用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道vs九龍靈糧,點選擇?
go

培道vs九龍靈糧,點選擇?

剛打來收下午, 直上小一,但靈糧話太淺,上小一適應難, 有人話梗係老牌靈糧,有人又話培幼學術好些, 煩惱。大家請賜教

引用:剛打來收下午,+直上小一,但靈糧話太淺,上小

原帖由 鳥媽媽 於 13-07-05 發表
剛打來收下午, 直上小一,但靈糧話太淺,上小一適應難, 有人話梗係老牌靈糧,有人又話培幼學術好些, 煩惱。大 ...
我跟你一樣,已一早辦妥九龍靈糧入學了,如今培道收pm, 我哋決定放棄KLLC辦退學,星期一去培道註冊。

呢兩間做比較我會選培道,仲有培道都係一間歷史猶久既學校

一定係培道.

回復 bonnie_snake 的帖子

靈糧退學有冇得退些小錢?靈糧你是上/下午?是什麼令你放棄靈糧選培道呢?好想知。。。

回覆:鳥媽媽 的帖子

我想知有冇得退錢及及選llc的原因

引用:回復+bonnie_snake+的帖子 靈糧退學有冇得

原帖由 鳥媽媽 於 13-07-05 發表

靈糧退學有冇得退些小錢?靈糧你是上/下午?是什麼令你放棄靈糧選培道呢?好想 ...
我剛寫退學信咋,有咩錢可以退都未知。在我角度,KLLC & 培道都係非常好嘅學校,唯一優點真係因為培小直升夠吸引,怕煩嘅我驚3年後接受唔到派位唔好、叩門冇望嘅現實。

謝謝,請看pm

回覆:培道vs九龍靈糧,點選擇?

我會選九龍靈糧堂,因為朋友囡囡而家讀緊k1, 見佢真係德育做得好好,小朋友都有閱讀習慣,而且返到屋企都成日分享學校教既野比我朋友聽,學術方面我覺得兩間都係差唔多,但本人就覺得培道師資比較舊式,因我前年都有同仔仔in過培道,覺得個度d老師年紀都係比較大d同埋學校,老師比我感覺冇靈糧咁親切,佢優勢就係小學直上唔駛再考,不過我媽咪朋友個孫係呢間畢業既,佢話基本上到小一時好多k3既小朋友其實都唔會直上,因為佢小學都唔係d一,二線既熱門小學,所以好多都會去選擇d熱門d既小學大抽獎同埋出去再考其他熱門d既直資或私校,所以如果真係想去讀佢小學,到時先去考一d都唔難,因為佢大部份都唔會選擇直上,所以學位都應該唔會太多人爭,而且佢中學又係女校,男仔黎講,出面更多選擇,而靈糧係老牌出名既傳統學校,睇佢小派位同扣門入到既小學資料都唔差,想當年我都有考kllc,但係後備唔收,因為佢學位實在少喇,我朋友就真係好彩,佢就係後備入既,本身自己就真係好鍾意呢間學校既教學理念同德育,好可惜同呢間學校無緣~

引用:我會選九龍靈糧堂,因為朋友囡囡而家讀緊k1

原帖由 ckhmama 於 13-07-06 發表
我會選九龍靈糧堂,因為朋友囡囡而家讀緊k1, 見佢真係德育做得好好,小朋友都有閱讀習慣,而且返到屋企都成 ...
我有兩個朋友跟你說的一樣,話依家應選心儀的幼稚園,到時如想入培道小,再考應該唔會太難吧!

回覆:jovirose 的帖子

回覆:培道vs九龍靈糧,點選擇

路過多口問句:靈糧考直資或私小表現如何?

謝謝!

回復 ckhmama 的帖子

多謝大家回覆,最後我仍是選了靈糧,因為他們專做幼稚園,我都係鍾意靈糧多啲嘅。雖然係掙扎了幾日,因為直上真係好吸引唔駛煩!祝福大家無論靈糧培道都適合個小朋友。

引用:回復+ckhmama+的帖子 多謝大家回覆,最後

原帖由 鳥媽媽 於 13-07-08 發表
回復 ckhmama 的帖子

多謝大家回覆,最後我仍是選了靈糧,因為他們專做幼稚園,我都係鍾意靈糧多啲嘅。雖 ...
揀好咗就唔好再諗,祝福大家開開心心返學