用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名校未必一定好, 有感而發供參考
go

名校未必一定好, 有感而發供參考

本人住將軍澳區, 呀仔報了學之園PLAYGROUP, 由於太遲報等了大半年才有位, 未有位期間就報了TKO BOXHILL, 今個月學之園有位了, 我當然比呀仔返LA, 等左咁耐, 而且又出名, 但得出結論如下
BOXHILL, 呀仔1歲開始返, 時間1小時, 上當前有玩具玩, 啲家長同老師會觀察順便教小朋友要SHARING, 然後上當開始就叫CLEAN UP, 要小朋友幫手執玩具, 跟住老師會點名, 叫你名小朋友出去將自己名貼好, 老師又會叫小朋友同佢GOOD MORNING, 問BB HOW ARE U, 家長同BB會講I AM FINE等等, 跟住當然係唱歌做動作, 大部份時間從唱歌中學習, 每堂有一主題, E.G, 學BEE, 跟住有關於BEE 既遊戲, 教材都算多, 然後做勞作, 跟住教排隊去洗手, 再食茶點, 食之前唱歌, 教手要放係大肶上, 食完要自己執好野. 呀B 返左幾個月, 都幾開心,學到唔少野.

然後返學之園, 呀仔已經15個月, 同班有啲13個月, 但竟然每堂既45MIN 都係唱歌, 每唱一首歌有個不同既樂器或者叫媽媽做動作, 最後老師吹BUBBLE 比小朋友玩, 就落堂..., 又無唱BYE BYE歌, 上堂又無GOOD MORNING, 我覺得呀仔無野學到. 仲要老師比較惡, 我覺得無愛心, 之前呀仔試過喊, 老帥只係叫我可以比BB係後面睇人上堂, 但我費事嘈住其他人, 帶呀仔走. 出面啲老師唔會理, 當我透明, 但相反呀仔有次跟呀婆返BOXHLL 喊, 我媽打算帶佢走, 有職員叫我媽唔好走, 拎左啲餅仔比我仔, 話試下比佢食, 點知呀仔食完無事, 入返去上堂.

以上只係自己既意見同大家分享吓

回覆:lexbb 的帖子

But LH's playgroup has no connection with the kg a! I have enrolled my daughter to LH's playgroup before and I totally agree that its really a waste of $ and time!  I didnt continue after a session.

Though the playgroup was not run by the kg, I still wonder how come LH would let them run in their premise and doesnt care about the quality at all.  Perhaps they didnt care about their reputation but just the rent?  I have later tried Victoria, Funful, Boxhill and York's playgroups.  All are much better than LH's.  

fanfanbb  Ha???? LH play group is not run by LH kinder???? I never heard about it.  發表於 13-7-6 22:05

吓, 唔係麻, 其實之前因為成日聽學之園出名, 咪以為返佢PLAYGROUP 對入PN 有幫助囉. 雖然我唔知佢地會唔會只係PLAYGROUP差, PN, K1, 好好. 但對佢地印象大打折扣, , 暫時未開始報PN 住, 佢地既態度係大把人爭住入, 多我一個唔多咁....

我初初仲諗, 咁多人讀, 會唔會係我自己有問題呢. 2000蚊8堂, 齊唱歌, 零玩具, 零器材,

回覆:名校未必一定好, 有感而發供參考

其實學之園個play group 係音樂班嚟叫kindermusik,呢個班係唱歌仔玩下樂器,kindermusik係出面其他機構都有開都係玩音樂活動,另外個playgroup老師唔係學之園的老師,她只是星期六才來教音樂班

evawyma  Exactly, the teacher is inexperienced and not good in english at all (in my class).  發表於 13-7-7 15:53
zcw2011  i guess they don't even know what they applied for their child .... i feel sad  發表於 13-7-7 03:25

lexbb 發表於 13-7-6 17:09
本人住將軍澳區, 呀仔報了學之園PLAYGROUP, 由於太遲報等了大半年才有位, 未有位期間就報了TKO BOXHILL, 今 ...

do you know what kind of curriculum PG at LH before you applied? Did you check it out before you apply?

why you will compare two different kind of PG?

我冇參加過boxhill, 照睇你的comment,是模防返幼稚園情況。

LH 的PG是外判的,老師不是LH老師。有音樂的kindermusick,  畫班的兩個course,其中一個是creative WaWa .

