用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 加拿大回流小學生尋找合適小學
go

加拿大回流小學生尋找合適小學

小女在加拿大念French Immersion 小學致Grade 3. 她能說和書寫流利英語及法語。但只能說中文, 卻不會看和寫中文。現回港尋找小學,請問有什麼合適小學介紹?
懇請指教!感激不盡!

French International School

回覆:leokmcheung 的帖子

簽名被屏蔽

Canadian International School
http://www.cdnis.edu.hk/

引用:小女在加拿大念French+Immersion+小學致Gra

原帖由 leokmcheung 於 13-07-06 發表
小女在加拿大念French Immersion 小學致Grade 3. 她能說和書寫流利英語及法語。但只能說中文, 卻不會看和寫 ...
唔識寫中文,好難入主流小學,去intl school la

回覆:加拿大回流小學生尋找合適小學

返加拿大

引用:小女在加拿大念French+Immersion+小學致Gra

小女在加拿大念French Immersion 小學致Grade 3. 她能說和書寫流利英語及法語。但只能說中文, 卻不會看和寫 ...
其實有無非international school 用英語授課?

引用:Quote:原帖由+leokmcheung+於+13-07-06+發

其實有無非international school 用英語授課?
但一定有科中文囉,eg cky 都要讀中文啦,你唔識寫,學校點收你

回復 chunsamyuen 的帖子

雖然嘔血,但十分值得。小朋友學識中文,對國家認知,以致未來事業發展都有利。

引用:Quote:原帖由+leokmcheung+於+13-07-06+發

原帖由 sissysze 於 13-07-06 發表
但一定有科中文囉,eg cky 都要讀中文啦,你唔識寫,學校點收你
cky = 蔡繼有

醒目開學勳章 王國長老

而家連國際學校都要讀中文呀

我朋友回流生揀漢華

醒目開學勳章 王國長老

引用:我朋友回流生揀漢華 +

原帖由 karen55407 於 13-07-06 發表
我朋友回流生揀漢華
中小黎架wor,咁激

回覆:Charlotte_mom 的帖子

美國回流為了學中文,都四、五年了,好OK!

引用:回復+chunsamyuen+的帖子 雖然嘔血,但十

簽名被屏蔽

chunsamyuen 發表於 13-7-6 12:03
佢讀完中學,今年已中六,又過返去加拿大念書了,因她已入籍,所以係加拿大讀書唔洗錢

...
好安排!

陳守仁小學,係一所直資學校。我地有兩條stream, 一邊係chinese students, 另一邊係non chinese students.
ncs 必修法文,就好似我地chinese 果班一定要學中文一樣,同時有較淺易的中文比佢地學的。學費每月1480, 不過唔知有冇插班位,可試下打去學校問吧。

引用:陳守仁小學,係一所直資學校。我地有兩條st

原帖由 silvia_ng 於 13-07-06 發表
陳守仁小學,係一所直資學校。我地有兩條stream, 一邊係chinese students, 另一邊係non chinese students.
...
補充,呢間係全英文小學黎的。詳細了解可以上校網睇。
www.plkctslps.edu.hk

我表妹嗰時加拿大返嚟,考咗入油麻地天主教,佢識講廣東話,唔識寫同剩識睇少少,當初返學係辛苦,但依家都中學畢業喇。