用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加拿大回流小學生尋找合適小學
樓主: leokmcheung
go

加拿大回流小學生尋找合適小學 [複製鏈接]

如果家長肯bite the bullet,又有學校收,緊系讀local school,學好中文。

回覆:加拿大回流小學生尋找合適小學

而家唔同十幾年前出生率低,學校有無甘有heart 教,入到去比人擲返出嚟就大wok 啦; 又 or 如你唔介意讀乜小學,同埋唸住第時返過加拿大讀,咪揾啲三線啲,小班嘅學校,佢地會比較包容啲,一,二線嗰啲小學,谷到你儍

回覆:silvia_ng 的帖子

Thanks very much Silvia!

真實個案,我朋友係加拿大回流,個女亦是讀到Grade 3, 反來找國際學校但無位,結果搵左一間毫不起眼嘅 local 小學,估都估吾到學校咁好心,放學幫佢個女補吓中文底,由 幾分讀到有 50+ 分,當然父母要每晚都繼續教,經曆左一年,終於有ESF interview, pass 左,當然入讀啦,因為朋友兩公婆和個女係 local 小學讀到頂吾住。

如果最後搵吾到合適學校,不防參考吓我朋友嘅個案啦。

回覆:leokmcheung 的帖子

政府學校都有,李鄭屋官立小學及港島灣仔的嘉道理爵士小學。但有很多南亞裔學生。
私立的可考慮宏立。

飛姨 發表於 13-7-6 23:05
政府學校都有,李鄭屋官立小學及港島灣仔的嘉道理爵士小學。但有很多南亞裔學生。
私立的可考慮宏立。

...
弘立的中文一d吾淺,初小中英比重一半半或六四開。

首選耀中,2新加坡 3澳洲國際

引用:首選耀中,2新加坡+3澳洲國際

原帖由 CYPK 於 13-07-06 發表
首選耀中,2新加坡 3澳洲國際
新加坡國際講到明吾識中文吾收,一定要雙語並重

引用:小女在加拿大念French+Immersion+小學致Gra

原帖由 leokmcheung 於 13-07-06 發表
小女在加拿大念French Immersion 小學致Grade 3. 她能說和書寫流利英語及法語。但只能說中文, 卻不會看和寫 ...
可以試美孚delia school, 佢地有中文補低班比外國回流既小朋友,好多一路讀一路揾其他國際學校及英小學位

回復 chanti 的帖子

有些超級中產朋友都想挍個仔入去

chanti 發表於 13-7-6 23:46
新加坡國際講到明吾識中文吾收,一定要雙語並重
係呀,新加坡國際插班要考卷,中文差d都吾掂啦。
無謂浪費報名費。

引用:回復+chanti+的帖子 有些超級中產朋友都想

原帖由 CYPK 於 13-07-07 發表
回復 chanti 的帖子

有些超級中產朋友都想挍個仔入去
超級港人中產都難,入面大把住南區獨立屋(有d重有私家泳池),放學及假期去前面private club 深灣遊x會學ice skating ,畫畫既小朋友,而家八,九成收singaporean,超難入

回覆:chanti 的帖子

Thanks Chanti! 囡囡今天到真道interview, written test 全部是中文, 睇唔明, 不用測試, 即走!
陳守仁不收插班生

回覆:leokmcheung 的帖子

國際學校學費超貴!請問有無平民化的英語小學可選擇?

引用:國際學校學費超貴!請問有無平民化的英語小

原帖由 leokmcheung 於 13-07-07 發表
國際學校學費超貴!請問有無平民化的英語小學可選擇?
可以考慮St Clares,英文小學。有外藉小朋友讀. 學費每月約三千多

SMC得唔得呀?我見有一班國際班,佢哋中文讀低一年,個個中文半桶水

引用:SMC得唔得呀?我見有一班國際班,佢哋中文

原帖由 karen55407 於 13-07-07 發表
SMC得唔得呀?我見有一班國際班,佢哋中文讀低一年,個個中文半桶水
請問SMC 全名是什麼?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-07+發表

原帖由 leokmcheung 於 13-07-07 發表
請問SMC 全名是什麼?
St margaret college

醒目開學勳章

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題