LH的PG對入LH是沒幫助的。我join過一期kindermusick, 不是將軍澳那間分校。每堂有morning 歌,開始時也有玩玩具時間,之後有要求小朋友拾玩具。臨走有gd bye歌,冇bubble時間。當中的歌及游戲教小朋友音樂知識,如樂器名,快慢節奏等,也有其他名詞. 機本上係跟課程教。但坦白講,老師質素一定會有參差,不同人教相同東西去演繹都會不同。

而另一個畫班creative WaWa ,早已知是出名,我在外邊試過兩次堂,好玩,老師教得好。返kindermusik 時遇返畫班試堂相同的老師,就排,依家開始第二期。仔仔玩得好開心。

我冇join過樓主提及其他幼稚園的PG

Join 過my kiddy gym, 民生,kaboodle 的gym同英文班

kaboodle 的英文班join左成年,相同課程,不同老師也演繹不同。也是在kaboodle 認識creative wawa

從來返PG都好睇自己小朋友玩得開唔開心,學的東西易不易吸收,值唔值。
最重要係自己學到怎樣教。

每個PG賣的東西不同,將不同性質的PG比較,不太公平吧。應了解清楚內容及資料才報,切勿因為想入那學校而報那學校的PG。

你心儀是那學校,捜集下那學校喜歡收那些學生比較好

volar  agree!   發表於 13-7-7 10:49

LH嗰個係興趣班,唔算係playgroup。坊間都有好多Kindermusik班,性質就係唱歌跳舞打拍子45分鐘,不能同正規playgroup相比。

回覆:alex2305 的帖子

Kaboodle gym 同 語言班好嗎?我都報左下個月讀

回覆:loviris 的帖子

Kaboodle 的gym我覺得教父母怎樣教同陪小朋友玩多,主要train大小肌肉,專注,秩序,禮貌。可能佢成日提住考幼稚園面試點點點,我有d反感。join左一期冇再上

Eng 的kids can,係正的,上過兩個老師,校長教最好<--排最耐,亦都冇咩人會走。每次有主題,之後有activities去加深認識...... 唔講太多,你上過就知,係值的。

試過普通話,簡直嚇人,似國內教法。不建議

我女join的kindermusik一堂兩小時,有晒樓主想要既byebye,morning和teatime song環節,再加食完野要執碟,講故事,做手工,排隊洗手等。老師全是net,包括聽聞是荷蘭人的金髮美人ms debby。重點係都有人話唔夠好(原因不明)。所以好唔好真係主觀感受,冇雖爭拗。

引用:Kaboodle+的gym我覺得教父母怎樣教同陪小朋

原帖由 alex2305 於 13-07-07 發表
Kaboodle 的gym我覺得教父母怎樣教同陪小朋友玩多,主要train大小肌肉,專注,秩序,禮貌。可能佢成日提住 ...
我小朋友都有上過gym,同你嘅感覺一樣,似面試班多過gym,乜都link去考幼稚園,好反感,上左4堂無再交錢了。英文班唔錯,老師有愛心,內容充實有趣。不過一小時太短,free play都用咗15分鐘。

回復 evawyma 的帖子

我之前有聽人講過LH PG 不嗨 LH K RUN。無嗨個個區LH都有PG。

Different playgroups teach different things.  They called kinder"musik"! Just like drawing class will not teach dancing!  I like kindermusik class a lot, though not the one in LH.

For me, its not about the content - I understand that Kindermusik is about music, not dancing or whatsoever. Its about the quality of the tutor and class arrangement.  For those who have attended LH's pg in Lohas Park will understand - big class size but v small classroom, just one tutor for 10 bbs, HK style english, not familiar with the teaching materials ....etc.  

I have also tried Kindermusik by Catherrine in Kids Gallery, its much better - the teacher is experienced, one tutor to 6 kids at most, big classroom, good flow and most importantly, the teacher sings well!  

teambuilder 發表於 13-7-7 21:48
我女join的kindermusik一堂兩小時,有晒樓主想要既byebye,morning和teatime song環節,再加食完野要執碟, ...

can u tell me where is this class can be joined? thanks thanks

每個PG 都有自己的objectives,
有PG 係教自理,有些係鍛練大小肌肉,
有些係透過音樂提升小朋友認知能力,開發腦部潛能,
家長報讀前是有責任了解清楚.

LH playgroup 唔係學校自己 run gar, 你既評論會誤導人