用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陸慶濤VS 九龍塘聖若望
樓主: Ricaip
go

陸慶濤VS 九龍塘聖若望 [複製鏈接]

引用:我仔仔都係直升聖若望小一,我老公在地鐵見

原帖由 toutou1024 於 13-07-06 發表
我仔仔都係直升聖若望小一,我老公在地鐵見一名小學六年级學生,於是問他呢間學校好唔好,佢話好,不过無乜 ...
Support!因為睇得出你好清楚自己想要咩野,小朋友又需要乜。

回覆:Yanamami 的帖子

以我所知,美國國際學校係哥哥做老细,而聖若望係妹妹做老细的。其实可以咁講,呢間又唔係國際學校,如果上返local 學校,小朋友應該會好容易容入到!好視乎你小朋友適應能力!其实唔明家长點解要介意學校有没有全港呈分或者全港學生排名呢?我個人覺得,做父母嘅,只係想自己仔女開開心心讀書,身体健康,生活愉快,如果你仔女讀書叻,但唔開心又如何?讀書普普通通,不过不失,但係開心,没有壓力成长,請問你想自己仔女係邊样呢?我只係想個仔開心快乐囉!其他唔太重要,但點解我要佢英文程度好,係因为喺外邊工作,所接触的文件,電腦都係全英的,對我嚟講,英文真係好重要。

回覆:evacalbee 的帖子

好多謝你的支持,其实我唔明點解有咁多父母在bk成日將xxx vs xxx,點解要問人呢!乜唔係最清楚自己仔女嘅,就係你自已咩??唔通十個家长回應A學校好,你就俾自己仔女就咁讀A學校咩?自己問下自己,你想仔女需要咩!想俾咩仔女!同埋再想想仔女性格所长是否適合仔女!希望家长唔好不其然做咗白老鼠同怪獸啊!

引用:以我所知,美國國際學校係哥哥做老细,而聖

原帖由 toutou1024 於 13-07-07 發表
以我所知,美國國際學校係哥哥做老细,而聖若望係妹妹做老细的。其实可以咁講,呢間又唔係國際學校,如果上 ...
你如果計畫小朋友喺香港升學的話,要留意中文呀,不能太差。

‹ 上一主題|下一主題