用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 唉, 名校! 啲先生反而仲差?
go

唉, 名校! 啲先生反而仲差?

小女今年升中六, 讀St Mary, 選修原本三科, BAFS 英國文學, Econ, 點知 BAFS 同 Econ 個先生真係亂黎。BAFS結果3分之2班drop左, Econ唔drop得啦, 但係個 Miss 淨係猛叫啲學生記記記, 靠死記, 中四都尚可合格, 結果今年大炒!!!

唉, 枉我自己都係 St Mary 出黎, 點知依家啲先生質素愈來愈差!!!怪得依家啲補習社愈來愈多。但時間剩低一年, 結果, 我只好上網搵下私人補習 Econ, 都唔易搵呀, 搵到一個呀sir, 上星期就試補。呀女話直情好過日校先生! 希望可以用暑假追番啦。

有冇其他名校家長, 係咪都係咁呀? 其實係咪都去哂補習?

cellon  小心,不是中了推銷補習的圈套!  發表於 13-7-8 22:20
Sumyeema1    發表於 13-7-8 12:04

我想問下, 咁你個女有無補習?
我聽過銅鑼灣間女校都好多人去補習, 因為考試測驗唔派卷, D學生都唔知錯咩, 但係又鬼死咁深, 講緊0既係初中

我想知係咪其他學校都係咁, 定係以訛傳訛講到咁恐怖...

我女讀普通小學的老師都是好求其,真的,10個老師中只得2個認真的,但又很多人申請入學,如果家長不自已教或找私補,上到中學都5知怎麽辦,不過,我估5到名校中學都是一樣。

回覆:唉, 名校! 啲先生反而仲差

其實名校啲教師我真係覺得仲差過中等級數果啲,都唔明點解!

梗有補!不過只間歇性咁補,就係因為啲補習老師好參差(通常都係唔得)。但之前未迫到埋身,同埋啲課程較淺,所以拖下拖下。但依家得番一年,唯有好認真咁上網search。

我唔敢再搵agent,教唔識都算,最驚教錯!我情願比多些少。

CherryLY 發表於 13-7-7 19:47
小女今年升中六, 讀St Mary, 選修原本三科, BAFS 英國文學, Econ, 點知 BAFS 同 Econ 個先生真係亂黎。BAFS結果3分之2班drop左, Econ唔drop得啦, 但係個 Miss 淨係猛叫啲學生記記記, 靠死記, 中四都尚可合格, 結果今年大炒!!!

唉, 枉我自己都係 St Mary 出黎, 點知依家啲先生質素愈來愈差!!!怪得依家啲補習社愈來愈多。但時間剩低一年, 結果, 我只好上網搵下私人補習 Econ, 都唔易搵呀, 搵到一個呀sir, 上星期就試補。呀女話直情好過日校先生! 希望可以用暑假追番啦。
...

醒目開學勳章

引用:小女今年升中六,+讀St+Mary,+選修原本三科,

原帖由 CherryLY 於 13-07-07 發表
小女今年升中六, 讀St Mary, 選修原本三科, BAFS 英國文學, Econ, 點知 BAFS 同 Econ 個先生真係亂黎。BAFS ...
在「高中教育」見到你的蹤影:-

CherryLY #3
生產值:11 民房3 小時前
我剛自己在網上幫個女搵左一個, 上門補的, 好好, 個女話好過哂之前agent果啲, 同埋日校阿sir, 若你想可介紹給你.

你女除了Econ 要找補習,maths 都要。

希望你不是sell 補習!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CherryLY+於+13-07-07+發表小

原帖由 Yukyuk 於 13-07-07 發表

CherryLY #3
高中教育:-

出年考DSE,現想急補MATHS

Yukyuk 發表於 13-7-7 23:05
CherryLY #3
生產值:11 民房3 小時前
我剛自己在網上幫個女搵左一個, 上門補的, 好好, 個女話好過哂之前agent果啲, 同埋日校阿sir, 若你想可介紹給你.

你女除了Econ 要找補習,maths 都要。

希望你不是sell 補習!
原來如此!

個女要補的,有時又點止兩科啦,哈!我其實只想睇下我對名校的感受係咪真的。

醒目開學勳章

回覆:CherryLY 的帖子

剛剛收到有位會員pm我上門私人補習。

真巧合!

醒目開學勳章

引用:小女今年升中六,+讀St+Mary,+選修原本三科,

原帖由 CherryLY 於 13-07-07 發表
小女今年升中六, 讀St Mary, 選修原本三科, BAFS 英國文學, Econ, 點知 BAFS 同 Econ 個先生真係亂黎。BAFS ...
「唉, 枉我自己都係 St Mary 出黎, 點知依家啲先生質素愈來愈差!!!怪得依家啲補習社愈來愈多。但時間剩低一年, 結果, 我只好上網搵下私人補習 Econ, 都唔易搵呀, 搵到一個呀sir, 上星期就試補。呀女話直情好過日校先生! 希望可以用暑假追番啦。」

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2390321&extra=page%3D1

請留意「嚴禁間接宣傳」規則。

mindwong  多謝  發表於 13-7-16 17:28

真係sell野?

揾食都吾好踩學校!

Annie123  EK 網友真係唔係咁易 TUM 的。  發表於 13-7-9 02:27
Sumyeema1  agree....  發表於 13-7-8 12:04

宣傳

讚下,呻下就話宣傳。哈哈。
呢度愈來愈似高登啦。

CherryLY 發表於 13-7-7 19:47
其實好多老師都係這樣, 學生主要係要靠自己, 老師唔會每樣都同佢哋講的, 就算小學, 都係一樣, 佢哋會出一些未教過的題目, 我成日同個囡講, 老師唔會樣樣教你, 時間有幾多呢?  學校出的題目, 你一定可應付的, 問題是你能否深入了解!   

有時D老師自己都未通(融匯貫通),惟有齋講,叫學生死背,唔識係學生的問題!

王國長老

引用:剛剛收到有位會員pm我上門私人補習。 真巧

原帖由 Yukyuk 於 13-07-08 發表
剛剛收到有位會員pm我上門私人補習。

真巧合!
邊位?

王國長老

如果有人pm宣傳請話我知。唔該晒。

醒目開學勳章

回覆:edea 的帖子

edea,

已將有關私人傳訊轉發給你。

謝謝!