用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一要補習嗎?
go

小一要補習嗎?

想請教有經驗家長,其實小一需要補習嗎?通常會跟得上嗎?

引用:想請教有經驗家長,其實小一需要補習嗎?通

原帖由 Cathy.Leung 於 13-07-06 發表
想請教有經驗家長,其實小一需要補習嗎?通常會跟得上嗎?
不能一概而論,你要自行行量孩子現有的能力、知識和将升小学的深度和要求等等,去决定是否要補底或備课

我後悔自己無時間跟, 一早沒有安排個女補習
現在暑假開始補~

回覆:小一要補習嗎?

我都煩惱中,亞囡暑假後升小一,其實是最好由自己親身去跟進,知道哪方面比較弱,但亞囝暑假後升小六呈分,顧得亞囝又未必顧到亞囡,因為我唔係全職媽媽,每日放工後要同時要對功課和溫習會比較吃力。問過其他人意見,都話先顧亞囝,呈分緊要。小一就算跟唔上,只要再補補好容易跟得上,但我又覺得嗰底打唔好,好難追上,佢又會冇心機讀下去,好似偏重在亞囝,嗰心好唔安樂。

引用:我都煩惱中,亞囡暑假後升小一,其實是最好

原帖由 yingtsun 於 13-07-06 發表
我都煩惱中,亞囡暑假後升小一,其實是最好由自己親身去跟進,知道哪方面比較弱,但亞囝暑假後升小六呈分, ...
亞囡个底ok嗎?是否跟哥哥同一小学?如是,不难跟她的功課吧

引用:我都煩惱中,亞囡暑假後升小一,其實是最好

原帖由 yingtsun 於 13-07-06 發表
我都煩惱中,亞囡暑假後升小一,其實是最好由自己親身去跟進,知道哪方面比較弱,但亞囝暑假後升小六呈分, ...
咁當年阿仔小一你都係自己跟無補習?不過如果你情況自己有能力跟到阿仔,都是攪掂亞仔先緊要D!我遲多幾年都會好似你咁,因有細仔跟住!

回覆:longlokma 的帖子

他倆兄妹不是同一學校,需要哥哥嗰間學校收咗佢,但放棄咗,選擇另一間可以有機會直上中學

回覆:Cathy.Leung 的帖子

當年亞囝小一係我和爸爸跟,爸爸負責中文和數學,我就負責英文、GeneralStudies。亞囡唔受教,好固執又唔肯跟爸爸。我會跟爸爸啇量搵個住係附近的大學生幫亞囡跟功課。

其實我也有同樣問題,但自問自己不夠耐性,阿仔喺屋企好易心散!我打算join功課輔導班,等佢喺中心坐定定做完功課才回家!
不過如果本身小朋友自律性強又專注的話,小一跟本不需要去補習!

回復 LOVELY-BABE 的帖子

我家就有這問題, 初時以為小一好易, 但家姐個工人走佬, 對孖B擺埋我媽度湊, 我還有個細仔2.5AGE又係度, 個女放學又係番婆婆度, 成群小孩, 根本難專心, 所以小二決定上補習社, 起碼個環境唔會有玩具, BB, 電視

各有各煩惱,我有時覺得自己放太多時間和心機係亞囝度,好似已忽略咗嗰囡。沒太多時間幫佢溫習,只覺得她只是幼稚園不用費太多心機,將全副精神放係亞囝度,我覺得一點內疚,因為亞囡嗰底唔係咁好,尤其是英文,真的怕她追唔上。

個個小朋友唔同, 有d唔補都掂, 有d補左都唔掂, 有d補左好d, 有d愈補愈衰..

自己小朋友既能力, 長處短處自己最清楚..

引用:各有各煩惱,我有時覺得自己放太多時間和心

原帖由 yingtsun 於 13-07-07 發表
各有各煩惱,我有時覺得自己放太多時間和心機係亞囝度,好似已忽略咗嗰囡。沒太多時間幫佢溫習,只覺得她只 ...
叫你老公幚手跟亞女得嗎?

引用:各有各煩惱,我有時覺得自己放太多時間和心

原帖由 yingtsun 於 13-07-07 發表
各有各煩惱,我有時覺得自己放太多時間和心機係亞囝度,好似已忽略咗嗰囡。沒太多時間幫佢溫習,只覺得她只 ...
sorry!係你老公跟多D亞仔,你抽身出來跟亞女囉

首先妳有冇時間去了解自己小朋友?
如果完全沒有時間,我都係提議去補。
有時間的,就多留意長短科,先再決定修補那科。
千奇不要忽視小一,因為一旦跟唔上,就不是一級級下跌。(就好似現時的學生家長,攻英文、英語,但就忘了中文也是主科。
我就心心體會到。

引用:我覺補習是很可憐的,正如你開OT。小朋友是

原帖由 gram 於 13-07-13 發表
我覺補習是很可憐的,正如你開OT。小朋友是朝7晚4, 天天在校不准動, 回家再功課....如可以,暑假訓練好, 教他 ...
i agree! 我今日去問間專補阿仔小學既學習中心,佢話d 小朋友三時多放學去補三個鐘到大約六點九先補完今年今日做小朋友真慘

如果無必要就不要去。最緊要多閱讀。
但提提,好多小朋友上到小學,最唔掂反而是中文,所以不容忽視。

Not necessary? courses already full before new term starts in sept in this centre!!!Terrible! (Pls fill in the letter by yourself to avoid ad)
http://www.mxnxmxndx.com.hk/Sept ... QMUdYMEpVYmFlT2c6MQ