用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 飛英國航空公司virgin,cx,英航分別?
go

飛英國航空公司virgin,cx,英航分別?

價錢差很遠,有什麼分別?

CX D 機會新D,
同香港人比較鐘意坐CX.

回復 shirley-lam 的帖子

其實主要係因為歐洲啲航空公司competition多咗,特別係BA,比好多歐洲線既其它budget航空公司分薄咗生意,所以BA壓低啲價,吸引番啲客。如果CX做promote都平,不過通常唔會選擇學生放假或放完假時段,所以9月1號附近幾天會因demand特别貴。
分享啲經驗妳知啦,妳試試check吓來回機票,由英國開始,回乘是返英國,這樣平啲架,不過要先買第一張單乘去英國,以後就可以一路買英國→香港→英國。當然有時唔係平好多。
要慳就要想盡多種方法,不過我自己就係永遠支持CX,因為太多朋友係靠CX開飯,所以不得不支持。以前小朋友有禮物包送,現在好像沒有什麽贈品給小朋友,少咗啲親切感。諗諗下或者坐番次英航看看服務及坐椅是否好啲先。

God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen.

回復 simontse 的帖子

係呀, 阿女今次買機票就係買倒頭 CX, (London - HK -London), total 平千幾蚊港紙 (平過係HK 出票)
因為倒頭飛, 做唔倒bundle tickets, 所以行李方面只有22kg, 而bundle tickets 有35kg.
而且改期有penalty (我又唔係好mind 有penalty, 因為學校的timetable 已經一年前scheduled 左,
改期的機會唔大), 但就冇左十幾kg 行李重量囉

我幫阿仔 book 咗張 CX 單程 HK --> London 機票, 25/8 出發 $6,939. 都係預算到時再喺英國訂機票番 HK. 我地自己既來回機票就 $12,452 一位

引用:回復+simontse+的帖子 我幫阿仔+book+咗張

原帖由 Lomama99 於 13-07-05 發表

我幫阿仔 book 咗張 CX 單程 HK --> London 機票, 25/8 出發 $6,939. 都係預算到時 ...
可以在香港網上訂 UK-HK 嗎?

Ding

回覆:Ding 的帖子

應該係UK-HK-UK

Ding

回復 Ding 的帖子

可以係網上訂購,我買了一張暑假機票比大仔返來,只需八百幾磅,如果咁好彩遇著英磅下跌,好似今晚咁英磅又創了三十六個月的低位,折算港圓就更平。

引用:回復+Ding+的帖子 可以係網上訂購,我買了

原帖由 Tommy 於 13-07-05 發表
回復 Ding 的帖子

可以係網上訂購,我買了一張暑假機票比大仔返來,只需八百幾磅,如果咁好彩遇著英磅下跌 ...
Thanks Tommy

Ding

回復 Tommy 的帖子

您book  CX?單程London to HK?

引用:回復+simontse+的帖子 係呀,+阿女今次買機

原帖由 odelia_ho 於 13-07-05 發表

係呀, 阿女今次買機票就係買倒頭 CX, (London - HK -London), total 平千幾蚊港紙 ( ...
今年阿仔第一次回港,最初上網訂英國回港要660鎊,後來手多多看看加回程返英國睇下幾多錢,竟然平過單程,只需630鎊!真係唔明白國泰搞乜?

回復 Taimum 的帖子

CX, London > HK > London

引用:Quote:原帖由+odelia_ho+於+13-07-05+發表

原帖由 jsk36 於 13-07-07 發表
今年阿仔第一次回港,最初上網訂英國回港要660鎊,後來手多多看看加回程返英國睇下幾多錢,竟然平過單程, ...
所有航空公司嘅雙程都係平過或等如單程價,衣個係商業策略

Ding

回復 Tommy 的帖子

即由London訂來回London to HK 會平過香港去London來回?

Tommy  係呀,通常都係倫敦來回平過香港來回。  發表於 13-7-7 21:01

回復 Taimum 的帖子

Yes, usually! Unless is CX's fanfare!
God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen.

jsk36 發表於 13-7-7 00:40
今年阿仔第一次回港,最初上網訂英國回港要660鎊,後來手多多看看加回程返英國睇下幾多錢,竟然平過單程, ...
Hi jsk36,
點解可以咁平? 係咪七月low season price? 加上九月的剛剛過了high season 的時段?
好想知道你係訂乜野時段?

題外話, 今年八月尾幫阿女買張 Air France, HK-Paris-London 單程都要港幣一萬二千幾!

cx —日有5班机,BA得兩班,但系cx 好多時都穩鎮過頭停飛,好似以住大风雪同爆火山灰,ba影响最少,同埋如果你係搭cocah返学校,ba最方便,—出就係

保充少少资料: 要预埋学校幾点開門,所以你簡航班時間都要就返,好似我個女之前返到英國早得濟,学校未開門,又要監護人專登接佢,再送返佢返学校,條數都好貴,同時返hk 亦会有同樣問題,所以請考慮呢点

引用:Quote:jsk36+發表於+13-7-7+00:40+今年阿仔

原帖由 odelia_ho 於 13-07-10 發表
Hi jsk36,
點解可以咁平? 係咪七月low season price? 加上九月的剛剛過了high season 的時段?
好想知道你係 ...
可能係飛行和訂票時段問題,國泰一日有5班機,唔同日子唔同時間組合和唔同訂票時間都有唔同價錢,而且一直在變動,今天見過的價錢明天又會唔同,可能貴左又可能平左,我訂的是6月初和9月初,上國泰網站可找到最平組合。另外記得用AsiaMiles,來回可賺接近12000里,相當於600元超市現金券!

回復 jsk36 的帖子

Thank you, jsk36