用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 去台北,逛書店,除了誠品,還有什麼好介紹? ...
樓主: 可樂~
go

去台北,逛書店,除了誠品,還有什麼好介紹?

引用:唔好意思呀!妳想知道邊方面既推介呢?可否告

原帖由 bk826 於 13-07-08 發表
唔好意思呀!
妳想知道邊方面既推介呢?
可否告知比較明確既目標呢
我就快去台北,想請教有咩地方適合18個月既B?
Thanks!

引用:回復+hkvdak+的帖子 哇嗚....呢個年齡離我

原帖由 bk826 於 13-07-23 發表
回復 hkvdak 的帖子

哇嗚....呢個年齡離我好遠囉.....
Wah 真係超多謝您詳細解答!

醒目開學勳章

回復 bk826 的帖子

Hi, bk826

多謝你嘅推介, 我個女好鍾意行書局, 下次去台北一定要去你介紹嘅地方.  仲有我已經訂咗你喺另一個post 介紹嘅國語日報週刊, 我個女好期待呢!

hi, bk826
可給我台灣台北兒童書店及親子餐廳的資料嗎?

ks

醒目開學勳章

我女F.3鍾意睇文學書,台北有好介紹?

回覆:去台北,逛書店,除了誠品,還有什麼好介紹?

金石堂,比誠品平

引用:「提示:+作者被禁止或刪除+內容自動屏蔽,

原帖由 bk826 於 13-07-08 發表

1.國語日報書店:非常漂亮的童書館,交通方便容易搵
不知為何你的戶口被封,希望能再見到你的分享。

o0mama  對呀! 可否再分享?  發表於 14-4-30 10:53

引用:Quote:原帖由+bk826+於+13-07-08+發表本帖

原帖由 huba 於 13-10-11 發表
不知為何你的戶口被封,希望能再見到你的分享。
唔知点解咁多会員户口被封,尤其是那些比到家長好多意見嘅会員。可能唔小心講錯嘢,真可惜!唔知佢地嘅户口会唔会有一曰被解封?

回覆:Isaacmommy 的帖子

我諗戶口解封的機會很少,反而常見一些被封戶的人開新戶口重來。

剛剛才留意到介紹台北逛書店的好地方,點知最好的回應被封戶,有冇人有資料可提供?謝謝!

karenlyk 發表於 13-10-13 13:42
剛剛才留意到介紹台北逛書店的好地方,點知最好的回應被封戶,有冇人有資料可提供?謝謝! ...
我之前儲存了bk826寫給我的資料, 現分享給大家!

台北市中正區福州街2號(捷運古亭站7號出口)02-2392-1133

2.花栗鼠繪本館:號稱全台灣最棒的童書館.交通方便容易搵
台北市忠孝東路四段147巷8號(捷運忠孝站7號出口)02-2778-2211

3.瑪咪兒童書店:主打英/日文童書
台北市萬華區和平西路三段102號,02-2338-3818
也是繁華地段但不是香港人去既熱點
所以如果真係想去最好要問酒店指點下

4.麥克兒童書店:主打英語系童書特別是有聲書種類又多又齊
台北市內湖區瑞光路513巷31號6樓02-87511766
(捷運西湖站2號出口貝塔大樓)

5. 信誼親子遊戲書房;主打0-12歲和家長親職的書籍
台北市重慶南路二段75號1樓(02)2321-8986
(捷運中正紀念堂站2號出口)

6.禮筑外文書店;主打18歲以下的兒童/青少年英語書籍種類很多
可找到少見的精裝本但自覺價錢稍貴
(台北市金華街249-3號02-2393-8891)

o0mama    發表於 14-4-30 10:55

可樂~ 發表於 13-10-18 23:52
我之前儲存了bk826寫給我的資料, 現分享給大家!

THANKS

去台灣, 我地都好鍾意去書店!!! 不過我地好衰, 去書店, 通常係打書釘ONLY..... 即時上去下面兩個WEBSITE睇下幾錢.
http://www.books.com.tw/ 可以係酒店附近既7仔拎貨架, D書好平.
仲有呢度, http://24h.pchome.com.tw/books/  買夠499TWD送去酒店添架.
24小時內送貸架~~~~

Let me share what I have as well:

1) 花栗鼠繪本館
台北市大安區忠孝東路四段147巷8號
Book store specializing in picture books with very good range and selection. Also have picture books in English and Japanese.

This would be my first choice location for picture books and just a nice place to browse.  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

2) 國語日報
台北市100中正區福州街二號
Good range and selection of mostly Chinese books especially for Primary school age
Not much picture books but other selections are as good as Eslite in Xinyi

This and Eslite would be my first choices for Primary books
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

3) 信誼親子館
100 台北市重慶南路2段75號
Decent sized book store with mostly picture books and toys for pre-school children.  Picture books selection quite good with books from other publishers.  Maybe 60-70% of size of 花栗鼠.

A decent store to visit if one has time and is in the area.  Not sure I would go out of the way for this.

4) 三民書局
台北市重慶南路一段61號
Best book store on this street with its own children books corner
Wide selection of Chinese and English children books from picture books to more difficult chapter books
Children book selection is about same size as Eslite Dunhua

This is the best store on 重慶南路, the old book street.  A bit cramped but quite good selection

HKTHK 發表於 13-10-22 17:14
Let me share what I have as well:

1) 花栗鼠繪本館
請問係可以自行到花栗鼠繪本館參觀?需要預約嗎?