用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝/陳守仁會點揀
樓主: queeniewingchow
go

王錦輝/陳守仁會點揀  

ef_01y 發表於 13-7-6 13:10
TSL自己去過簡介會,感覺良好。我仔幼稚園同學中,有入TSL,有入WKF,TSL家長讚不絕口,但WKF家長就彈多, ...

請問是那一年的學生?我呀女讀左四年,至今只有兩個同學轉左校

有五個同屆同學轉校,算得上是大新聞,願聞其詳

mother904 發表於 13-7-9 14:20
請問是那一年的學生?我呀女讀左四年,至今只有兩個同學轉左校

有五個同屆同學轉校,算得上是大新聞,願聞 ...
WKF成日有小朋友走,不是新聞,不過你小朋友應該四年班?可能未必知其他級別情況。我講緊走嘅都係我本人認識的,其他我亦唔多說。

回復 ef_01y 的帖子

真不知妳指的是那一級,初小沒發生,高小亦沒發生,如果那麼固執,我亦不勉強妳相信,有機會來學校問一問,便知事實,妳亦可問一問家長他們對學校是否不滿,看一件事,最重要是看得全面,不要聽人說什麼就什麼!
BC

hungchan1234 發表於 13-7-9 16:03
回復 ef_01y 的帖子

真不知妳指的是那一級,初小沒發生,高小亦沒發生,如果那麼固執,我亦不勉強妳相信, ...
唔…新學年仲未開始, 開學後你可能都會發覺少咗d學生, 又未必係你嗰級嘅.  固
執?  我只講我知道事實.  未查清楚以及固執係你.

我回post後,你真係已向學校求證過?問完學校,學校又肯答你,先再challenge 我未遲呀!

轉學校問題, 應多d 理解學校情況,但係比 wkf的家長話"可能小朋友個別情況問題" , "固執" 等!

回覆:王錦輝/陳守仁會點揀

難道TSL沒有學生轉校或有任何行政上的不完善?

回復 edwinho123 的帖子

sorry ! 我唔係話你.....我只係覺得有些人成日批評其他人的學校.....其實間間學校都有好有唔好......no perfect school !是嗎﹖
我身為家長只希望小朋友有個好的讀書環境.....開心快樂地學習和成長......已經好足夠了!

致WKF的家長:

我們不必為某而不負責任的言論而急於澄清。入學如人飲水,冷暖自知。如果某些家長因為這裡的言論而不選擇學校,只能歸咎大家不夠緣份。想當日,我也曾因為這裡的言論而花了許多時間探究,最後因為環境因素和朋友的經驗而選擇WKF,而最終也沒有讓我失望,所以我相信有心的家長,絕對不會因為片言隻語便輕率下決定。

反而我更加關心的,是我們不要為某些言論而動怒,甚至引起罵戰,這便得不償失了。

我很奇怪,有某些言論會覺得家長維護學校便是打手。如果只有指責是正常的,說出真相反而不正常,我很奇怪為何世界為何會變成這樣。

我只想問,一個願意每月付出$3500學費的家長,會是對子女教育品質無要求的家長嗎?我們會是對子女教育方向沒有清楚方針的家長嗎?如果我們對自己和子女有信心,又何需計較某些人的言論。真金不紅爐火,Relax。

lukimama 發表於 13-7-5 21:25
回復 kerkermui 的帖子

我係MTR都見過WKF小學低班係月天台食野飲野.
WKF小學低班就可以自己返學/放學架...?

要比較應該小學比小學會fair啲, 唔好拉埋啲中學生一齊講,
如果WKF小學生一般都係品德好, 相信日後升上中學會有改善, 成績也一樣.
而英語水平或許TSL稍勝, 但中文水平或者係WKF優勝一些,
學費平就一定係TSL喇.
另外校舍設施無需多講, 相信係WKF喇.
當然兩間都係好小學, 各有Fans, 家長選擇時都係要自己做下功課, 邊間較適合自己小朋友咯!

Ww

差幾皮, 不同級數

Yes
P1 - P6
G1 - G6 then G7 - G12

其實兩間的學術都差不多,一個小學生,你想有多大差別呀?問題應該是兩間學校的中文都是一般,家長要多負岀!
BC

當然揀陳守仁啦,陳守仁英文超强,好朋友兩位公子陳守仁畢業,校內成績普通不起眼,都只屬Band1C,全級名次6x,7x。 都升band 1 英中,英文成績全級前列,其中一個全級英文科成績第一。
WKF有一條龍中學有乜用,出面更好的中學好多呢。

回復 geppetto 的帖子

你有冇睇wkf最近的視學報告,佢哋的英文是outstanding呀,如果這樣是普通,那我冇嘢講
BC

queeniewingchow 發表於 13-7-6 13:37
回復 bowling68 的帖子

Thx! ! !  ! !
又路過一次,其實樓主最後去左邊間?

回復 hungchan1234 的帖子

係邊度可以搵到

ef_01y 發表於 13-7-9 14:47
WKF成日有小朋友走,不是新聞,不過你小朋友應該四年班?可能未必知其他級別情況。我講緊走嘅都係我本人認 ...
Ef_01y,
小囡今年亦有考王錦輝,因為我姪仔在該校讀緊小二,我知佢英文好好,校園生活開心,所以都比囡囡試考下!你話你知一班有一半人退學,但係仲要你識......我唔係質疑,不過好難令我相信你認識有一半小朋友,咁啱同時又讀埋同一班又咁啱之後又一齊走囉