用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的   [複製鏈接]

daphneleung 發表於 13-7-3 17:04
事緣今天致電荔天表示小朋友另有學校不去就讀,因要返工緣故,看看可否星期六(無指定那一星期六)去取回註冊証,點知未講完,負責處理的同事(相信應是校長口中的林主任)就話 (有點呼喝語氣)「你聽我講先好唔好」,我呆一呆話好, 之後嗰位女士就斬釘截鐵表示「星期六唔得!我唔得閑,無人幫到你!」,並表示只可於星期一至五辦公時間到學校領取,於是我向佢表示唔好意思,我要返工,平日黎唔到,佢又問我係唔係去其他派位學校,我話唔係,佢再問我經乜途徑入學,我話統一派位,佢問咁有無朋友幫到我攞,我話無,佢再問我幾時可以攞返註冊証,我再話我平日黎唔到,再問可否星期六取,佢又再講佢呢個星期六唔得閑,於是我話我無要求呢個星期六取,佢再叫我(係命令式)先寫封信fax俾佢地做野先,到呢個時候我就問點解我要跟足佢講去做?我由頭到尾都無話一定要黎緊星期六攞,點解佢唔可以態度好啲同我傾下第二個星期六攞?於是呢位小姐就講咗好多次「對唔住囉」「對唔住啦」,我話可唔可以唔好「囉」同「啦」,我再講我唔係打電話黎要聽你講「對唔住」,我話我原意係想盡早通知你地學校安排通知其他學生,佢再話只係想幫我(幫我乜?),我話只係一件咁簡單既事,點解可以咁差態度去處理?係咪係唔讀就唔駛理會我感受?於是我問有無其他人可以幫我?佢話好呀,hold咗我一陣,最後cut埋線,我唯有再打去學校,已經好克制(自問都唔係一個好脾氣既人)好有禮同校長反映(對話主要內容與上重覆,不再多寫),但校長態度冷淡,唔算有禮,亦非無禮,只解釋因黎緊星期六小一迎新,嗰位女同事唔得閑,我再講可以安排任何一個星期六,但校長只話唔緊要,黎囉,問咗我幾點會去,就想打法我收線,完全無打算要同我傾下嗰位女士既態度,我見校長咁既態度,我亦唔想再浪費時間便收線,我知荔天喺40網深受愛戴,我對此學校亦無任何褒貶之意,但對該女士及校長處理手法實不敢恭維!!

「可以星期一至五辦公時間到學校領取嗎?」
--我要返工,只可以星期六!

「可以叫朋友幫你攞嗎?」
--無!

「可以先寫封信fax俾我地做野先嗎?」
--點解我要跟足你講去做?

「對唔住囉...對唔住啦」
--我唔係打電話黎要聽你講「對唔住」!

校長:「唔緊要,黎囉,你幾點會黎呢?」
--你想打法我收線!完全無打算要同我傾下嗰位女士既態度!收線!

Sumyeema1  haha, good summary!  發表於 13-7-4 10:50

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒!

現在香港社會嘈嘈敝,就是缺乏了同理心,個人利益大於一切,不去思考自己的行為或要求有否影響他人。
妳有情緒,他人也有情緒,當人家提議方法,妳又不去遷就,當人家不耐煩,妳又說人家態度不好,當人家說對不起時,妳又說人家用"囉"而不滿。其實妳付出咗什麼,要人家恭恭敬敬?人家提出平日做,或Fax,或找代表,而妳只要人家星期六,試問誰在雕難對方?唉,不如樓主同她換換角色,思考當妳遇到這情況,妳如何合理處理?

karen55407    發表於 13-7-3 22:46

karen55407 發表於 13-7-3 22:36
依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒!.

大錯特錯!

1. 不應送到公司,很明顯,樓主應該是一個公主,應該送到公主的堡壘。

2. 如果只係送註冊證到堡壘,明顯毫無誠意,只想打法公主收聲,完全無打算要傾下嗰位女士同校長既態度!校長應該親身押同嗰位女士,肉袒負荊, 至堡壘謝罪。

ireneyklo    發表於 13-7-8 00:02
SY_Joanne    發表於 13-7-5 00:08
Sumyeema1    發表於 13-7-4 10:52
dven22    發表於 13-7-4 10:43
Jane1983  難怪香港地咁多港孩!  發表於 13-7-3 23:50

引用:我的學生家長,原來「你」是這樣的! +

原帖由 karen55407 於 13-07-03 發表
我的學生家長,原來「你」是這樣的!
我想樓主就來delete title ! 估唔到唱人變唱自己!

baba3506  唔好用"唱"。其實欣賞樓主貼文分享經驗,讓其他家長從中得到啟示,檢討自己是否也有不足,讓社會和諧些,也學識提高個人修養,對其他家長都好   發表於 13-7-3 23:42

cautionchan 發表於 13-7-3 23:34
我想樓主就來delete title ! 估唔到唱人變唱自己!
之前有報章報導有港人投訴海洋公園企鵝館冷氣太凍,我以為係作新聞;依家,我傾向相信係事實。

SY_Joanne    發表於 13-7-5 00:09
MaiGao  投訴海洋公園企鵝館冷氣太凍??? 咁企鵝可唔可以投訴太熱?  發表於 13-7-4 15:03
Sumyeema1  投訴海洋公園企鵝館冷氣太凍...........you must be kidding..  發表於 13-7-4 10:54
Jane1983  笑死人!  發表於 13-7-3 23:49

回覆:lawsonmoon 的帖子

投訴咗可能海洋公園將企鵝館轉營駱駝館呢!

