用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我有朋友日今日已知仔仔派到第一意願啦 ...
樓主: 嘉倫
go

我有朋友日今日已知仔仔派到第一意願啦

nc2000 發表於 13-7-8 10:33
自行收了會知嗎?又話自行大抽一齊出result, 所以唔知自行定抽獎入?

根教局指引是7月9日放榜,但很多中學會明示暗示......

希望各位都收到好消息!

何必酙酌於此?難道要請律師為此作一份法律意見?
身為家長,作為一個正常人,稍為有 common sense 也知道此舉不當,至於是什麼刑罰,倒不如叫版主舉報此不專業的老師,到時大家看港聞版便一清二楚了。

orangebb  講得好 !  發表於 13-7-8 15:49

Agreed

王國會長

嘉倫 發表於 13-7-7 22:56
回復 khmama 的帖子

不是直屬中學,  好似佢仔仔讀個間小學係官立學校.  成績一段,  band 2 學生, 總言之我 ...

我懷疑係咪你朋友吹水或誤會左, 就算老師已知, 我覺得官校老師會按本子辦事, 怎會犯規?

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+13-7-8+11:14+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-07-08 發表
我仔當年真係有暗示架,佢唔會直接話你知~

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

王國會長

PinPin 發表於 13-7-8 11:19
我仔當年真係有暗示架,佢唔會直接話你知~
如何暗示? 早幾日叫你唔駛準備扣門?
但樓主個case 係講明派到第一志願

我相信老師唔會為一兩個學生而違規囉....可能你朋友誤會左....

我相信老師唔會為一兩個學生而違規囉....可能你朋友誤會左.... --- 同意!

引用:Quote:PinPin+發表於+13-7-8+11:19+我仔當

原帖由 瑩瑩老豆 於 13-07-08 發表
如何暗示? 早幾日叫你唔駛準備扣門?
但樓主個case 係講明派到第一志願
我當年派結果前一日派成績表,我同老師講好擔心,因為我個係B3仔,老師叫我唔洗擔心搵定位飲茶~

http://i27.photobucket.com/albums/c151/wcchan1027/BD_PARTY

回覆:PinPin 的帖子

咁你都係派结果前一日先知,樓主係早兩日知就有點難明。

orangebb  呢個就係我地一直討論嘅其中一個重點, 除咗早咗知, 就係為乜? 鄧人高興?  發表於 13-7-8 15:54

乱发帖!博??

PinPin 發表於 13-7-8 12:15
我當年派結果前一日派成績表,我同老師講好擔心,因為我個係B3仔,老師叫我唔洗擔心搵定位飲茶~

...

上年都係派結果前一日下午老師都有比左D 提示我,..我都係後尾收到成績單至諗起老師意思咋..到一年後kei今日都仲記得...因為前一日叫亞囡問定老師想要給某校kei 學校推薦信..點知亞囡返來話我知...老師話應該吾需要e 封推薦信...初時我仲以為老師吾想幫我攪咋...後尾收到成績單就諗番老師e 番說話..原來係自己慢半拍get 吾到老師意思..比左定心丸我都收吾到

01  我個仔班主任下午收了派位表,就叫了幾個同學,寫推薦信給他們,我個仔就沒被叫中。  發表於 13-7-8 22:24

我都相信老師吾會明知故犯...

如負責收生的中學老師,在自行收生階段應知道結果,又假若該老師又認識小學的老師,就可能漏左口風。

新聞話有9成升中生, 可以派到頭3個志願, 希望小女可以如願以償, 我太太已經緊張到不能自主, 整晚喺我隔離依依哦哦, 又話派唔到叩門點點點, 緊張都係無用, 聽朝佢會同小女一齊返學, 一有結果叫佢馬上打比我

嘉倫 發表於 13-7-7 21:37
今日去飲荼,  見到個朋友, 他仔仔話老師已話比佢知,  佢入到第一意願學校.  是否真的可以問老師,  因為想早 ...

7/7 星期日嚟估喎, 有無可能星期日講?  

咁即係星期五/六就知? 太奇怪

肥嘟媽 發表於 13-7-8 00:00
我囡囡都係官校,老師話明天佢地會收到,但唔可以講

8/7  號知就合情理啲, 7/7 號知仲要同家長講埋, 係咪誇左啲?

請問我朋友個女的班主任打比她的女,叫她明天扎好頭髮,著整齊校服,話想同佢影相留念,會5會是好消息

簽名被屏蔽