用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園定根德園K1好啲?
樓主: mwklam
go

學之園定根德園K1好啲? [複製鏈接]

學之園全面好多!

of course 學之園,有net ,有普通話老師,有小一面試班

我相信兩間學校都各有好處 !都係一間好學校!!
我阿囡讀KV,她性格勁活潑(有時都極難控制)、主動、聰明但學嘢不算快(細女)。但返完根德園三年,我真係覺得好好、聽話咗! 老師好掂、識教及有經驗!! 小朋友喜歡老師、又喜歡返學、又受老師教 !! 學費平 (約2400一個月X10個月、又沒有濫收其他費用)、校舍大 !!但英文程度不差不是出面所說的咁差,需沒有NET 教,但我見同學仔和阿囡去出面去考Starter, 看下有多少毎盾就知道英文程度係好高!! 數學也會部份用英文教、用英文出題目,乘數表都用英文唸。整体課程頗深、教得好快、但小朋友都明。 家長和小朋友都要努力,因學校對學術要求好!! 考入大部分名私小所佔該校的比例都算高! 最令人開心,是在派位派得不好的家長,最終我所認識的,也能叩得第一意願,而放棄其私小學位!! 今年9月會加學費,好似會有NET !!  我當年也一心放棄KV,但好多謝身边的人,叫我不要放棄!!!

回覆:mwklam 的帖子

引用:+本帖最後由+winnietingting+於+13-7-8+00:

原帖由 winnietingting 於 13-07-07 發表

我有一問題,我囡囡性格外向,講嘢叻,學嘢快,有自信 ...
在乎於你想改變佢,定順從佢,好難俾意見

回覆:學之園定根德園K1好啲?

KV小孩都想hea, 都會唔想做功課(功課一定比一般幼稚園多),但佢地知道每天一定要做功課,重要係做得好好睇。學嘢快的小朋友,課程絕對冇問題。有冇net嘅學校學生都會出去補英普,考各式各樣certs.

回覆:winnietingting 的帖子

KV is better. 上小一易適應,而且中文,數學基礎好。

回覆:butter-fly 的帖子

Kv叩門著數好多

記得之前有位媽媽share過, 大既讀KV, 細既讀LH, 佢comment係兩間都好好, 不過語言就 LH 比較強, 可以唔駛出去補!   

smile_w99  但我記得comment係兩間都好,不過KV嘅中、數強d!  發表於 13-7-8 12:06

butter-fly 發表於 13-7-8 00:16
我阿囡讀KV,她性格勁活潑(有時都極難控制)、主動、聰明但學 ...

會有NET嘅消息有多準確?

回覆:學之園定根德園K1好啲

真係多謝各位家長的意見。特別係butter—fly。你們的意見真的很宝貴!

butter-fly 發表於 13-7-8 00:16
我阿囡讀KV,她性格勁活潑(有時都極難控制)、主動、聰明但學 ...

你覺得小朋友係公開比賽拿到好成績係幼稚園的功勞嗎?

我大仔係LH由PN 讀到 K3 畢業,由LH盡未太出名到家下幾多人報。LH 係一間好學校,因為我好喜歡LH既雙語學習環境同project approach,所以大仔個時係一心一意報LH,無報過其他幼稚園! 的確我既大仔而家既spoken English 同普通話真係好好!
到而家細女,我反而幫佢選擇KV,唔係性格既問題,最主要係KV has a more smooth connection to P1 syllabus, esp for local school, including DSS.
其次,LH changed a lot, becomes more academic than before (more KV approach), 同阿仔初初讀既時候都好大分別,moreover, 大部份熟悉既老師都走左!

呢D係我同一D畢業生家長既觀感 !

回覆:學之園定根德園K1好啲

szechu2004. Thanks for your sharing.

As I know, some of the good NET (at least my son considered good) left LH and changed to St Catherine !

引用:+本帖最後由+szechu2004+於+13-7-8+18:43+

原帖由 szechu2004 於 13-07-08 發表

我大仔係LH由PN 讀到 K3 畢業,由LH盡未太出名到家下幾多 ...
Really?

我都想講, 係有LH老師去了SC!

LH好近我家, 我識好多人讀緊, 以下係d comments for your reference:

1) 一個係細b, 唔係太開心, 去了victoria (個別case, 可能個小朋友同LH唔夾)
2) 另外有鄰居2個, PN在LH既, in sc/kv 都收哂
3) 早幾年有鄰居小朋友由victoria 轉來LH, 好開心,
3) 有Churchmate 個女讀緊LH, comment 學校manage discipline方面有問題 (始終有外國老師既地方都唔多唔少o係紀律方面會同我地本地人處理手法唔同, 我覺得SC同LH都係一樣, 唔止係LH問題)

去年我好好彩, 有哂LH/SC/KV, LH本來係我好喜歡既學校, 因我屋企行去5分鐘就到, 加上佢雙語呢樣真係SUPER GOOD!!! 但k1 interview時, 有些唔開心既經歷, 令到我對呢間學校既management 有改觀, 再加上我最後miss 左個deadline 冇比留位費, 我就當天意, 冇揀LH了!

如雙語係你FAVOURITE, LH 係好學校! LH學生多上IB, 直資學校, 如一心要比小朋友去傳統學校, KV當然個名, 歷史同埋中數程度冇得比! LH 程度都好高, 我見K1小朋友已經英文學冬眠呢一個字, 但中文教成點, 我冇咩聽過口啤!

引用:我都想講,+係有LH老師去了SC!LH好近我家,+

原帖由 porporchi 於 13-07-09 發表
我都想講, 係有LH老師去了SC!

LH好近我家, 我識好多人讀緊, 以下係d comments for your reference:
很好的參考,謝謝

我大女9月升KV K3 小女升LH K1, 我覺得倆間都係好學校。LH課程設計比較全面,家校合作好好。KV課程比較傳統,升傳統小學較易適應。

如果小朋友性格內向, LH的活動教學課程可以訓練小朋友較主動和富自信。

相反, 如著重小朋友在紀律及做功課方面有明顯進步,KV是好選擇。

回復 Ryan_baba 的帖子

好老實講,個人認為學校同家長配合是好重要! 而我是一位要返工的媽媽,我覺得KV佔大部份。幫輕我好多! 我小朋友算是細女,其在校成績真是麻麻地。我在資源上(不論金錢和時間),也不能付出太多,而且也不只一個小朋友。但我只可以答你,我的小朋友在考英文公開試、朗誦試,成績不錯及有奬項!! 你可以想KV由K2起,每星期都要默書、課程深、但小朋友明白內容,又喜歡返學、又聽老師話,又有自信,又守規矩!! 真是一間教學經驗豐富的好學校! 我今日打開剛買回來小學的教科書,我覺得對KV小朋友來說,真的沒有太大難度!! 反而對家長來說,讀KV 是辛苦一點(特別是要返工一族!!),但面對現實一點,那一間本地課程小學不谷呢!! 打好基礎是重要!! 很多小朋友上了小學,反而要揾人補中文,會不會各家長看低了中文的難度呢?而高估了英文?如小朋友日後會走國際路線,當然是選一些國際化英文比例重的幼稚園啦!
‹ 上一主題|下一主題