用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請給意見,細仔應否讀多年k3?
go

請給意見,細仔應否讀多年k3? [複製鏈接]

仔仔背景如下:
1. 2008 年11 月細仔
2. speech delay, 做緊訓練,有進步但與其他同齡小朋友仍有差距
3. 學校成績ok, 認知ok, 老師評語英文數學好好,中文唔掂,認字都難難地,寫中文更加唔掂。
4. 有時同佢傾計講野都未係好接收到
5. 我concern 係如果要佢留一年k3,我驚佢唔開心。性格固執,慢熱,去interview 果d唔會講野。
大家可以俾d 意見我嗎? thx!
(補充:老師意見,老師話佢都諗唔掂,因為佢學術ok, 係中文差,要佢留好似有d 浪費,要佢升又驚佢小一會好辛苦)

1    0    0    0

现在是否K2,可考慮讀多一年K2,因為K3要預備畢業好多提及升小學又寫記念册等,心裡會唔開心。

回覆:請給意見,細仔應否讀多年k3?

Go ahead, no need to repeat.

引用:仔仔背景如下: 1.+2008+年11+月細仔 2.+sp

原帖由 mamibigbelly 於 13-07-05 發表
仔仔背景如下:
2. speech delay, 做緊訓練,有進步但與其他同齡小朋友仍有差距
社交如何?
K2 or K3?
Target 咩小學?(津校,直資/私校)

引用:仔仔背景如下: 1.+2008+年11+月細仔 2.+sp

原帖由 mamibigbelly 於 13-07-05 發表
仔仔背景如下:
有 Speech delay 就最好 repeat 了,K2 小朋友講嘢可以好叻好深入㗎啦,呢樣嘢好影響社交的。

仔仔背景如下:
Repeat K2 好過 repeat K3, 如現階段認中文字仍覺難,咁K3 很難跟得上的。 讓他自信地打好基礎不是更好嗎?

回覆:請給意見,細仔應否讀多年k3?

樓主,這是我的意見,只供參考。我覺得應繼續讀,一來同同學一齊學習開心啲,如repeat佢又要再識過啲同學。中文認字差就可以從日常生活幫佢,睇港鐵站名就最好方法,寫中文最緊要記筆順,就算初寫到頭大身細都唔怕,大大不就寫得靚。你可以搵啲私校或直資報名去面試一下,等佢見下呢啲場面。有時你係估佢唔到架。加油呀。

又唔係好差,比我就照升,但會搵間開心學習老師較有愛心的小學給他,現在開始每天陪佢一齊讀中文故事書吧,很有幫助的。
希望每天開心渡過 ;-)

回覆:Jessy 的帖子

同意

引用:现在是否K2,可考慮讀多一年K2,因為K3要預備

原帖由 siufa 於 13-07-05 發表
现在是否K2,可考慮讀多一年K2,因為K3要預備畢業好多提及升小學又寫記念册等,心裡會唔開心。 ...
多謝意見,老師話唔建議repeat k2, 因為佢見到個個同學有得升班佢無得升會仲唔開心。

引用:Go+ahead,+no+need+to+repeat. +

原帖由 dlee_ca 於 13-07-05 發表
Go ahead, no need to repeat.
thx for ur opinion!

引用:Quote:原帖由+mamibigbelly+於+13-07-05+發

原帖由 LITTLESPICY 於 13-07-06 發表
社交如何?
K2 or K3?
Target 咩小學?(津校,直資/私校)
社交一般,慢熱怕醜,今年k2, target 私校或dss.  其實我都未諗掂佢應該讀邊類學校會適合d.

引用:Quote:原帖由+mamibigbelly+於+13-07-05+發

原帖由 feiji 於 13-07-06 發表
有 Speech delay 就最好 repeat 了,K2 小朋友講嘢可以好叻好深入㗎啦,呢樣嘢好影響社交的。

...
thx for ur opinion, 但老師唔建議repeat k2

原帖由 feiji 於 13-07-06 發表
Repeat K2 好過 repeat K3, 如現階段認中文字仍覺難,咁K3 很難跟得上的。 讓他自信地打好基礎不是更好嗎? ...
其實佢最大問題係對中文冇興趣,就算出街睇menu, 佢都係揀英文黎睇。

引用:樓主,這是我的意見,只供參考。我覺得應繼

原帖由 sasa1034 於 13-07-06 發表
樓主,這是我的意見,只供參考。我覺得應繼續讀,一來同同學一齊學習開心啲,如repeat佢又要再識過啲同學。 ...
多謝你嘅意見,阿仔記性幾好,坐過兩三次港鐵已經認得哂d 站名,寫就真係唔多掂,筆順教極都記唔到,連個"地"字都寫唔到

引用:又唔係好差,比我就照升,但會搵間開心學習

原帖由 Jessy 於 13-07-06 發表
又唔係好差,比我就照升,但會搵間開心學習老師較有愛心的小學給他,現在開始每天陪佢一齊讀中文故事書吧, ...
嗯嗯,明白,多謝意見

mamibigbelly 發表於 13-7-6 10:36
社交一般,慢熱怕醜,今年k2, target 私校或dss.  其實我都未諗掂佢應該讀邊類學校會適合d.

...
If you target DSS/private & not good at social, better repeat!Check PM, more details for you.

回覆:mamibigbelly 的帖子

記性好是優點,只不過可能寫中文比較麻煩,所以冇乜心機,試下用第二啲方法或較趣味性方法去學中文。k3時候將啲抄寫功課排最後先做,做左啲要動腦筋既功課先,呢個係啲小學老師分享既心得。開心學習係最吸收,祝順利。

引用:Quote:mamibigbelly+發表於+13-7-6+10:36+

原帖由 LITTLESPICY 於 13-07-06 發表
If you target DSS/private & not good at social, better repeat!Check PM, more details for you.
thx!

引用:記性好是優點,只不過可能寫中文比較麻煩,

原帖由 sasa1034 於 13-07-06 發表
記性好是優點,只不過可能寫中文比較麻煩,所以冇乜心機,試下用第二啲方法或較趣味性方法去學中文。k3時候 ...
thx for ur opinion!  i will try what u teach me!

‹ 上一主題|下一主題