用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天,原來「你」是這樣的
樓主: daphneleung
go

荔天,原來「你」是這樣的   [複製鏈接]

個員工都講左「對吾住」好多次,樓主又嫌人地有「囉」有「啦」,好心啦!咩咁巴閉,使吾使人地跪地斟茶比佢道歉!

樓主自己d態度都吾荒好啦。

回覆:Jane1983 的帖子

當口角發生時,雙方的說話當然也難聽,我相信樓主所講嘅林主任有講「對唔住囉!」係唔出奇。只是我們不能請到林主任現身說法去解釋佢點解向家長咁講呢?

karen55407 發表於 13-7-5 17:02
當口角發生時,雙方的說話當然也難聽,我相信樓主所講嘅林主任有講「對唔住囉!」係唔出奇。只是我們不能請 ...
去圖書館、醫院、運輸署行吓,同樣事件(即係有人要員工在不辦公時間,提供服務,仲聲大大,勞勞噪噪),無人會道歉,只會睬佢都傻,叫佢過主。

對吾住囉,對吾住啦,我吾覺得好有問題。

樓主,取消呢個post 吧!
無謂自取其辱。

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

証實樓主星期一至星期五都真係好忙,無時間回應,大家耐心啲等佢聽日回應吧!

silvia_ng    發表於 13-7-6 09:21

我好想知樓主聽日去拎註冊証既經過,會唔會係林任主俾張証佢呢?
仇人見面,份外眼紅。

贈人以言,重於珠玉;傷人以言,甚於劍戟

無論作為個人,或作為荔天的家長,都不希望隨便地對學校作出讚美或批評,因一方面避免令人懷疑別有用心,另一方面學校可算是厚待小兒。

但看見眾多家長單憑個人喜好,對樓主反映的意見動輒口誅筆伐,亦令本人看不下去。這些家長大部分都在亳無根據下胡亂對樓主作出體無完膚的批評,尤其尖酸刻薄、一唱一和,以眾凌寡,說話毒辣之處猶如置人於死地,行為遠比樓主的批評來得不堪,本人有點為這些家長們擔心,這樣的行為如何在言教不如身教的情況下為子女樹立一個良好榜樣?!

以本人數年來的觀察和以一個客觀的標準來看,事件中的林主任待人接物的態度確有可改善的地方,據我瞭解,荔天星期六亦經常有教職員及學生出入。而本人亦同意,說話加懶音如囉、啦等在正式場合確有不尊重及輕佻的意思,假如林主任的態度有問題,而樓主向校長反映,校長沒有認真對待因而在此反映,看不出樓主有甚麼大的過失,反而大部分家長對樓主遭受不理性的批評和一沉百踩不但沒有異議,反而不斷附和及落井下石,情況更加令人莫明其妙和值得關注。

thomas_dad

edmone731  正義超人出場喇!  發表於 13-7-6 00:10

引用:+本帖最後由+thomas_dad+於+13-7-5+23:53+

原帖由 thomas_dad 於 13-07-05 發表

說得中肯,這讓我想起一句說話:在言詞上留有餘地,給人一個下台階,也是一種“放生”!

回復 thomas_dad 的帖子

thomas_dad講得真系好好。。。

就算樓主的態度唔好,亦唔代表電話中的林主任可以態度唔好。。她身為老師更加應該懂得如何待人處事。儘管是家長不對,老師的態度亦都不可無禮。其實事情好簡單,可以按排學校裏面的職員處理,星期六學校會有職員上班既。

[img align=left]http://b1.lilypie.com/RIXRp8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070215/vKpJ.jpg[/img] 傻囡:07-01-23 2.64kg(5.8磅) 07-02-27 4.03kg(8.9磅) 07-03-29 4.95kg(10.9磅) 07-05-30 6.31kg(13.9磅)

引用:証實樓主星期一至星期五都真係好忙,無時間

原帖由 karen55407 於 13-07-05 發表
証實樓主星期一至星期五都真係好忙,無時間回應,大家耐心啲等佢聽日回應吧!

...
我估樓主自己都估唔到呢個post咁大回響。

引用:+本帖最後由+thomas_dad+於+13-7-6+00:23+

好讚成Thomas dad所説,由開始我已有留意此post

引用:+本帖最後由+thomas_dad+於+13-7-6+00:23+

thomas_dad,認同你的說法,終於有個人企出來切實地說句公道話!
圍插樓主的大家,又何嘗不是潑婦罵街?你一言我一語,再一次引証人的心的確是黑的!

引用:Quote:原帖由+thomas_dad+於+13-07-05+發表

原帖由 fionleimi 於 13-07-06 發表
好讚成Thomas dad所説,由開始我已有留意此post
好讚成Thomas dad所説,由開始我已有留意此post,忍了一段時間,終於看不下去,亦在先前留下幾隻字,亦很害怕會给他人圍攻!現有Thomas dad的話,我很安慰!

近日一直有留意這個主題,雖然明天就是迎新日,要同啊仔一早期起床,但我實在替林主任不值!我作為一個成功的荔天候補生家長,都要替她辯解下。就我所見,參加候補日那天,有個女仔(就是林主任)在操場好有禮貌感解釋當天程序,仲提醒在場所有小朋友如果有需要想去洗手間就不用怕,可以告訴老師。嘩,感好嘅,當時我同老公講這間學校的老師感細心,一陣間我地可以好放心交個仔比佢地啦!
然後,在個別接見的時候再見到她,問的問題好能夠了解小朋友的反應和表達能力,問家長的問題又不會讓家長在子女面前難堪,當時她的表現讓我很欣賞。最後,我竟然在下個星期晚上七時幾收到一個自稱林主任的女士打電話給我,仲好有禮貌感同我講因為啊仔各方面表現很好,所以學校收他,最後仲話恭喜我地添。我好慶幸荔天收我個仔,而且覺得林主任真的很有禮貌,成個投考過程都很開心,大家想想,是晚上七時幾她仲要打電話啊,我估很多成功的家長都應該是差不多的時間收電話的。
我認為最重要係樓主都不敢肯定接電話的人是誰,大家就一味咬定是林主任,對她是否公平?可能是校務處職員呢。樓主,做事前先想一想自己的問題吧!講真,我認為疑點利益應該歸於被告。

一早主觀地覺得不平就開名作出網上投訴已經係非理性行為...每事都放上網合理嗎? 自己一唔開心就開名出post...正確嗎?

請求又非合理....而被對方不接受...非合理既請求被拒絕...有乜好投訴?

每間學校都有咁多員工...有好有唔好...有公平亦有唔公平...有表達一般但熱誠十足....小小事就開晒名...長路漫漫....將來是否要每星期出post投訴?

其實可唔可以向社工求助,派人幫樓主去取回註冊證呢?

引用:+本帖最後由+cellon+於+13-7-5+21:19+編輯+

原帖由 cellon 於 13-07-05 發表
笑了

引用:我諗荔天全體仝人都好多謝樓主沒選他們的學

原帖由 jeremyphlam 於 13-07-05 發表
我諗荔天全體仝人都好多謝樓主沒選他們的學校入讀。

回覆:荔天,原來「你」是這樣的

樓主出長Post開名血訴林主任,引嚟EK JM壓倒性嘅圍插,但佢一於貫切:唔回應,唔delete Post文嘅你吹我唔漲嘅態度,剩係E種執著,已經令人動容。天時暑熱,樓主Post文實在係荒漠甘傳。

都插左咁耐,要不要放生人呢?
‹ 上一主題|下一主題