用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤VS 九龍塘聖若望
go

陸慶濤VS 九龍塘聖若望 [複製鏈接]

一間直資,一間私校,邊間好?

0    0    0    0

其實點解會apply聖若望既? EK上口碑麻麻~

回覆:陸慶濤VS 九龍塘聖若望

因他是直升,是做back up的小學,九龍塘區。

我都在EK睇到聖若望麻麻,而陸慶濤就正面d,升中一條龍

因我有朋友的朋友之前在這學校讀,升到一間好中學,升中後成績都好好,因我又唔知BK 上聖若望D傳聞是真是假,因有時又話搶手寫,又時又話過來人!

陸慶濤

Ricaip 發表於 13-7-4 15:37
因我有朋友的朋友之前在這學校讀,升到一間好中學,升中後成績都好好,因我又唔知BK 上聖若望D傳聞是真是假 ...

學校有無公佈P6學生的升中成績呢。很多學校都會話你知它全校的P6學生升到那些中學,不是從朋友的朋友處知道的,應是十分公開的。

好似禁:http://www.sfaeps.edu.hk/

一睇就知呢間喺好,唔洗估估下。

另一個指標喺:網上多人講嗎?好與唔好,總有人講。而且d人好鍾意XXXvsXXX. 不過就總喺無人談論SJC,就喺覺得有d唔對路。喺好既點會無人講?

一定係LHT,St Johanne 物非所值!

我應該揀LHT , 多謝大家嘅意見!

聖若望真是甘差?

我都唔知,但真係好少人講,我只知學術是好偏深,課外活動少。

我都想了解多些聖約望,因叩門冇消息,只有此offer,都心大心細,派到果間又好差,請了解家長分享下!thx

Ricaip 發表於 13-7-4 15:05
一間直資,一間私校,邊間好?

陸慶濤

SJC阿仔考到後,曾經到校了解過,學校的校務部給了書單看過,學術的確是頗深,但校園細且簡陋,印象馬馬地,學校有一部份的學生是印巴籍。另外今年學費接近5千,相比CKY等學校真的是不可相提並論。另外,我曾問過仔仔上興趣班家長,其小孩讀聖若望,問他該校是否好的時候,他也搖頭,對我說看我反應也知道吧!問過興趣班老師,他說該校支援較少,如仔仔有選擇,也要他選。我相信該校不是學術不好,而是付出同樣學費,不如挑更好的,應是這個道理吧!

meowmeow727  多謝分享!  發表於 13-7-6 17:22
JEFFERSON MUM

我仔仔都係直升聖若望小一,我老公在地鐵見一名小學六年级學生,於是問他呢間學校好唔好,佢話好,不过無乜課外活动,老師教書亦好仔细。有家长接放學時借過一個小一學生嘅書本睇,全英,好深。我亦問過校内做的文書小姐,佢話小學學生一入學校就要講英文,呢度啲小學學生個個英文好叻同好talk得,我去仔仔幼稚园畢業禮,聽到小學生所講的英文口音都好好,不过中文一定要喺外面補習,呢間中文唔係咁好!佢哋啲样亦好讀書样!所以好睇你哋家长想自己仔女要啲咩,而去選擇學校囉!如果我得呢兩間揀,坦白講,我會選擇聖若望,因为我想我仔仔喺英文環境讀書,因为我英文唔好,中文我可以教或者補習,我自己都讀津校大,知道津校所俾到英文環境好少好少,可能只係上英文堂先講英文,每日只得9個字度,第二論學校周围環境,九龍塘緊係好過將军澳好多,由于將军澳童黨問题嚴重,所以我同老公都無揀過將军澳區學校,呢方面我哋都有考虑。雖然佢學校细,但帶靜,而我主要希望仔仔讀書學嘢,有無課外活动對我不大影响,仲有呢間小學最多20人,小班教學,而津校都大概30人以上。最后都好視乎屋企環境,金钱上可否應付,而我公司有津贴,所以我會揀私校都唔會揀津校,除非係喇沙以上纯粹個人意見,不喜勿插

引用:我仔仔都係直升聖若望小一,我老公在地鐵見

原帖由 toutou1024 於 13-07-06 發表
我仔仔都係直升聖若望小一,我老公在地鐵見一名小學六年级學生,於是問他呢間學校好唔好,佢話好,不过無乜 ...
呢位網友的想法也很另類喎!
1)吡$讀只想英文好,點解唔去95%係外國人的融合小學(免費)呢? 2)讀書只想學嘢,有冇課外活動唔緊要,那課外活動唔係學嘢嘅一部分嗎? 3)TKO多童黨,你試下係播道、真道、優才、LHT及一些比較好嘅津校,搵D童黨吡我哋睇下? 攞聖若望同LS串聯,會唔會抬高咗前者呀?

LHT 唔係直資,已經要一早選擇咗㗎咩?

因为聖若望是私校呢

回覆:sukitelfold 的帖子

首先我一早講咗係如果得呢兩間選擇的話,我會選擇聖若望呢!第一:我夠知學英文可以去國際學校呢!咁今年竸爭大,唔係你想入邊間就入邊間!我夠知入名校好啦!咁如果得呢兩間揀,聖若望俾到我所需囉!每個父母所想都唔同,我一早講呢段係纯粹個人意见!第二:每個父母想要啲仔女學唔同嘅嘢!但我只想學校教好書本上嘅嘢已很足够,考试會考課外嘢嗎?課外所學嘅,我可以從外邊學,例如彈琴,籃球,足球等等,如果間學校書都未教得好,課外嘢教得好,你會接受嘛?邊样重要呢?第三:將军澳童黨嚴重係人都知,我意思唔係講間學校有童黨,而係每當放學有幾個喺學校等,你會擔心嘛?我都係將军澳大,讀將军澳嘅學校,我曾经所接触過嘅事,令我唔會選擇呢區,仲有請你睇清楚我最後嗰段,我話我唔會揀津校讀,除非嗰間係喇沙呀!我無將聖若望同喇沙比喎!係人都知無得比啦!

SJC外籍畢業生多去了美國國際學校?同一個老板。如中文弱,就好難入本地津中。SJC有無呈分試的呢?學生會否有全港排名的?樓主想小朋友他日中學條路喺點?
‹ 上一主題|下一主題