用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 去向?
樓主: challenging
go

去向?

我都好失望, 個仔都要留班.  到現在, 我個心好都好唔舒服.   我亦有補習, 但都無補於事.   佢係下學的測驗和考試都合格, 但成績表出來相差很遠, 問老師為何這樣, 她卻答得很模糊.  我真係好澈心.

引用:我都好失望,+個仔都要留班.++到現在,+我個

原帖由 2kidsma 於 13-07-10 發表
我都好失望, 個仔都要留班.  到現在, 我個心好都好唔舒服.   我亦有補習, 但都無補於事.   佢係下學的測驗 ...
相同遭遇,上學期勁差全級最尾,ut 大考已有進步,但中,英都差少少,星期六才收到成績表,暫時未有消息要留,但是會預早通知?阿仔有信心安全,他話知道誰留,不知是真或假?星期六好似等派位

回覆:AC117 的帖子

星期六要不要見家長?
如果不用見應該會早數天通知的,放心。

回覆:hw1115 的帖子

應該係,但未拎到手未安心,派成績表安排在家長日一個鐘應該不是個別見,但放暑假前一天才知有點折磨

樓主︰中一要留班是對孩子來說是一件很重大的挫折,但是真的要好好和老師,和孩子研討,看看問題在哪裡,對症下藥。如果孩子都盡了力,也真的覺得追不上進度,那真要看看是否可替她轉一間較為適合程度的中學,要明白中學是為未來升上大專大學的一條通道,只要願意學習,就是〝條條大路通羅馬〞。在頂尖的b1學校,資源當然會全投放在精英上,對一些未能即時趕上進度的學生當然會少了關注,但這些都是b1的學生,所以只要先讓其恢復自信,就可以很快追回進度。

有時候留班並不是不好,只要在留班的一年追回進度,終好過勉強升班,結果是年年都追不上,到中三選科時不能選合適自己的科目去讀,也因為失去了自信,越讀越差。核心的關鍵就是孩子的心態和能力,為人父母的就要好好作輔導,畢竟中學和小學真的是全然不同的學習生活。

安格斯媽媽    發表於 13-7-10 13:28

如果不能升班會提早幾天見家長的

回覆:challenging 的帖子

讀書主要是態度,努力了,讀不到,是能力問題,要轉。否則要改變態度方可讀好。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

應該分別同老師,小朋友傾下,搵出原因,有時學生成績唔好唔一定係能力唔好,好似你個case咁,小朋友係band1証明佢能力唔差,有機會只係其他野影響;同學、老師、學校氣氛........有好多可能,所以一定要幫佢搵出問題,對症下藥

回覆:去向?

醒目開學勳章

引用:是否只能留一年?(S.1-6)

原帖由 hw1115 於 13-07-03 發表
是否只能留一年?(S.1-6)
我女學校有同學逢二進一,

回復 challenging 的帖子

我兒子今年都要留班,現讀band 1尾直資英中,主要係佢懒惰,佢小學的成績好,上到中學開始懶惰,去其它學校叩門升S2,但校風唔好唔想去,太遠又唔想去,問了幾間都無位,感覺到佢到依家仲未知死,現在放暑假仲日日在家hea,我叫佢溫書追返D成績,佢就hea住溫,唔知佢幾時才清醒?唔想留班可以點做,去大陸寄宿可行嗎?

回復 scso 的帖子

我個仔都好似無嘢咁, 問佢知唔知醜, 佢話知, 但係見到佢仲好係懶懶閒, 其實最醜係我.   都唔知佢幾時生性.

就算要轉,依家剩返D剩貨,你未必想要!學校又就嚟放假,不如考好來年上學期試,用張好睇的成績表找學校插班!到時可選擇的 比現在多,係就係難接受D!分析追唔上的原因是什麼?有冇補習?

回覆:2kidsma 的帖子

我都係覺得家長接受唔到多過學生

就算要轉,依家剩返D剩貨,你未必想要!學校又就嚟放假,不如考好來年上學期試,用張好睇的成績表找學校插班!到時可選擇的 比現在多,係就係難接受D!分析追唔上的原因是什麼?有冇補習?

回復 fishchow 的帖子

Thank you!

引用:夾硬轉出去讀S2亦未必係好事,何況讀開英中

Del.

我兒生之前S2留過一年 今年試升S4 學校程度太高  想轉校都難 因為考得好尾 好的band2未必會收