用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎? ...
go

讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎?

讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎?  真的可増加成功率??  

醒目開學勳章 王國長老

唔係讀呢D班可以增加成功率, 係讀完面試真係好左/朗誦真係有獎至可以增加成功率(which無guarantee一定有功效)

得獎與否,全無幫助!  反而,面試班有D用!

醒目開學勳章 王國長老

kenchtam 發表於 13-7-3 19:36
得獎與否,全無幫助!  反而,面試班有D用!

我意見相反, 獎項比面試班重要

karen55407  同意!  發表於 13-7-6 08:43

讀左面試班會令小朋友对面試多點了解,但不會增加成功率,有人讀左考唔到小學(因只報最熱門三兩間),有人唔讀又有多個offer。
朗誦班是朗誦比賽前的訓練,但攞唔到奬都係無用。
無疑面試班的老師會比較了解这個遊戲玩法及能給予意見,但 forum都有好多資料可供參考。

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Charlotte_mom+於+13-7-3+20:0

唔知你哋是否有實在的經驗去答以上的論證?!  總之,用過來人的親身經歷,絕對錯到下得了!

回復 llkllkllk 的帖子

There is no such a survey performed, so it would be very difficult to provide an answer to your question.  To me, before I enrol my children to any ECA, I always consider whether the classes would bring long term benefits to my children, e.g. improve their self-confidence, creativity, communication skills with other children, music / PE skills, which my children should be able to benefit for their life time.  Therefore, even if my children cannot get a good P.1 offer, all the classes that they attended would not be a waste of time and money.

回覆:讀 面試班 / 朗誦班 對考小一面試真的有用嗎?

有時間咪讀左佢囉!總之考唔到唔好話早知咩早知咩就得
幫到小朋友盡做!學咩都有過程,過程對成長一定有用!但係咪你奇望的結果呢一刻邊個知!

引用:有時間咪讀左佢囉!總之考唔到唔好話早知咩

原帖由 zuzu888 於 13-07-04 發表
有時間咪讀左佢囉!總之考唔到唔好話早知咩早知咩就得
幫到小朋友盡做!學咩都有過程,過程對成長 ...
同埋我覺得小朋友學乜都好,都係要經過一段時間,慢慢浸,先會學有所成,唔好期望番幾堂,就學到D嘢。

因為我們的人手安排及資源很有限, 所以想重點出擊.  

咁結論即是, 無論學咩都要有比賽攞獎先有用, 重點是面試時不可怕羞... 這已是個大難題, 小兒很怕羞的...

引用:因為我們的人手安排及資源很有限,+所以想重

原帖由 llkllkllk 於 13-07-05 發表
因為我們的人手安排及資源很有限, 所以想重點出擊.  

咁結論即是, 無論學咩都要有比賽攞獎先有用, 重點是 ...

我家的結論係,距離自動對答係好遙遠的事, 距離攞獎係更遙遠的事, 上堂只係希望佢唔怕面對陌生人。

識得個真係叻仔,無奬,但考到 yw,dbs

好多小朋友無面試班無比賽一樣有幾個一線小學offer。

他馮什麼?醒目?高lQ?

怕羞仔會好蝕底, 點先可以訓練小朋友大膽D, 對住陌生人/環境都可以發揮得好D!