用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教︰九龍靈糧堂、根德園,你地點揀? ...
go

請教︰九龍靈糧堂、根德園,你地點揀? [複製鏈接]

剛收到KV電話收K1 PM班,之前收到LLC收全日班,已經好開心,依家又有一個OFFER,真係唔知點揀。小朋友係細仔,KV收的確好難得,比較活潑坐唔定,鐘意學英文。

我地當然好貪心,又想學業唔太差,又想德育好,我地之前聽過LLC的講座,好喜歡學校的教育理念,以及以活動教學,唔好的地方係學校較為殘舊,地方亦唔大。而之前在KV面試,就學得學校好有系統,地方亦好新淨。

有冇KV的家長可以講畀我知小朋友的學習及升學情況?

希望你地可以畀下意見,萬分感激
   0    0    0    0

回覆:請教︰九龍靈糧堂、根德園,你地點揀?

Push請大家畀下意見,感謝

Oh!Baby  請問你最后選擇了那一間?  發表於 13-9-14 11:33

回復 yokeeland 的帖子

KV最後安排到上午班,亦有校車接送,所以放棄了LLC.

我囝都係細仔,比較活潑坐唔定,鐘意學英文。
黎緊都打算報KV, 雖然未知會唔會收,
但都期待樓主你多點留言參考下, MANY THANKS!

回復 Chirley 的帖子

我仔仔剛開學兩星期,每天早上乘校車回校。可能小朋友喜歡坐車,所以由PN轉了K1,只是首兩天上車才哭。現在他已經很喜歡上學,還會回家唱學校教的歌曲,自得其樂!

另外不得不稱讚學校行政的高效率。學校接納兒子轉讀上午班,並一併安排校車接送,真的很細心,亦照顧到小朋友的需要。

希望未能有更多值得分享的事。

回復 yokeeland 的帖子

Did KV accept "細b"?? In your son's class, 多唔多細b?

回復 kkcnine 的帖子

我小朋友係九月中的細B

KV剛出了NOTICE,接納十月一日至下一年九月底的小朋友申請來年K1

但聽好多KV家長說, KV 是要坐得好定, 跑都唔俾, 活潑的會慣嗎?

回復 HaYi 的帖子

在課室唔可以跑來跑去,應該係基本的秩序,以前我小朋友在另一所學校讀PN時,一樣有此要求。

當然去到休息時間,學校就容許他們到操場跑跑跳跳。我小朋友都係好活潑,又多口的,所以如果想佢多D活動,可以周末再給他安排

想問下KV今年K1學費幾多??

引用:想問下KV今年K1學費幾多??

原帖由 Fanny083 於 13-09-16 發表
想問下KV今年K1學費幾多??
$3200

引用:但聽好多KV家長說,+KV+是要坐得好定,+跑都

原帖由 HaYi 於 13-09-16 發表
但聽好多KV家長說, KV 是要坐得好定, 跑都唔俾, 活潑的會慣嗎?
我女係喪跑型,在街除左有車的馬路她係周街跑、跳、跳埋舞、爬樓梯!一刻都停不下來,但在Kv適應良好

yokeeland 發表於 13-9-16 10:56
回復 Chirley 的帖子

我仔仔剛開學兩星期,每天早上乘校車回校。可能小朋友喜歡坐車,所以由PN轉了K1,只 ...

好多謝你既回覆呀, 但今年KV 係趕絕細B,
網頁講左佢地只係收到9月出世既小朋友,
十月出世都唔收啦 (除非做大B)

回覆:請教︰九龍靈糧堂、根德園,你地點揀?

九龍靈糧堂咁 happy又係教會學校廣東話為主, 根德園比較 academic 考津小比較優勝,點比較?

回復 kittyland06 的帖子

所以最終都係選擇認為比較合適小朋友的一間。
‹ 上一主題|下一主題