用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 馬鞍山小學
go

馬鞍山小學

我個女9至10月開始要搵小學,咁多位可以俾D意見我心水保良局雨川或者循道

回覆:kelvinkin819 的帖子

建議參觀過先揀,每人需要及喜好不同,如只有15分,雨川機會大D因冇宗教。

kawaiiliz  同意   發表於 13-7-9 12:03

循道係咩宗教,我係首名子女,另外有其他學校介紹嗎,因為我唔想個女讀書咁辛苦,我想佢讀得舒服D,D學校唔好咁大壓力

循道衛理係基督教學校, 如得15分, 基本冇咩機會入到

回復 kelvinkin819 的帖子

想女女讀得舒服d, 唔好咁大壓力,
咁就要留意下, 學校會唔會教快半年課程, 會唔會分精英班等.
另外, 有d學校雖然喺區內算top(中學派位比較好), 但其實不是太谷的.
相反, 有d學校唔係最top, 但想提高自己嘅排名, 咁反而會好谷d學生.

想知多d, 除咗向各學校查詢外, 有幾間馬鞍山區嘅小學喺EK都有討論區, 可以去問下D家長.
http://www.edu-kingdom.com/plugin.php?id=school_search:star&type=school#std

回復 kawaiiliz 的帖子

但係我個女讀緊十一堂幼稚園

回復 kelvinkin819 的帖子

不是幼稚園有冇宗教, 是本人(即你女兒)或父母有冇宗教, 及要出示證明(eg. 領洗紙), 加上自行分配同小一派位, 都不需要填幼稚園名稱, 所以幼稚園有宗教都冇用的。