用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的   [複製鏈接]

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

樓主要求人地星期六服務佢,因為閒日攞唔到假,我估講左好耐,接聽果位小姐先會不耐煩咁話“你聽我講左先”,但樓主應該冇比機會同一廂情願一定要人星期六服務佢,

ireneyklo  因樓主覺得世界是為她一人而轉,其他人是不需要理會。  發表於 13-7-7 23:47

搞清楚,我唔係話呢間學校唔好,亦唔會話因為呢兩個人而叫人唔好讀呢間學校,始終每間學校都會有其長短處,差在你同我知唔知,遇唔遇到,每件事,其實要做總有好多方法,可以咁講,我同呢位女士都係站喺自己最大利益立場出發,所以重點唔係邊個讓邊個,而係點解一定要咁嘅態度?

唔知係咪做admin-係咁上下。。。話說上礼拜去瑪小想攞返註冊証。個女staff話要寫退學信之類。佢語氣都ok .  笑C...佢話每個人一個屁股就得一個位。

咪勞氣。得啖笑

daphneleung 發表於 13-7-3 17:04
事緣今天致電荔天表示小朋友另有學校不去就讀,因要返工緣故,看看可否星期六(無指定那一星期六)去取回註冊証 ...

唔覺主任同校長有問題WOR....人地學校有學校既規則...要人地特登星期六返工"招待"你, 原因只係你唔想請假, 會唔會霸道左D呢? 有時d野, 過得人過得自己呀...

回覆:KittyMelody1 的帖子

樓主當一個人話你時,可能係人哋針對你。如果咁多人話你,諗下自己有冇問題!

daphneleung 發表於 13-7-3 19:04
搞清楚,我唔係話呢間學校唔好,亦唔會話因為呢兩個人而叫人唔好讀呢間學校,始終每間學校都會有其長短處, ...

從你地對話, 幾相信你既態度亦唔見得好.....人地要求你fax野做野, 你就話點解要跟你所講去做....
坦白講, 痳煩家長佢地應該年年遇唔少.....真係唔痳木唔冷淡都唔得...

醒目開學勳章 王國長老

拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星期六無人就大家明白, 唔駛用到唔得閒呢d說話, 點解一面倒講到樓主迫人返工呢?

當然我同意, 好多野大家可以就, 再唸辦法啦

總言之,求學位時,我隨傳隨到出席面試及註册,哪管人家態度再傲漫,也一於笑臉迎人;但當放棄學位時,就請容我隨時隨地取回註册証,我不能容你有一絲待慢

ireneyklo    發表於 13-7-7 23:50

如果你去政府部門申請証件,講明要指定時間辦理,閣下去唔到相信人地都唔會特登就你,幚你係人情唔幚亦係道理

回復 daphneleung 的帖子

當初學校負責處理退回小一註册証的的同事語氣好些就冇問題啦!

引用:拿,+平心而論,+職員無講過星期六唔駛返,+樓

原帖由 Charlotte_mom 於 13-07-03 發表
拿, 平心而論, 職員無講過星期六唔駛返, 樓主亦無堅持話一定要星期六wor
如果星期六唔駛返, 職員講句我地星 ...
版主,樓主係要求星期六,只是表明不一定是本週六而已

TiTiTiTi  你試下要銀行不一定本星期日服務你,其他星期日得唔得!  發表於 13-7-4 14:52

人哋已經提意你揾人代取,想幫你解決問題,你仲話唔一定係呢個星期六,咁即係仲想hold多個位一個星期啦!或者既然又安排唔到取消學位,不如就讀荔天啦!

邊個等緊荔天個位嘅家長,不如請日假幫樓主取回註冊証啦!就可以三贏局面

MCLIAN    發表於 13-7-8 00:11
kmmum  GOOD IDEA !!!  發表於 13-7-3 21:59
MC1128  幾好橋  發表於 13-7-3 20:31

KittyMelody1 發表於 13-7-3 19:20
從你地對話, 幾相信你既態度亦唔見得好.....人地要求你fax野做野, 你就話點解要跟你所講去做....
坦白講,  ...

哈哈,係架,講到呢到已經有啲火火地

回覆:AHGU 的帖子

少少野就話打上分區,好心各位家長不要濫用啦

Clearsky 發表於 13-7-3 19:55
一件小事!
各有著與不著!
香港人,放鬆些!
agree :)

同意放鬆啲又何解打咁大段文章数荔天呀?

karen55407 發表於 13-7-3 20:02

同意放鬆啲又何解打咁大段文章数荔天呀?
啱啱想讚你提出最有建設性建議,我再講唔係荔天唔好,只係一兩個人處事手法問題,我只係表達個人感受,唔通要為呢件事食唔安,坐唔落咩

‹ 上一主題|下一主題