如果荔天是電訊公司,林主任係客戶主任,校長係客戶經理,你係消費者,可能好多人會幫您!

回覆:lawsonmoon 的帖子

我是過來人。
我于2 星期前放了荔天。

聴電話那職員十分有禮,亦有表明要12:00 前到,因她放lunch

之後因為我自己安排不到,我再call ,另一位 ee 聴,說1:00 也ok

之後Hubby take taxi 去 . 但12:45 到了,那個 staff 去了lunch. 最後拎唔到。因為趕上班。
我唯有叫老爺2:00 再幫我取。我1:30 再打去問多次,2:00 ok 嗎,那職員午飯回來了,我說: Aiyo ! 又說1:00 可以,我白行了啦!

她: 我說了我12:00 會去lunch 啦!
我: 我之後有問,1:00 可以嗎,有個ee say ok 嘛。
她: 她不太了解的,你第一次是問我嘛。
我: 哦!明白,咁,我叫老爺2:00 到。
她: 你叩門定抽籤入?如叩入,可以拎埋張reciept , 我退回書簿費給你。
我: 叩的,多謝曬!

之前叩入成功那天,已經一早表明不會退 $$$

但荔天很有良心。我實在有愧,並且,只可以說,整個面試過程,她們以學生為本,老師及上下職員很有愛心!我們也很不捨得放荔天的!

Sorry ! 我不認為你有心放位。有心放唔係用這方式,亦不會拖到7/3 才放。

如果你叩到津校我可理解你不是有心 hold. 只是我們思想上有點文化差異而已。

回覆:高齡牛師奶 的帖子

我強調一點,我們不是因為荔天退 $$ 便光說她有多好。

她們面試日及多次電話溝通,令家長感覺良好。有禮! nice ! 好到不得了!10000000000 讚!

siuyan1212 發表於 13-7-3 23:52
如果荔天是電訊公司,林主任係客戶主任,校長係客戶經理,你係消費者,可能好多人會幫您!

...
一般人,對方道歉,已經收貨。
樓主咬住吾放,投訴到校長,仲吾忿氣。

要開名上EK數學校,真係自暴其短!

睇哂咁多POST,我其實有D身同感受。

我在醫院工作,部份病人同家人想約見醫生覆診果D嘢時,都會係用呢種態度,就係要就哂佢,但現實真係安排唔到。就唔到就起勢起度大駡,有時我地都要CALL保安來。

真係要多D諗下人地的困難,香港人,太過自我,以為咩都係講服務,你係消費者,對方要以你為中心服務你。但係,學校公立醫院呢D唔係商業機構,現在唔係要賣服務俾你。

喵媽    發表於 13-7-4 12:42
Sumyeema1    發表於 13-7-4 10:56
Yanamami    發表於 13-7-4 08:25

可能主任說話和EQ真的有点問題,但樓主的EQ比主任更下一層樓!

TiTiTiTi  現在只是樓主一言堂, 該主任的eq唔知系咪甘低, 但樓主的eq就...  發表於 13-7-4 14:58

引用:Quote:原帖由+eddiehon+於+13-07-03+發表呢

原帖由 familyhei 於 13-07-03 發表
十分讚同。呢個年代,父母已經當學校變成消費場所了,以用家自居,學校是提供服務的地方。久而久之,學子已 ...
一百萬個認同!代老師們給你一百萬個Like!

引用:拿,+平心而論,+職員無講過星期六唔駛返,+樓

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-03 發表
拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星 ...
我睇到呢度,都想講你講的說話,個女士由頭到尾都沒有表明學校星期六不辦公,只是說「我呢個星期六唔得閒,冇人幫到你!」旁觀者,我覺得她態度語氣很有問題! 同一句說話,attitude makes the difference. 對唔住同「對唔住囉」會有分別. 我不知荔天是什麼學校,不過我去年接觸過八、九間直資私小的辦公室,包括放位詢問,都沒有遇到這種語氣...

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-07-03+發表

原帖由 cautionchan 於 13-07-03 發表
面就人哋俾, 架就……………。荔天就甩難啦, 但方圓五公里範圍內其他學校就

引用:依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早

原帖由 karen55407 於 13-07-03 發表
依家好多老師都係EK嘅擁躉,話唔定聽朝一早林主任會將樓主嘅註冊証親身送到樓主公司,咁就乜嘢問題都解決晒 ...
同一個 post 短短時間你都回應了4、5次,真的這麼大件事值得你去啄住人不放嗎? 似乎是你要冷靜點了.

但或者林主任都很想樓主快快取回註冊證,讓學校可收其他人。

樓主唔急姐,但等位的人好急呢!
希望每天開心渡過 ;-)

cellon 發表於 13-7-3 22:58
大錯特錯!

大錯特錯!

1. 不應送到公司,很明顯,樓主應該是一個公主,應該送到公主的堡壘。

2. 如果只係送註冊證到堡壘,明顯毫無誠意,只想打法公主收聲,完全無打算要傾下主任同校長既態度!校長應該親身押同林主任,肉袒負荊, 至堡壘謝罪。

3. 校長和林主任還要在全港各大報章頭版刊登道歉啟示,讓公主的怒氣消減!

4. 最好校長和林主任自拍道歉短片放上 Youtube,事件必可和氣收場,否則沒完沒了!走著瞧!!
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題