用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的  

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

醒目開學勳章

引用:我唔係要而家食,幾時整好都得,但我一定只

原帖由 karen55407 於 13-07-03 發表
我唔係要而家食,幾時整好都得,但我一定只能食肉醬意粉,明白未?

引用:我明白為什麼沒有朋友幫到你,

原帖由 edmone731 於 13-07-04 發表
我明白為什麼沒有朋友幫到你,

Very amusing. This made my day.

回覆:cellon 的帖子

巴之幣,最好全世界圍住佢黎𨍭!

引用:『其實如果真的只是星期一至五才可取回張註

原帖由 KK07 於 13-07-04 發表
『其實如果真的只是星期一至五才可取回張註冊証,我覺得主任應該強烈表明,不是話自己唔得閒!』

真係唔好要 ...
其實主任已經講明一至五,仲叫樓主搵人幫手!我相信主任應該講左唔得,態度強烈陣間又俾人post ! 或者佢其實講了很多次,樓主又不斷要求,主任才講了嗰句"你聽埋我講先啦,有冇人幫你拎甘樣。。。"其實星期六學校辨工真的不代表主任返!負責交正的可能是主任only

引用:Quote:原帖由+cautionchan+於+13-07-03+發

原帖由 Tsundis 於 13-07-04 發表
請問點樣可delete?
好似自由嗰邊將題目轉晒粗X,即刻秒殺,拉艇封戶,history都無得睇

引用:Quote:ha8mo+發表於+13-7-3+18:27+我估麻煩

原帖由 loveDD 於 13-07-03 發表
學校真係慶幸校內少一個麻煩家長

樓主,好明白在職父母唔係咁容易請到假,但為左小朋友,請半日 / 幾個小時都要。

我係在職 mani,舊年攪阿仔學校 d 野,都請左唔少假,但呢 d 犧牲係為小朋友。
[size=large]晞晞BB :hammer:

回覆:heiheikwok 的帖子

樓主取回註冊證並非要趕去註冊新校,所以佢話無理由咁犧牲特登請假取回註冊證。

其實如果俾我叩到心儀小學,就算請no pay假取回註冊証都冇所謂,點解半天假都唔捨得請?

我們好不好以身作則,寬容些放過人呢?

Jane1983  系樓主聲大夾惡,吾放過人先!  發表於 13-7-4 15:00

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我觉得楼主投诉的重点,不是学校处事的不合理,而是林主任的态度。

例如:(有點呼喝語氣)「你聽我講先好唔好」;斬釘截鐵表示「星期六唔得!我唔得閑,無人幫到你!」;再叫我(係命令式)先寫封信fax俾佢地做野先;講咗好多次「對唔住囉」「對唔住啦」,我話可唔可以唔好「囉」同「啦」。

就以“态度”而论,的确,不是说是否服务性行业,我们都会教孩子们对所有人都应该有礼貌,身为老师,就更加要以身作则。观乎楼主个人笔录的实况,林主任说话的态度的确是有问题,也相信是这种态度惹起楼主的老脾。

以"要求合理与否"而论,的确,楼主并不合理,求人时就半夜十二点面试都不是问题,放弃学位时就万膝向我跪拜。可能就是这种不合理,惹起林主任的老脾。

既然是大家互相惹起对方的老脾,就把它当作粉笔字抹掉吧。但个人自身会否有所顿悟呢?会否继续以自己的有问题的态度和不合理的要求令到周围的人不舒服呢?就要看当事人是否醒觉了。

雖然我去年荔天叩門的經驗極不愉快。但以事論事,學校容許代取已經好好。

去年,我要去舊校取回註冊證。但該校指定要父母星期一至五辦公時間去取。我當時只好Lunch Time請半小時假,坐的士來回,飯都無得食。要做的事,可以互相包容遷就,在乎雙方是否願意溝通。對方態度有問題,因而令隻方各持己見,問題最終亦不能解決。

雙方都有問題,有D人係吾知或吾認自己有問題的

好多回應都令我笑甩下巴!

引用:好多回應都令我笑甩下巴!

原帖由 karen55407 於 13-07-04 發表
好多回應都令我笑甩下巴!
変埋hot topic !

那段對話充滿「舞台式形容詞」(如斬釘截鐵...)非常一面倒的指控,太似X果動新聞。其實樓主真的沒有任何親人在「朝九晚五」去一趟嗎?

karen55407  樓主好了很形容詞形容人哋嘅說話態度,卻忘記描述自己的  發表於 13-7-4 19:06

回覆:bearcat2003 的帖子

算吧!