用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 二年丁有六個小朋友退學
go

二年丁有六個小朋友退學

請問有冇家長知發生甚麼事? 有些擔心呢!是否存在着甚麼問題?

回覆:bobochun 的帖子

知否轉去那些學校?

你點知架?

我家有三寶

回覆:二年丁有六個小朋友退學

三年級也有好幾位同學轉校

呀女都唔知嘅!?

醒目開學勳章

引用:三年級也有好幾位同學轉校 +

原帖由 cornmimi 於 13-07-06 發表
三年級也有好幾位同學轉校
已知三個轉去傳統名校,一個國際和一個移民。

回復 SumSumBB 的帖子

好奇一問,邊3間傳統名校呀?

希望轉校的小朋友在新學校能盡快適應、學得愉快和玩得投入,好好享受校園生活。不竟小朋友應該係充滿童真和無憂無慮,奈何現今社會的學習風氣確實添加父母及小孩不少的壓力。

我小朋友讀二年級, 兩年也與一個自制力很差的同學一班。與他同班的都受影響,老師花上堂時間去和他傾計(因常發脾氣, 又有暴力傾向),同學在課堂上白等。我孩子也受他的行為受傷過、哭過。校方只採取有教無慮的態度,所以孩子的轉校令我联想到兩者時否有關。

我估而家好多學校都面對同樣問題。好多家長入唔到心儀的學校,都有打算先讀小一,到小二再申請插班,總之就係一定要入到去為止,近幾年更甚。而家條選校戰線已經唔止延長到開校前的一刻,甚至係去到小一,小二仍然繼續,音樂椅遊戲沒完沒了。始終優才都唔係一線名校,總有人想駕牛搵馬,所以我覺得都唔出奇。

咁咪自制力差的小朋友有冇轉校?

我家有三寶

引用:我小朋友讀二年級,+兩年也與一個自制力很差

原帖由 bobochun 於 13-07-07 發表
我小朋友讀二年級, 兩年也與一個自制力很差的同學一班。與他同班的都受影響,老師花上堂時間去和他傾計(因常 ...
據聞每間官津直資學校也要收融合學生,所以大部分學校也要面對同樣問題。除了這問題,家長對學校的期望同現實也會有落差,留或走,只要是對小朋友好,也不是問題。每年每級也有小朋友基於各種原因而離校,祝願每個小朋友也找到適合自己的學校。

回復 bobochun 的帖子

我個女應該同你小朋友同一班的,我非常明白...
唉!好明顯亦令整班成績下降。

我打算同老師反映,要該小朋友的父母交代他的情况及醫冶方案.
畢竟兩年了要醫的病情該控制得到, 不是現在這樣"糟". 這樣對其他正常小朋友不公道. 家長希望得知來年對自己子女的影響亦很正常

bobochun,

我仔仔都係讀二年級, 唔知會唔會係仔仔讀o個班呢? 可唔可講邊班?

回復 bobochun 的帖子

我真係覺得好影響到其他小朋友
阿女讀完二年班,成個人變晒,有樣學樣!佢日日就同我講果個小朋友同其他同學發生咩野事...  
我都好唔開心..... 希望下年果班同學仔會乖D!

家長也應联合起來與學校溝通, 今年同你子女同班, 下年同我子女同班, 全部人suffer. 你知否班代表的联絡資料?

其實你們可以在今晚的家長晚會反映一下

我家有三寶

引用:其實你們可以在今晚的家長晚會反映一下 +

原帖由 fostermak 於 13-07-09 發表
其實你們可以在今晚的家長晚會反映一下
今晚有家長晚會嗎?是否只是指定班級?

回復 muichujamie 的帖子

學校不是有cp嗎?是否可以對有行為問題的小朋友作跟進?