用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒住奧運的bb? 想報邊間?
go

有沒住奧運的bb? 想報邊間?

有沒住奧運的bb? 想報邊間?

GF, LH & Victoria.

回覆:有沒住奧運的bb? 想報邊間?

奧運區 LH同Victoria 最好。GF 也很好。另有富榮果邊的迦南,明我等
如果唔係坐校車出九龍塘都好多選擇

LH, Victoria, Canaan and 明我都難入!只有GF易入!

GF 因為新和學費貴才較易入, 但我相信將來會愈來愈受歡迎.  
其實奧運區小朋友多, 競爭好大.  LH, Victoria更有好多區外人來考.  
俾D信心自己和小朋友, 其實都唔會好難.  

gf是? LH 同victoria好在那方面呢? 讀左呢兩間,有無話邊d小學入到機會大些? 我剛找info, 唔係知太多野:funny

奥運多年輕家庭,加埋九龍站亦會去奥運讀,競争系好大。

happybbpig 發表於 13-7-6 17:37
gf是? LH 同victoria好在那方面呢? 讀左呢兩間,有無話邊d小學入到機會大些? 我剛找info, 唔係知太多野:fun ...

GF = Greenfield, 在浪澄灣的.  是11年6月才開的, 因為未有正式K3畢業生, 沒有升小數據參考, 加上學費貴(平日過5千, 差不多6千), 所以相對易入.  但語境非常好, 師生比例佳

LH同Victoria 學費合理, 英普語境好, 兩間都係有NET班主任, Victoria 兩文三語班, 係有一個英文老師, 一個普通話老師和一個廣東話老師差不多全程和小朋友一齊.  LH 就分英普班和英粵班.  兩間都是較活動的學校.  Victoria is IB world school, 較活動重啟發思考.  LH課程較深, 考私小直資的support 較多,  如K2星期六有考私小直資班, 老師教他們interview.  

至於畢業生入那間小學, Victoria 有不少會入Victoria 在南區的小學(IB school), LH 好似很受CKY歡迎.  入邊間小學為之好有時好主觀, 兩間學校都好公開, 在學校website 有詳細例出升小情況(或所得offer 數目).  自己去睇睇感受下.  

如果鐘意傳統好谷教好深好學術的幼稚園, Victoria 不會適合.

Jane1983 發表於 13-7-6 18:57
奥運多年輕家庭,加埋九龍站亦會去奥運讀,競争系好大。

除了九龍站的家庭, 不少美孚或西九四小龍的家庭都喜歡把子女送來這邊讀書

都係,所以報多幾間,好過到時失預算。

我先生個舊同事,仔仔係大B,又聽話又靚仔,舊年考K1,父母信心好大,幾間熱門無offer,好彩最後waiting入左迦南。

Jane1983 發表於 13-7-6 23:58
都係,所以報多幾間,好過到時失預算。

我先生個舊同事,仔仔係大B,又聽話又靚仔,舊年考K1,父母信心好 ...
咁都要報多d啦, 大b都會識多d野呢,但沒收?都唔知用乜standard架

Jane1983  盡力而為!  發表於 13-7-7 16:20