用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年小一學位難求
樓主: katiehorace
go

今年小一學位難求

回覆:qchoir 的帖子

唔使客氣,非常明白家長既心情。請問你有冇叩李賜豪?如有再寫求位信去試下,我在剛過的星期四再入信,今朝收到取錄電話。另外我見寶血都有很多人放位,再試試吧。努力加油。

引用:因為升小一呢批係金豬年,好多人生,又多人

原帖由 ANNYwwc 於 13-07-06 發表
因為升小一呢批係金豬年,好多人生,又多人结婚,接著經濟同社會平穩,再加雙非擁入,於是出生率按年升

...
Agree!
很多學校轉小班,雙非單非,真不敢想像「龍年」時會點!

引用:Quote:原帖由+ANNYwwc+於+13-07-06+發表因

原帖由 panossword 於 13-07-06 發表
Agree!
很多學校轉小班,雙非單非,真不敢想像「龍年」時會點!

...
龍年反而無咁嚴重。因為政府龍年開始截雙單非,公立醫院全部拒收,入境處又打擊非法闖關,基本上龍年無左90%雙單非

回覆:今年小一學位難求

今年大仔派得好差!感恩扣到一所二線學校,唔係就慘,因過幾年有細佬跟尾

睇完你哋就會明白一年難過一年
所以我照比個仔做細仔,抽咗獎先,如果唔係下年仲金!

希望hold 著多個一個位的家長, 好心放位!
未有著落的真的好擔心!

引用:Quote:原帖由+panossword+於+13-07-06+發表

原帖由 HKBB2012 於 13-07-06 發表
龍年反而無咁嚴重。因為政府龍年開始截雙單非,公立醫院全部拒收,入境處又打擊非法闖關,基本上龍年無左90 ...
但截停雙非好似是下半年的事,上半年已 book 的照可以生

引用:Quote:原帖由+HKBB2012+於+13-07-06+發表龍

原帖由 hadwinboy 於 13-07-07 發表
但截停雙非好似是下半年的事,上半年已 book 的照可以生
可能政府就係見學位唔夠,諗住加位,點知加加下加到龍年個屆反而加到學位過剩呢,幾年之後既事好多變數,無得諗,唔使咁早驚

HKBB2012 發表於 13-7-7 03:53
可能政府就係見學位唔夠,諗住加位,點知加加下加到龍年個屆反而加到學位過剩呢,幾年之後既事好多變數,無 ...

政府會咁有遠見!!!!!

沒可能吧!!!!
希望每天開心渡過 ;-)

引用:講得好。。。可能佢既孩子係好有準備,所以

原帖由 lala_0125 於 13-07-06 發表
講得好。。。可能佢既孩子係好有準備,所以佢覺得自己係有優先機會!
又可能5歲8級琴,識法文,西班牙文, ...
佢小朋友讀柑桔園架

引用:講得好。。。可能佢既孩子係好有準備,所以

原帖由 lala_0125 於 13-07-06 發表
講得好。。。可能佢既孩子係好有準備,所以佢覺得自己係有優先機會!
又可能5歲8級琴,識法文,西班牙文, ...
最怕佢快樂兩年,父母就要為佢煩惱之後中、小學嗰12年呢!

回覆:sissysze 的帖子

"跟得員"又點呀。。。升上小學,跟唔上,仲慘!

回覆:crazymum 的帖子

甘果時咪變咗"跟得員"low....

係(跟得"完")至真

一年難過一年.........

引用:我覺得普遍大家考私校和叩門量大了.++以前

原帖由 yeungyeungma 於 13-07-04 發表
我覺得普遍大家考私校和叩門量大了.  以前考 4-5 間, 叩 1-2 間.  而家考 1x 間叩 6-7 間.  Hold 下, 等下, ...
唉幼稚園都係咁,舊年我帶仔仔去邨校幼稚園interview都人山人海,到最後d位咪又放曬出嚟,現在間學校仲有位!

其實freeb 真的講出事實!不過equip 自己小朋友不一定要讀名幼,讀普通幼稚園都可,equip 自己小朋友不代表他沒有開心快楽童年!每人選擇不同,利申:小女都是名幼生,你問我名幼有冇優勢,絕對有,話冇係騙你的,但不讀名幼不代表不能equip 自己小朋友,講真,新一代父母愈來愈多,有邊個真的想自己小朋友讀一間冇填過的學校,又或是派到不是心儀的?派不到又叩門,甘叩門甄選準則又是什麼?真心嗰問,門只會愈來愈難扣,未來2缐學校今年都有些放第一志願先派到!除非你好甘心派位結果,否則就要玩叩門呢個超現實的游戲!我想freeb 的意思是大家無論讀什麼學校,在品德學術上都要有所努力!可能佢唔用裝備字眼,用培養會好D

引用:其實freeb+真的講出事實!不過equip+自己小

原帖由 cautionchan 於 13-07-09 發表
其實freeb 真的講出事實!不過equip 自己小朋友不一定要讀名幼,讀普通幼稚園都可,equip 自己小朋友不代表 ...
我也贊同「機會是留給有準備的人」。但不是指非要讀名校不可。好似考試咁,正常情況下,努力溫習了而考取好成績的機會一定大過兩手 fing fing 去考。總之凡事盡力、量力而為吧。