用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 還有三日
樓主: 米康
go

還有三日 [複製鏈接]

relax...你們要有精神,才可以与子女並肩作戰!加油!

karenhinhin 發表於 13-7-6 23:19
我已經預左派得唔好, 而家只係諗緊叩門路線
先預派得唔好,諗下叩門路線,寧願到時派得好就當獎賞。以前自己都係咁諗,好驚希望越大,失望越大!

Yanamami  我當年都喺禁。  發表於 13-7-7 10:06
:verycold: :verycold: :verycold:

No matter what the result will be, let us be our children's companion and give them our support and unconditional love{:1_1:}

cowboymama  a good reminder to us parents!! Many thanks!  發表於 13-7-7 10:16
Yanamami    發表於 13-7-7 10:06

vincher 發表於 13-7-6 23:26
relax...你們要有精神,才可以与子女並肩作戰!加油!
我自己在最後的兩三日relax既方法係,嘗試搵下第二、三志願的學校有乜野好處,希望找到之後用來安慰自己如果真係派到去的話,可以說服到自己!諗下、搵下,發覺都唔係好差,諗諗下就捱到放榜前夕。

放榜前一晚就真係訓唔著,一直待到天光。

vincher  我樂觀D!訓到o番!  發表於 13-7-7 00:08
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 13-7-6 23:33
先預派得唔好,諗下叩門路線,寧願到時派得好就當獎賞。以前自己都係咁諗,好驚希望越大,失望越大! ...

其實自己好擔心個結局係, 派得唔好之餘, 叩門競爭大又無人收! 呢幾日仲要不停扮振定同阿仔講, 如果派得唔好都唔好灰心住, 未到最後都未算輸........

引用:Quote:vincher+發表於+13-7-6+23:26+relax.

原帖由 ohnono 於 13-07-06 發表
我自己在最後的兩三日relax既方法係,嘗試搵下第二、三志願的學校有乜野好處,希望找到之後用來安慰自己如 ...
咁我都要效法吓你,睇吓第3志願既學校有咩優點先,因為我填得好保守,所以第3已經唔係我杯茶。另外今晚已經預備咗7,8成叩門的資料,好似個人都定d , 無咁擔心。

回覆:還有三日

昨晚我終於頂唔住呢樣壓力,心理上好煎餅

我屋企人幫我湊仔,我同朋友們出去減壓。

半夜返家,睡幾個鐘到而家又醒。。。憂心!

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

引用:昨晚我終於頂唔住呢樣壓力,心理上好煎餅

原帖由 mrs.so 於 13-07-07 發表

我當年近乎晚晚食半粒安眠药先可入睡! 直至入到心儀中學先回服正常!

laiping    發表於 13-7-7 20:40
vincher  几严重喎!憂慮症!  發表於 13-7-7 17:22

因為填得好進取,所以頭10名已經是係我杯茶,但機會叩門是零.另外昨晚已經預備咗7,8成叩門的資料,今日做是copy,9號全家人要出動,果日全家人請假,一個去取派位結果,其它人去心水中學standby,1700後去留學agent一問前程...

orangebb  很好的安排 !  發表於 13-7-7 16:16

如入唔到最最最心儀的,唯有同自己講:喺呢個13、4歲時期,一間校風好的學校最重要。朋輩好重要。人一學壞了就麻煩。禁會好過dd。

smallfoothk    發表於 13-7-7 12:49

只要入到頭3個志願,我們已經很開心了

希望大家o既仔女都入到自己心儀的理想中學

希望呀仔好似呀女三年前咁好彩,唔駛叩門就一天都光哂啦!

mrs.so 發表於 13-7-7 08:28

其實係好架, 出去見下朋友, 做下其他野............

我自己都有一套減壓方法, 就係"諗後著" / "清潔" / "運動", 每次遇到令我不安嘅事, 我都會諗, 唔怕唔怕, 有後著, 譬如升中我會話, 真係派得唔好, 咪叩門, 叩唔到, 咪中二再叩過, 中二都叩唔到, 味高中出國........; 另外做清潔嘅話, 我會同寵物沖涼, 抹下廚房, 執下書櫃...........; 運動就更簡單, 去下做 gym, 游下水, 發洩下精力, 夜晚10點唔夠就中哂眼瞓............ 總之就唔好齊坐係到胡思亂想, 都幾有效架 !

回覆:還有三日

仲有38小時

希望大家都如願以償

回覆:kellyho123 的帖子

你估如果我聽日打比班主任,佢肯唔肯講我個仔派到邊間呢?

Sasaalan  我都好想打俾班主任....  發表於 13-7-8 11:21

回復 littlegreenluk 的帖子

我都係, 同病相憐

醒目開學勳章

祝大家都順利派到心儀的學校.
‹ 上一主題|下一主題