用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天VS陸慶濤
樓主: Kiyin
go

將天VS陸慶濤

引用:回復+mokchingyin0910+的帖子 但有弟弟跟

原帖由 Kiyin 於 13-07-04 發表
回復 mokchingyin0910 的帖子

但有弟弟跟尾,聽講將天考試壓力比較大?
將天一年好似考試五次!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

假設考中學痛苦過考小學。

1)阿大入LHT,搞掂唔使煩。阿二靠自己考小學、中學。

2)阿大入將天阿二跟入,然後各自考一次中學。

結論係 1) 的痛苦指數比2)少,我覺得無理由將阿二的(考小學)痛苦,轉移比阿大(考中學)。比我我會揀1)。

回復 m628628 的帖子

可以叩任何學校

回復 yuenkw 的帖子

有見地!但如揀陸,有可能限制咗升中時考區外心儀中學的機會,而細路有入將天之資格又可以考其他學校

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-7-7+14:55+編輯+

原帖由 yuenkw 於 13-07-07 發表

我都應同你的講法

回復 Kiyin 的帖子

小朋友的天空,放手由他們自己打拼,做家長不可能跟到一世。
老二如能力稍遜,跟到老大入將天都只係災難。

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+13-7-7+14:55+編輯+

原帖由 yuenkw 於 13-07-07 發表

我都好贊成,但係哥哥考兩次都考唔倒

引用:回復+yuenkw+的帖子 有見地!但如揀陸,有

原帖由 Kiyin 於 13-07-07 發表

有見地!但如揀陸,有可能限制咗升中時考區外心儀中學的機會,而細路有入將天之資格又 ...
如果你仔仔數學科較強,可揀將天,將天的精英班升中派位係幾好的。

有見地!但如揀陸,有可能限制咗升中時考區外心儀中學的機會,而細路有入將天之資格又 ...
你這是假設小朋友6年後是 band 1 學生,但如果 touch wood 谷唔起是 band 2/3, 到時你會很愁,因為一間 back up 中學也沒有。真係好睇你打唔打算煩少一個(假設你 afford 到兩個讀直資私校).

如係我揀將天,將天全港排4X幾,細佬又可以入返,陸就我見有D朋友哥哥讀细佬冇收,同埋之後幾年出生率比猪年多,我唸真係要考慮埋細佬

小朋友谷唔谷得真係未知之數, 有得揀最好陸, 起碼羅氏都係好學校, 谷唔起今年將天都有派鄧英喜