用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正vsKentville
樓主: MattiesMom
go

培正vsKentville

其實我有D經驗想分享下!我大仔今年9月升F4,讀九龍城某英中,大家不要標籤英中英文一定好好,佢這間英中成績一般,入大學率只有一班約35人!其實中中不太緊要,最緊要學校点教!我大仔9月會去英國讀Year10,因佢自知繼續讀兩年後都無可能有大學位!細仔就仍未有出外升學打算,因佢係培小好開心,9月成班好好朋友齊上培中,佢怎會想出外升學呀!

回復 Taimum 的帖子

想問下培小是否好多功課好谷?會不會每個週末都要溫習做功課?

I prefer kv

回覆:培正vsKentville

其實我見好多家長都會將pc同其他學校比較,而最終嘅關鍵就係大家都質疑佢地嘅英文程度,而呢類家長其實心裏已有答案,又何須再多此一問呢?老實講,我唔知小朋友如果讀pc一路上都唔補習嘅話,佢嘅成績會點?我淨係知而家個個都會出去學!
好多人揀pc其一原因係可直上培小,如果你對小朋友有信心,大可選擇更好嘅學校,又想有升小嘅優勢,又想英文可媲美神級學校,這未免太貪心了!

MattiesMom 發表於 13-7-14 00:24
回復 Taimum 的帖子

想問下培小是否好多功課好谷?會不會每個週末都要溫習做功課? ...
阿仔未讀之前我都以為好多功課,但阿仔應付到和感覺頗輕鬆!但始終各人不同!

lutang 發表於 13-7-14 10:30
其實我見好多家長都會將pc同其他學校比較,而最終嘅關鍵就係大家都質疑佢地嘅英文程度,而呢類家長其實心裏 ...
應同呀!經常話培小培中係中文教學,但我可以好肯定培小畢業的學生去考中學是很受歡迎的,培中學生去考海外學校也一樣!

LUTANG 所講呢句 "好多人揀pc其一原因係可直上培小,如果你對小朋友有信心,大可選擇更好嘅學校,又想有升小嘅優勢,又想英文可媲美神級學校,這未免太貪心了!"

非常岩! 其實對小朋友有信心既, 去kv啦, 揀pc唔係揀佢點樣課程叻, 又或許點樣師資好, 最重要係佢一條龍呢個優勢! 我係kv 家長, 我當初唔揀龍校唔多唔少係覺得龍校程度未必及得上出面自己考既, 但係考慮到而家升小既壓力, 唔係你想入, 就一定入到, 所以怕有壓力既, 揀pc啦! 冇咩必要去擔心pc英文程度了! 如上面朋友所講, 又要龍校, 又要程度好似kv咁深教得咁好, 真係超難wow!

回復 MattiesMom 的帖子

考到培幼真係好smart!其實PC都係要守規矩嘅學校!我選一定PC

回復 porporchi 的帖子

多謝你哋好好的意見,我最終都係選了培正。留返個位比喜歡KV的家長啦!其實不是貪心又想龍校又想谷英文,而是我老公不懂看中文,培正所有D通告都是中文。KV 重中,數但at least D notice 係全英文。遲D做功課就只有我幫阿仔。我都有報幾間熱門英普幼稚園但全部都不收。真係有D搞笑!

回覆:porporchi 的帖子

其實要宏觀d睇PC嘅課程,最少係幼稚園加小學共9年,更甚是再加6年中學,所以不能咁短視淨係睇3年課程係深定淺。培中係band1A中學,程度一點也不低,如果培小有85%學生升上培中,即表示培小學生嘅平均水平已屬於band1,根本不用擔心學校嘅課程,反而係要考慮如何令小朋友配合學校要求取得好成績。

正如校長在幼稚園畢業典禮上所講,9成以上培幼學生會原校升讀培小,不會轉去其他小學,故學校會有較多時間培養學生嘅品格和對培正嘅歸屬感,在小朋友心中植下了愛學校的幼苗。至於學業就按部就班用九年時間慢慢培養,不會苦苦於三年時間內催谷小朋友,讓他們渡過愉快的幼稚園生活。

仲洗諗梗係培正, 一條龍上band1A中學, 唔通又要3年後為升小又煩一餐

引用:Quote:Julybabe+發表於+13-7-9+14:16+培正d

原帖由 Taimum 於 13-07-13 發表
我又唔覺培正D英文弱!阿仔有好多同學D文都好好!
As if native?

入到kv,  升小又報培正等等
咁做乜唔去培正

Just wondering如果介意培正係中中,係米就唔應該揀. 如果佢既backup(即係中中) 父母係介意,係米應該放棄?

引用:Quote:Julybabe+發表於+13-7-9+14:16+培正d

原帖由 Taimum 於 13-07-13 發表
我又唔覺培正D英文弱!阿仔有好多同學D文都好好!
點為之英文好好?  願聞其祥。thanks

如果培正都未夠好,無話可說。

k3你可照報神级学校
得就开开心心
唔得又开心

唯一考虑是培小workload 頗重
其他嘢唔好想太多。因乜已經是一綫学校