其他人照顧,就算俾佢點去上堂都係幫忙唔大,父母係最好既治療師!!

回復 lhy168 的帖子

大家一齊加油呀! 你未必會於幾個月內即時見到改變, 但當你日子久了, 你會發覺你的付出不會白廢架! 我好相信希望在明天架, 初初無左工人係屋企, 雖然好似好辛苦, 但個仔會成日見到我, 我亦都可以隨時隨地咁教導佢, 當你見到佢有反應時, 你就會知道一切都是值得的!! ^^

我係全職媽咪,原本打算照顧囝囝到返學(全日班)就去搵工,後來有評估結果當然要同囝囝出外訓練,搵工大計一拖再拖,老公一個工作,俾埋訓練費用,真吃力。

回覆:媽媽們,你們有沒有放棄工作?

講得無錯,工人實在難以替代父母角色。所以我從不假手工人教仔,但自己又無耐性,有時講講下就語氣唔好會忟,通常係阿仔叫做訓練,而我就話唔做,好累,真慚愧,不過就算唔做嘢,我想信我會仲懶。所以我俾仔入s位全日班,一年後的今天,佢畢業了,出返主流k2,我幫佢搵左唔同興趣班,無人覺得佢係a,因佢各方面都有很大進步,我慶幸阿仔係個很努力的人,如果唔係個媽媽咁懶真係害c佢。我的所長唔係教仔,而係搵錢找專業的人教,同搵不同興趣班去開發佢

BKVIP 發表於 13-7-15 08:01
講得無錯,工人實在難以替代父母角色。所以我從不假手工人教仔,但自己又無耐性,有時講講下就語氣唔好會忟 ...

弓起你呀,個仔有咁大進步。你咁懶個仔都進步神速,證明你個仔本身好叻。你個仔係咪細仔呀? 吾係K3咩?

其實返工媽媽都吾一定要工人同小朋友做訓練。以我自己為例,我公司同S位中心好近,我一定係自己去上示範課,自己跟進,星期六親自帶仔上訓練課,工人做返工人野。亞仔在校不適,我一定早走親自接仔回家。

S位同I位都係,每天都由我同老公揸車送亞仔返學後我地先返工,亞仔放學回家都5時多,我7時回家,工人要煮飯,每日沖涼半小時,工人只係對住個仔1個鐘,而且小朋友都要自選時間做自己野。星期六,日,公共假期父母都全天侯一齊,3人一間睡房,每天已經好多親子時間。

天父賜比我地一份好嘅工作,可遇不可求,有思考空間,又有好的設置做訓練教材,幫助我地教仔,我地應該珍惜。但如果工作令身心疲累,令我地處理吾倒家庭問題,我當然贊成放棄工作。每個人性格,環境吾同,濟遇都吾同,只要一家人能開開心心地生活就可以了。

很欣賞全職媽咪。不容易。因我老友也是為早產孩子放棄工作。但我同佢傾計過數。。我有兩個仔同父母要養。加供樓同訓練。。無病無痛就可以。但父母有事就有問題。所以暫時唔辭。反而兩年後工人走。我可能轉全職媽咪。因為未必找到而家咁好的姐姐。佢好錫阿仔也肯配合我們。見步行步咁啦

引用:我想同大家講,轉做全職媽媽係值得,先唔講小

原帖由 silvermijar 於 13-07-12 發表
我想同大家講,轉做全職媽媽係值得,先唔講小朋友係咪a仔,就算普通小朋友,家裏的工人可以陪伴到小孩子,但並不 ...
我都在我仔仔三歲時轉做全職媽媽,效果好好,現在啲同學與佢相處融合,啲家長發覺唔到佢是A 仔,今年上主流小一喇!

放棄了,因公司太多嘢做,人工又唔十分高,不成正比

沒有,自己訓練不夠,不上班無錢比仔做訓練,下班又要做訓練,很累但滿足

‹ 上一主題|下一主題