用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 蔡繼有,ISF 你會點簡?
樓主: kafool
go

蔡繼有,ISF 你會點簡?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+金瑪姬+於+13-07-17+發表學校

原帖由 Babybaby2011 於 13-07-18 發表
想問吓你個小朋友讀邊間幼稚園?通常ISF喜歡收邊間幼稚園嘅学生呢?
我都5清楚,我仔G7插班的!

M@ggie :-D

回覆:penguin_chick 的帖子

係呀。

回覆:ikerberg 的帖子

不方便開名,其實係深灣得一間出名中文程度高的is,從舊年開始改左個中文課程聽朋友講已好接近本地課程。今年第一年有IB成績,非常不錯。

回復 112200 的帖子

oic which one you meant.....

引用:Quote:原帖由+Babybaby2011+於+13-07-18+發

原帖由 金瑪姬 於 13-07-18 發表
我都5清楚,我仔G7插班的!
Rightmind and 蘇浙

引用:Quote:原帖由+金瑪姬+於+13-07-18+發表我都

原帖由 radish 於 13-07-18 發表
Rightmind and 蘇浙
Rightmind都有聽過。但唔知ISF喜歡蘇淅什麼?因為我对呢間唔係好清楚~ 另外,victoria 多畢業生去ISF嗎?

引用:Quote:原帖由+radish+於+13-07-18+發表Righ

原帖由 Babybaby2011 於 13-07-18 發表
Rightmind都有聽過。但唔知ISF喜歡蘇淅什麼?因為我对呢間唔係好清楚~ 另外,victoria 多畢業生去ISF嗎?

...
因為通常ISF都係比較鐘意收識普通話的小朋友,蘇浙出嚟嘅小朋友整體上普通話都係好,而Victoria都有唔小學生,另外我有朋友講舊年寶山校長都會推介小朋友去。

回復 Babybaby2011 的帖子

For the class of 2011-2012

Victoria - 13 students out of 679
http://www.victoria.edu.hk/files/About-Victoria/2011-2012_PrimaryAllocation.pdf

Rightmind - 15 students out of 83
http://www.rmkg.org/pdf/2011-2012school.pdf

For the class of 2012-2013
Rightmind - 7 students to grade one and 9 students to Foundation year (from both k2 and k3)
http://www.rmkg.org/pdf/2012-2013school.pdf

Victoria has no result announced yet, and also victoria never disclosed those who left in K2.

回覆:蔡繼有,ISF 你會點簡?

回覆:ckwliu 的帖子

???

回復 Qso 的帖子

Thank you for the info.  The % to G1 is really high since there are only 30 or so slots.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Hi ckwliu,錦又係。我常存疑。。。校長promte cky早一間超級輕鬆的學校,但學生最後中英文讀講寫都得,又要考idgse.這世界真是有這神奇的事?有些朋友們好像信教一樣說相信個校長。有個今九月開學,到現在還以為cky是考ib,然後話考什麼無問題,她相信校長。。。。我在想校長一走會點?

回覆:112200 的帖子

回覆:112200 的帖子

哦。。。。

引用:噢你問校長走會點?家長們都預咗七國咁亂!

原帖由 ckwliu 於 13-07-20 發表
噢你問校長走會點?家長們都預咗七國咁亂!不過唔多講啦因為周圍都有學校打手。今朝先領教過,冇為又來口舌 ...
Thanks so much! Your frank opinion means so much!

回覆:kafool 的帖子

我都有聽聞其實cky係對結果有要求,但就不會谷學生,學校expect家長自己谷。當然一定有好樂意自己放學後死谷我,所以一定有成績樣樣好的學生樣本。做得不好的學生就好開心的過幾年然後自己想辦法。睇你是什麼家長。

我話學校唔谷的意思係:學校不會有完善的計畫去幫助跟不上的學生。 反而中國際學校有,把學生在每科分高中底上課。然後差的學生用小組型式如果一些學生在固定時期進步了,他便可以回到正班上堂。我從前以為國際學校會好放任小朋友,不會理會學業。我真的錯了。

‹ 上一主題|下一主題